Hlavní obsah

Čech spekulace o odchodu z Chelsea nevnímá: V motivaci mojí ani spoluhráčů problém není

Hodně se o jeho odchodu z londýnské Chelsea v posledních týdnech spekulovalo, na ostrovech se napsalo dost o tom, že mladý portugalský kouč Villas-Boas chystá čistku v kádru Blues. Český legionář Petr Čech však stojí mezi tyčemi Chelsea dál a svými výkony potvrzuje roli jasné jedničky. Ostatně, i v novinářské anketě Zlatý míč se jedničkou stal. "Spekulací je pořád hodně a netýkají se jen mě. Snažím se podávat co nejlepší výkony, abych byl pro klub stále přínosem," glosoval nejrůznější úvahy a kalkuly Petr Čech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Čech s trofejí pro vítěze Zlatého míče České republiky

Článek

Už popáté v řadě jste vyhrál podzimní část novinářské ankety Zlatý míč. Kde se vám dařilo víc? V Chelsea, nebo v bráně české reprezentace?

Těžko obecně říci, kde se mně vedlo víc, neboť šlo hned o několik vln, na nichž jsme se s Chelsea i reprezentací nesli. V klubu jsme například měli namále v Lize mistrů, ale podařilo se nám postoupit, v Premier League se nám podařilo porazit silný Manchester City. V reprezentaci jsme měli nakonec dobrý závěr kvalifikace a zvládli baráž. Proto jsem rád, že na obou frontách jsem se dočkal výsledků, které jsou výborným základem pro jaro. Až po jeho skončení se ale bude moci hodnotit, jestli to byla dobrá nebo špatná sezóna.

Od samého začátku sezóny jste měl poměrně smůlu na zranění. Neříkal jste si po zlomenině nosu, že už by to mohlo pro letošek stačit?

Zranění už bylo opravdu dost, naštěstí jsem se vždycky dokázal vrátit dříve, než se předpokládalo. Snad už jsem si to v této sezóně příděl smůly vybral…

O ochranné masce na obličeji jste sám několikrát žertoval a přirovnával se k Spidermanovi, Batmanovi či postavám z Hvězdných válek. Přesto v ní chytáte dál. Berete ji už jako „normální“ součást své brankářské výstroje?

Zvykl jsem se na ni, ale brzy už budu chytat zase bez masky. Bude to určitě příjemnější.

Gólman Chelsea Petr Čech i proti Newcastlu nastoupil v ochranné masce.foto: Reuters

I přes handicap se zraněními a maskou na obličeji podáváte na podzim nadstandardní výkony.

Cítím se v pohodě. Jsem rád, že nám poslední důležité zápasy výsledkově vyšly, včetně baráže s reprezentací. Udržel jsem čistá konta a vážím si toho. Myslím, že kromě utkání s Arsenalem, kdy to z mé strany nebylo ono, se mi v sezóně docela daří.

Zmiňovaných čistých kont ovšem není tolik, jako v minulých sezónách.

Měli jsme problémy v obraně, ale v posledních zápasech se defenzíva zlepšila. Není to jen o vychytané nule, musíme být schopni dávat více gólů, abychom nebyli závislí na čistém kontu. Ale postupem času se naše skóre vzadu bude zlepšovat, o tom jsem přesvědčen.

Panuje v klubu rozčarování z výsledků? Nemysleli jste přece jen na víc?

Moc nám pomohl poslední zápas se City, kterým jsme se vrátili zpátky do hry. Náskok lídra jsme snížili na sedm bodů. Na druhé United ztrácíme pět bodů a myslím, že jsme oba Manchestery dostali pod tlak. Byl to pro nás strašně důležitý zápas a potřebovali jsme ho vyhrát. Navíc jsme utkání nezačali dobře, ale dokázali jsme ho otočit, což nám může psychicky pomoc i teď na konci roku, který tradičně napoví hodně v boji o titul.

V poslední době se v anglickém tisku objevily spekulace o vašem odchodu z Chelsea. Dolehly na vás?

Tyto věci nevnímám, spekulací je pořád hodně a netýkají se jen mě. Snažím se podávat co nejlepší výkony, abych byl pro klub stále přínosem.

Píše se, že vaši spoluhráči nejsou hladoví po úspěchu. Jak moc obtížné je hledat dál a dál novou motivaci? Třeba i pro vás osobně.

V motivaci problém není. Chceme znovu vyhrát velkou trofej pro Chelsea. Máme nového trenéra a skvělé soupeře. Impulsů, proč uspět, je prostě hodně.

Tomáš Sivok (vlevo) a Petr Čech oslavují vítězství nad Černou Horou v Praze na Letné. Vpravo děkuje fanouškům Daniel Pudil.foto: Právo/Petr Hloušek

Jaký je vlastně trenér Villas-Boas? Říká se mu druhý Mourinho...

Není stejný jako Mourinho, každý má své metody. Je mladý a má hodně energie, kterou nám předává. Pracuje se mi s ním velmi dobře.

Příští jaro se ovšem budete snažit nejen vyhrát s Chelsea nějakou velkou trofej, ale s českou reprezentací uspět i na evropském šampionátu. Jak se vůbec díváte na soupeře, kteří vás na EURO čekají?

Skupina je asi nejpřijatelnější ze všech, nicméně i tak těžká. Domácí Poláci se budou chtít předvést a budou mít velkou podporu fanoušků. Rusko má pořád obrovskou základnu, ze které lze vybírat a ruská liga patří k těm velmi kvalitním. A na Řeky máme neblahé vzpomínky z Portugalska, nemluvě o tom, že jejich fotbal je hodně nepříjemný. Ale na EURO si nemůžeme vybírat, pojedeme tam uspět.

Proběhlo například nějaké "hecování" s ruským majitelem Chelsea Romanem Abramovičem, když los svedl do jedné skupiny českou a ruskou reprezentaci?

Ne, ani mezi spoluhráči není nikdo z našich soupeřů, takže jsem to s nikým nerozebíral.

Bude výhodou, že budete hrát u českých hranic?

Určitě je to ta lepší varianta, zejména pro naše fanoušky. Cestovat po Ukrajině a Polsku určitě nebude žádná legrace, takže čím blíže hranicím, tím lepší.

Reklama

Související témata: