Hlavní obsah

Slovensko - Kanada 1:3Finové a Kanaďané si připsali druhou výhru

nov, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Hokejisté domácí Kanady uspěli i ve druhém utkání na mistrovství světa dvacítek v Edmontonu a po sobotní kanonádě s Německem (16:2) zdolali Slovensko 3:1. Vítězným gólem a asistencí zařídil úspěch favorita útočník Philip Tomasino. Slováci po výhře nad Švýcarskem 1:0 utrpěli proti obhájcům titulu po boji až do konce první ztrátu na turnaji. Finové zdolali ve svém druhém vystoupení Švýcarsko 4:1 a mají po dvou zápasech ve skupině A plný počet bodů. Švýcaři naopak na první zisk čekají.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Kanaďan Alex Newhook před slovenským brankářem Samuelem Hlavajem, který atak vyřešil ve spolupráci s Andrejem Golianem.

Článek
Fotogalerie

Kanada nastoupila bez obránce Bradena Schneidera, který byl potrestán disciplinární komisí Mezinárodní hokejové federace (IIHF) zákazem startu v jednom utkání za zákrok do oblasti hlavy a krku na německého útočníka Jana-Lucu Schumachera. Pro zranění v horní části těla nemohl kouč André Tourigny počítat ani s útočníkem Dylanem Hollowayem.

Do branky Slovenska se místo Šimona Latkóczyho, jenž v úvodním utkání vychytal čisté konto, postavil Samuel Hlavaj. Kouč Róbert Petrovický do obrany zařadil také poprvé na turnaji svého osmnáctiletého syna Rayena, vnuka bývalého trenéra Česka i Slovenska Vladimíra Vůjtka staršího.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Kanaďan Dawson Mercer před slovenským brankářem Samuelem Hlavajem, jemuž pomáhá zadák Rayen Petrovický.

Favorizovanou Kanadu dostal do vedení v páté minutě z dorážky do odryté branky Jordan Spence. Po šancích na obou stranách zůstával stav dlouho nezměněný a Hlavaj ve 45. minutě kryl i parádní zakončení Connora McMichaela s trikem s hokejkou mezi nohama.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Radost kanadských juniorů.

V čase 56:25 už zvýšil na 2:0 z protiútoku Tomasino, který se protáhl před slovenského gólmana kolem obránce Samuela Kňažka. Opětovnou naději dal Slovákům 84 sekund před koncem v přesilové hře podpořené power play v šesti proti čtyřem střelou z levého kruhu Martin Chromiak. Půl minuty před koncem ale do prázdné branky pojistil výhru Kanady Jack Quinn.

Seveřané, kteří na úvod v pátek vyhráli nad Německem 5:3, vstoupili přitom do utkání hůř. Ve čtvrté minutě totiž v přesilové hře získal Švýcarsku vedení Attilio Biasca. Za 36 sekund vyrovnal Anton Lundell, který po akci Kaspera Simontaivala zblízka zamířil do odkryté branky.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Finové Samuel Helenius (20) a Topi Niemela (7) nad Švýcarem Raymondem Fustem (28).

Ve 25. minutě otočil stav v početní výhodě Juuso Pärssinen. Ve třetí třetině Finové pojistili výhru v dalších dvou přesilovkách. V 51. minutě usměrnil do branky přihrávku Brada Lamberta Aku Räty a v čase 56:49 dovršil výsledek Kasper Simontaival. Švýcaři po páteční porážce se Slovenskem 0:1 opět vyšli naprázdno.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu:
Skupina A:
Finsko - Švýcarsko 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. Lundell (Simontaival), 25. Pärssinen (Niemelä, Lambert), 51. Aku Räty (Lambert, Niemelä), 57. Simontaival (Hirvonen, Lundell) - 4. Biasca (Fust, Allenspach). Rozhodčí: Garon, Maille - Harris, O'Quinn (všichni Kan.). Vyloučení: 6:5. Využití: 3:1. Bez diváků
Kanada - Slovensko 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 5. Spence (Tomasino, Mercer), 57. Tomasino (Cozens), 60. Quinn - 59. Chromiak (Faith, Nemec). Rozhodčí: Langin, Stewart - Deschamps, Mannella (všichni Kan.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Bez diváků.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Kanada 4 33 : 4 12
2 Finsko 4 16 : 8 9
3 Německo 4 14 : 28 5
4 Slovensko 4 5 : 13 4
5 Švýcarsko 4 5 : 20 0

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 USA 4 25 : 5 9
2 Rusko 4 16 : 9 8
3 Švédsko 4 14 : 9 7
4 Česko 4 10 : 14 6
5 Rakousko 4 1 : 29 0

Reklama

Související témata: