Hlavní obsah

Trenéři se seznámili s barcelonským tajemstvím výchovy fotbalistů

Nevychovávat fotbalistu, ale člověka, který hraje fotbal. Zlepšováním jednotlivých hráčů se zlepšuje celý tým. A u mládeže je důležitější, aby hráči udrželi styl hry, než aby vyhráli. Taková jsou jednotlivá motta z ideologie fotbalové Barcelony, stojící za její současnou fenomenální produkcí fotbalových hvězd v čele s Lionelem Messim. A právě o tom, jak v Barceloně učí fotbal, se čeští trenéři dozvěděli ve čtvrtek v rámci semináře na profilicenci UEFA od školitele barcelonských trenérů a trenéra mládeže Víctora Sáncheze Lladó.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek vystoupil v rámci kurzu UEFA PRO Licence

Článek

Barcelona v posledních letech dominuje evropskému fotbalu, a to především zásluhou svých odchovanců. V současném kádru prvního týmu má 11 hráčů, kteří prošli její vyhlášenou akademií La Masia. Sedm z nich jsou úřadující mistři světa.

Podle Sáncheze je to důsledek filozofie, kterou klub přijal před 20 lety. "Naší výhodou je, že 20 let jdeme jedním směrem. Během té doby se střídali prezidenti klubu a procházeli jsme krizemi, ale nikdy jsme z nastolené cesty nesešli. Teď se to vyplácí," uvedl v rámci své přednášky Sánchez, který se na výchově mládeže v Barceloně podílí šest let.

Za tu dobu poznal, že výchova mládeže v Barceloně se liší od jiných klubů. Trenéři totiž hráče neberou jako fotbalisty, ale jako své děti. "Pro nás je práce na osobnosti hráčů velmi důležitá. Tím se lišíme od jiných klubů, které vychovávají fotbalisty. My vychováváme lidi, kteří hrají fotbal. Vštěpujeme hráčům, že je zcela normální nebýt fotbalistou a že musejí být schopní věnovat se i jiným věcem," prohlásil Sánchez.

Škola je základ

I proto je v klubu kladen stejný důraz na fotbal jako na školu. Zároveň se snaží vytvořit pro hráče rodinnou a přátelskou atmosféru. "V akademii La Masia máme čtyři pilíře: fotbal, škola, rodina, přátelství. A všechny jsou pro nás stejně důležité. K tomu nám ale pomáhá i katalánská kultura, která pomáhá hráčům se lépe identifikovat s klubem. Proto se hráči jako Piqué nebo Fábregas vrátili do Barcelony z Anglie, protože se tady cítí jako doma," řekl Sánchez.

Výchova vlastních odchovanců umožňuje Barceloně zařazovat do prvního týmu hráče, kteří již mají zažitý její specifický herní styl, založený na rychlých přihrávkách a držení míče. "Už ty nejmenší hráče učíme, že kontrola míče je pro náš styl velmi důležitá. Že je třeba dokonale ovládat míč a že po přihrávce musí být připraven přihrávku ihned přijmout," uvedl základní poučky pro mladé hráče Barcelony.

I proto se v katalánském klubu téměř všechno trénuje s míčem. "Snažíme se všechno dělat tak, abychom hráčům simulovali situace, s kterými se setkají na hřišti. Když se naučí něco bez míče, tak pak to na hřišti nezopakují, protože to nebudou schopní zopakovat současně s míčem u nohy," dal Sánchez další radu trenérům.

Velkou část tréninku pak v Barceloně věnují pozičnímu tréninku neboli "rondos", kdy není cílem dát gól, ale dostat se na malém území kombinací přes obránce. Podobná cvičení například české týmy využívají při předzápasové rozcvičce. "To hráčům pomáhá naučit se kombinací přejít přes soupeře. trénujeme to hodně, protože je to důležité pro naši hru. Kdybychom trénovali jen střelbu, měli bychom při hře problém se ke střelbě dostat. Proto se soustředíme na vytváření šancí, jejich proměňování řešíme později," řekl Sánchez.

Zároveň prozradil další důležitý aspekt hry Barcelony, který ji odlišuje od ostatních týmů. "Hráčům vštěpujeme, že k útoku patří i to snažit se co nejrychleji získat míč zpět. Proto to máme nastavené obráceně než většina týmů, které se po zisku míče stahují do obrany. My naopak ve chvíli, kdy ztratíme míč, děláme krok dopředu. A když míč získáme, děláme krok dozadu, abychom hru roztáhli. Teprve když do pár vteřin míč nezískáme, nastává obranná fáze," odhalil.

I kvůli tomu musejí mít všichni hráči Barcelony maximální nasazení do hry. "To je jediné, co po hráčích důsledně požadujeme a o čem nediskutujeme. Pokud vidíme, že to některý hráč neplní, ukážeme mu video, kde se Lionel Messi snaží získat míč zpět, a zeptáme se ho: Nejlepší hráč na světě to dělá, a ty nechceš?" podotkl Sánchez.

Přednáška barcelonského metodika byla jednou z řady besed, které českým trenérům zprostředkovala Fotbalový asociace ČR. V rámci kursu UEFA PRO Licence například vystoupili i trenér Plzně Pavel Vrba, reprezentační kouč Michal Bílek nebo nizozemský specialista na kondiční trénink Raymond Verhaijen.

Při Sánchezově přednášce v obecenstvu seděli například trenér Dukly Praha Luboš Kozel se svým asistentem Janem Suchopárkem, trenér Martin Pulpit, kouč reprezentační devatenáctky Jaroslav Hřebík, desítky studentů FTVS a začínající trenéři včetně bývalého reprezentanta Tomáše Galáska.

Reklama

Související témata: