Hlavní obsah

VIDEO: Odchod skokanské legendy. Zemřel Jiří Raška, hrdina olympiády v Grenoblu

Sportovní svět zasáhla v pátek dopoledne smutná zpráva. Po dlouhé nemoci kolem deváté hodiny zemřel v novojičínské nemocnici olympijský vítěz ve skoku na lyžích Jiří Raška. Zlatý medailista z Grenoblu 1968 by 4. února oslavil jednasedmdesáté narozeniny.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jiří Raška na archivním snímku z roku 2011.

Článek

Odchod legendárního skokana zarmoutil sportovní svět, nejen ten skokanský. "Je to velká ztráta pro český sport. Jirka byl legenda, vždyť jako první Čech vyhrál zimní olympijské hry," řekl předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Vyzdvihl i Raškův charakter a osobní statečnost. "Podepsal Dva tisíce slov. Vychovával mladé skokany, celý život byl věrný sportu a lyžování," dodal Jirásek.

"Byl to můj vzor, proto jsem začal se závoděním,“ hledal těžko slova při rozhovoru pro Českou televizi bývalý reprezentant Jiří Parma.

Současnou reprezentaci smutná zpráva zaskočila v polském Zakopaném, kde se dnes a zítra skáče Světový pohár. ""Pan Raška byl velkou ikonou, ta zpráva mě dost vzala," řekl Jakub Janda, po Raškovi teprve druhý český skokan, který vyhrál Turné.

České kvarteto Janda, Roman Koudelka, Lukáš Hlava a Borek Sedlák se na počest svého slavného předchůdce pokusí v Zakopaném nastoupit s černými páskami na kombinézách. "Musíme se domluvit s rozhodčími, aby kluci neporušili pravidla," řekl trenér David Jiroutek, kterého Raška kdysi trénoval v juniorech. "Byl ikonou skoků na lyžích u nás i ve světě. Tyhle zprávy jsou vždycky smutné. Odešel velký skokan a člověk," řekl Jiroutek.

Jiří Raška nad hlavami svých reprezentačních parťáků po triumfu na olympiádě v Grenoblu.foto: ČTK/Zdeněk Havelka

Franta z pohádky

Rodák z Frenštátu pod Radhoštěm se dostal mezi světovou elitu coby člen legendární skupiny Remsa Boys pod vedením trenéra Zdeňka Remsy. Výrazných úspěchů dosáhl již na Turné čtyř můstků (tehdy Intersport turné) v letech 1966 a 1967, mezi legendy ale vstoupil o rok později na zimní olympiádě ve francouzském Grenoblu.

Skokan, jemuž reprezentační kolegové neřekli jinak než Franto, ovládl olympijský závod na středním můstku a k tomu přidal stříbro ze závodu na velkém můstku. Jeho cestu na skokanský vrchol ztvárnil v nezapomenutelné Pohádce o Raškovi spisovatel Ota Pavel a Raška byl později v anketě Svazu lyžařů zvolen českým lyžařem 20. století.

Ladný styl Jiřího Rašky přinesl na olympiádě v Grenoblu dvě medaile: zlatou na středním a stříbrnou na velkém můstku.foto: ČTK/

"Bylo to krásné, nádherné. Po celou cestu z můstku, bylo to tak kilometr a půl přes pole, byl kolem humbuk, blázinec. V jednu chvíli jsem neměl takřka nic. Ani jeden pár lyží, čepici, rukavice. Šli jsme v procesí Čechů, novinářů a televizáků a pořád slavili. Bouchali jsme šampaňské, to měl nějaký funkcionář v ruksaku. Ale když jsem došel na pokoj, tak jsem tam měl věci krásně složené. Nic nechybělo. Ale kdo to tam dotáhl, to jsem se dodnes nedozvěděl," vzpomínal Raška na svůj olympijský triumf v posledním rozhovoru pro Právo v roce 2011.

Týž rok obdržel 28. října z rukou prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy. Václav Klaus dnes také zaslal Raškově manželce Věře soustrastný dopis. "Pro mne vždy zůstane statečným sportovcem i skvělým člověkem. ... Jsem rád, že jsem jej jen před několika měsíci mohl ocenit státním vyznamenáním. Ocenění si zasloužil nejen za své sportovní medaile, ale i za to, co pro český sport udělal v následujících desetiletích, především svou obětavou prací pro mládež," napsal prezident.

Veřejnost může vyjádřit soustrast v Raškově rodném městě na pietním místě u jeho pamětní desky v podloubí radnice a zápisem do kondolenční listiny umístěné v recepci úřadu a informačního centra města.

Reklama