Hlavní obsah

Kanada - Rusko 5:0Sprcha pro sbornou! Finále MS dvacetiletých bude zámořskou záležitostí

Mladí kanadští hokejisté kráčejí suverénně za obhajobou titulu. V úvodním semifinále světového šampionátu v Edmontonu zvítězili nad ruským výběrem vysoko 5:0. Čtvrtfináloví přemožitelé českého týmu (3:0) se ve středečním finále utkají s hráči USA, kteří v bitvě udolali Finy 4:3. V čase 58:44 rozhodl Arthur Kaliyev. Kanaďané mohou vybojovat třetí zlato za poslední čtyři roky a jako suverénně nejúspěšnější země historie celkově 19. triumf.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Kanaďan Dylan Cozens zkouší překonat ruského brankáře Jaroslava Askarova v semifinále MS hokejistů do 20 let v Edmontonu.

Článek
Fotogalerie

V repríze loňského finále šampionátu v Ostravě a Třinci otevřel skóre už po 59 sekundách  Alex Newhook, který dostal prostor k zakončení před Jaroslavem Askarovem. Hra ale po jeho střele odrazené od branky pokračovala a sudí Olivier Gouin a Brett Roeland až po přerušení hry upozorněním od videa branku dodatečně potvrdili.

Rusové se snažili odpovědět, ale na Devona Leviho nevyzráli. Naopak v polovině úvodní části v době, kdy Askarov chytal s hokejkou zapůjčenou od spoluhráče, proměnil přihrávku Jakoba Pelletiera do odkryté branky Connor McMichael. Při vyloučení Vasilije Podkolzina na dvě plus dvě minuty v čase 15:05 upravil Cole Perfetti už na 3:0.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Kanaďan Connor McMichael překonává ruského brankáře Jaroslava Askarova.

Ve 25. minutě získal Kanadě už čtyřbrankový náskok střelou z levého kruhu Braden Schneider. Na druhé straně neměl přesnou mušku Rodion Amirov a Askarovovi pomohla ve 28. minutě po pokusu Ryana Suzukiho tyč.

V 37. minutě sice v přesilové hře doklepl puk do odkryté branky Michail Abramov, ale po trenérské výzvě Kanady gól neplatil pro předchozí ofsajd. Askarov 29 sekund před druhou pauzou kryl únik Cozense, který byl faulován a neuspěl ani z trestného střílení.

Kanada i ve třetí třetině kralovala a Askarov měl plné ruce práce. Na druhé straně mohl v 51. minutě snížit Šakir Muchamadullin, ale Levimu pomohla tyč. Výsledek dovršil při power play do prázdné branky 89 sekund před koncem Cozens.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Kanadský brankář Devon Levi udržel v semifinálovém utkání s Ruskem čisté konto.

Američané, kteří byli soupeřem českého týmu v základní skupině B, vyhráli po úvodní porážce s Ruskem 3:5 pátý zápas na turnaji za sebou. O triumfu však rozhodli až po hodně tuhém boji v samém závěru druhého semifinále a budou hrát o své páté zlato. Naposledy slavili před čtyřmi lety, kdy se hrálo v Montrealu a Torontu. Loni zůstali bez medaile.

Hned v úvodní minutě měl po hrubce Finů šanci otevřít skóre Cole Caufield, jenže brankář Kari Piiroinen byl proti. Favorit se dočkal ve 13. minutě, kdy se dostal k odraženému puku nejrychleji Alex Turcotte. Záhy se ale zámořský celek provinil proti pravidlům a Kasper Simontaival po krásné kombinaci vyrovnal.

Vyrovnaný stav vydržel do 36. minuty. V ní našel Jackson LaCombe parádní přihrávkou rozjetého Johna Farinacciho a ten vrátil Američanům vedení. Ti navíc hráli vzápětí dlouhou přesilovku, když Aku Räty za faul vysokou holí obdržel trest na 2+2 minuty. Rovněž tým USA se blýskl parádní souhrou a Matthew Boldy usměrnil puk do prázdné branky.

Finové pak přečkali další velký tlak soupeře a sami se vrátili do hry v 52. minutě zásluhou Simontaivala. Henry Thrun pak navíc vyhodil kotouč do hlediště a finský hrdina čtvrtfinále Roni Hirvonen v početní výhodě vyrovnal na 3:3. Poslední slovo měl však Kaliyev, jenž rozhodl 76 sekund před koncem pohotovou ranou z mezikruží pod horní tyčku.

MS hokejistů do 20 let Edmontonu - semifinále:
Kanada - Rusko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Newhook (Schneider, Quinn), 11. McMichael (Pelletier, Cozens), 16. Perfetti (Byram, Cozens), 25. Schneider (R. Suzuki, Mercer), 59. Cozens (Pelletier). Rozhodčí: Gouin, Roeland - Deschamps, O'Quinn (všichni Kan.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Bez diváků.
USA - Finsko 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 13. Turcotte (Kaliyev, Faber), 36. Farinacci (LaCombe), 37. Boldy (Zegras, Caufield), 59. Kaliyev (Turcotte, Sanderson) - 15. Simontaival (Puutio, Heinola), 52. Simontaival (Puutio, Helenius), 57. Hirvonen (Lundell, Heinola). Rozhodčí: Campbell, Sandlak - Vanoosten, Wyonzek (všichni Kan.). Vyloučení: 5:2. Využití: 1:2. Bez diváků.
Další program (začátky v SEČ):
Úterý 5. ledna:
23:30, o 3. místo: Finsko - Rusko.
Středa 6. ledna:
03:30, finále: Kanada - USA.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama