Hlavní obsah

NHL: Marchand si za brutální zákrok na Sala pět utkání nezahraje

Vedení NHL potrestalo bostonského útočníka Brada Marchanda za brutální zákrok na finského obránce Samiho Sala z Vancouveru zákazem startu v pěti utkáních. Dalším potrestaným hokejistou je útočník Jean-Francois Jacques z Anaheimu, jenž si za atak loktem na hlavu R.J. Umbergera z Columbusu vysloužil třízápasový trest.

Foto: Adam Hunger , Reuters

Sami Salo leží na ledě po nevybíravém zákroku Brada Marchanda.

Článek

Marchand v závěru druhé třetiny reprízy loňského finále Stanley Cupu podrazil Sala "stoličkou" a sedmatřicetiletý Fin po letu přes jeho nastavená záda dopadl tvrdě na led. Hra byla přerušena, Salo byl sice schopen sám opustit hrací plochu, ale utrpěl otřes mozku.

Sehnul se nebezpečně nízko

"Než aby podstoupil souboj rameno na rameno, sehnul se Marchand nebezpečně nízko do oblasti Salových kolen," komentoval viceprezident NHL pro bezpečnost hráčů Brendan Shanahan poměrně vysoký trest. "Domníváme se, že šlo o likvidační zákrok vedený s úmyslem, aby Marchand svého soupeře přehodil přes sebe," dodal Shanahan.

Třiadvacetiletý Marchand obdržel za zákrok pětiminutový trest a ještě navrch osobní desetiminutový za nesportovní chování. Dodatečně suspendován na dva zápasy byl již loni v březnu. Kvůli pondělnímu trestu přijde o více než 152.000 dolarů z platu (přes tři milióny korun).

Incident v nedělním utkání v Anaheimu se odehrál ve třetí části, kdy Jacques zasáhl Umbergera poté, co útočník Columbusu vystřelil. V utkání obdržel pětiminutový trest, ale také on už je vedený v seznamu hříšníků z minulosti. V září byl potrestán za to, že opustil během přípravného duelu s Vancouverem lavičku a pokusil se vyvolat bitku.

Zatímco tehdy stál Jacques nuceně dva přípravné zápasy a ještě dalších pět na startu základní části, nyní bude v sestavě Ducks chybět tři utkání. Přijde kvůli tomu o necelých 24 tisíc dolarů (téměř půl miliónu korun).

Reklama

Související témata: