Hlavní obsah

Američanky zaplavaly rekord v polohovce, Evropanky v kraulu

Štafeta amerických plavkyň vytvořila na exhibici mezi výběry Spojených států a Evropy v krátkém bazénu v Atlantě světový rekord v polohovém závodu na 4x100 metrů. Nové historické maximum dnes zaplavaly i Evropanky v kraulové štafetě na 4x100 metrů.

Článek

O první zápis do rekordních tabulek se časem 3:45,56 minuty postaraly Natalie Coughlinová, Rebecca Soniová, Dana Vollmerová a Melissa Franklinová. Dosavadní nejrychlejší čas v polohové štafetě 3:47,97 držely dva roky rovněž Američanky, tehdy ho však dosáhly v dnes už zakázaných revolučních celotělových plavkách.

"Je to úžasné a něco výjimečného," prohlásila mladičká hvězda Franklinová, která v 16 letech vybojovala na letním mistrovství světa v Šanghaji tři zlaté medaile.

Evropský výběr v rekordním závodu reprezentovaly Ukrajinka Zevinová, Dánky Pedersenová s Ottesenovou a Nizozemka Veldhuisová. Ty dohmátly v čase 3:51,04.

V druhém soutěžním dnu přidaly světový rekord i evropské kraulařky. Dánka Jeanette Ottesenová, Britka Francesca Halsallová, Běloruska Alexandra Herasimenjová a Nizozemka Ranomi Kromowidjojová dosáhly v závodu na 4x100 metrů volný způsob času 3:27,53. Předchozí rekord patřil od roku 2008 Nizozemkám a byl o 69 setin sekundy horší.

Česká plavkyně Barbora Závadová na exhibici v Atlantě s názvem Duel in the Pool nastoupila na své nejsilnější trati polohovém závodu na 400 metrů a obsadila šesté místo. Výkonem 4:31,73 minuty zaostala o více než tři a půl sekundy za svým českým rekordem z nedávného evropského šampionátu ve Štětíně, kde byla čtvrtá.

Američané vyhráli 22 z 30 disciplín, na body zvítězili jednoznačně 181,5:80,5.

Reklama