Hlavní obsah

VIDEO: Miluji tenhle klub a chci dát ještě víc gólů, říká legenda Arsenalu Henry

LONDÝN

Příběh jako z pohádky, který se podle kouče Arsenalu Arséna Wengera bude moci vyprávět začínajícím fotbalistům. Legenda Kanonýrů Thierry Henry se v přestávce MLS, kde hraje za New York, vrátil na Emirates Stadium a jediným gólem zápasu rozhodl utkání FA Cupu proti Leedsu. Jakmile se míč objevil za zády hostujícího gólmana, celý stadión explodoval nadšením.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Útočník Arsenalu Thierry Henry se raduje z gólu.

Článek

Henry je v Arsenalu opravdovou ikonou. Za své osmileté působení pod křídly kouče Arséna Wengera nastřílel soupeřům 226 gólů. Další přidal v pondělním utkání třetího kola FA Cupu proti Leedsu v 78. minutě. Po deseti minutách na trávníku. Při střídání za Marvána Šammacha propukl stadión v nadšení, po rozhodujícím gólu Francouze radost z fanoušků doslova prýštila.

„Ten pocit, který jsem po skórování cítil, byl úžasný. Miluji tenhle klub a doufám, že pro něj mohu udělat i víc. Také doufám, že to to nebyl poslední gól,“ svěřil se čtyřiatřicetiletý Henry, jehož do šance vyslal kolmicí za obránce Song. A Henry skóroval svým typickým obstřelem.

Thierry Henry v dresu Arsenalu (druhý zprava) střílí gól v utkání FA Cupu s Leedsem.foto: Reuters/Eddie Keogh

Do Arsenalu přicestoval přímo z dovolené, kterou trávil v Mexiku. „Vrátil jsem se před patnácti dny. Nikdy by mě nenapadlo, že budu ještě někdy hrát za Arsenal nebo že dokonce vstřelím vítězný gól,“ rozplýval se fotbalista, který z Londýna přestoupil do slavné Barcelony, odtud putoval do zámoří, kde obléká dres New Yorku Red Bulls.

Už vím, jaké to je dát gól za tým, jemuž fandím

Na Emirates Stadium se však vracel jako fanoušek Gunners, o to víc si gól vychutnal. „Poprvé to tak nebylo, až teď jsem se vrátil jako fanoušek Arsenalu. Konečně vím, jak bylo hráčům z Liverpoolu, Manchesteru United nebo Chelsea, když skórovali za svůj oblíbený tým,“ pokračoval Henry.

Henryho přítomnost na hřišti ocenili i spoluhráči. S Henrym přichází alespoň na šest a půl týdne do kabiny také zkušenost. „Byl to skvělý večer, který patřil pouze jemu (Henrymu). Dokázal ho završit brankou. Celý stadión doslova vybuchl, když balón skončil v síti,“ vyprávěl Ramsey.

Trenér Arséne Wenger se objímá se střelcem gólu Thierry Henrym.foto: ČTK/AP/Matt Dunham

Dojetí neskrýval ani trenér Arséne Wenger, který si svého krajana v roce 1999, tehdy ještě na Highbury, přivedl. „Legendou už byl, ale tímhle gólem se v historii Arsenalu posunul ještě dál,“ vyprávěl trenér. „Bylo to trochu jako sen. Je to fotbalový příběh, který můžete vyprávět malým dětem. Bohužel se ve fotbale nestává příliš často, ale v pondělí se stal,“ dodal Wenger.

Wengera potěšil i útočníkův přístup. „Pořád na sobě cítí tlak, proto ho gól tolik potěšil. Je to hrdý muž - nechce zklamat fanoušky. Je to speciální hráč a to, že je zpět, je dobré pro klub i mladé hráče. Je totiž tím typem bojovníka, který je neustále připraven na 100 procent, zůstává motivovaný a má v sobě nesmírnou touhu uspět,“ řekl.

Reklama

Související témata: