Hlavní obsah

Dvaadvacet pozitivních za tři dny! A Trpišovský trénoval z obýváku

Myslel, že už ve fotbale zažil všechno. Však se mezi elitu musel prokousat od mládeže přes nejnižší soutěže, a ještě u toho pracoval. Přesto příprava na druhou část nejvyšší fotbalové soutěže sezony 2020/21 přinesla Jindřichu Trpišovskému, trenérovi Slavie, mnoho nových a dosud nepoznaných zážitků. Jak vypadala příprava úřadujícího ligového lídra, který chce útočit na třetí titul v řadě?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jindřich Trpišovský koučuje sešívané v nelehkých časech...

Článek

„Byl a je to extrém se vším všudy. Měli jsme dvaadvacet pozitivních hráčů za tři dny. Vskutku mimořádná situace. Nic takového jsem nezažil," uvedl Trpišovský v rozhovoru pro klubový web.

Slavia měla původně odletět hned první lednovou neděli na soustředění do oblíbené portugalské destinace Lagos, kde už dvakrát nabrala během zimy síly k útoku na titul. Jenže plány klubu z Edenu dramaticky pozměnila pandemie koronaviru. „Dvě hodiny před odletem nám jen přibývalo pozitivně testovaných hráčů. Měli jsme kluky v Africe, kteří měli letět rovnou na soustředění do Portugalska. Místo toho bylo třeba jejich letenky rušit, a pak se každý vracel v jiném termínu. Třeba Oscar zůstal pět dní v Libérii, protože neměl spojení. Jiní kluci přišli na letiště, ale nepustili je k odletu, neboť byli pozitivní," přiblížil peripetie slávistického tábora Trpišovský.

„Někdo měl lehký průběh, někdo těžší. Na někom se nemoc nepodepíše, další má respirační problémy po dobu dvou týdnů a jiní jsou covidem zasaženi ještě delší dobu. Bylo náročné sladit přípravu," neskrýval Trpišovský, že šlo o mimořádně svízelnou situaci.

Po dvou dnech váhání a kalkulování, zda přece jen do Portugalska neodletět, Slavia soustředění zrušila a rozhodla se setrvat v Praze. I proto, že nemoc zasáhla rovněž trenérský tým. „Vypadli nám i kondiční trenéři, takže pár tréninků vedli jen trenéři brankářů. Spoustu věcí jsme řešili prostřednictvím konferenčních hovorů," přiznával Trpišovský, že mužstvo dirigoval z tepla obývacího pokoje po telefonu.

„Ale už jsme u týmu déle, všechny hráče známe a oni znají cvičení, která na tréninku pravidelně opakujeme. Pro ně to až tak velká změna nebyla, spíš pro nás byla příprava na tréninky netypická. Velká výhoda je v tom, že už jsme s klukama dlouho pohromadě a tým má skvělý charakter, takže v tréninku na dálku nebyl problém," popisoval Trpišovský.

S ohledem na zdecimovaný kádr a omezené možnosti využít přírodní trávu padlo rozhodnutí absolvovat úvodní část přípravy bez balonu. „Kluci ji strávili na atletickém oválu nebo v posilovně. Nechtěli jsme, aby byli pět dní na umělé trávě. Takže došlo na běžecké intenzity a metráže. Všechno se pak navíc snadněji kontrolovalo. A od pondělí se tým připravuje na Strahově, kde je k dispozici vyhřívané hřiště," přiblížil netradiční podobu přípravy úřadujícího českého šampiona Trpišovský.

Nijak neskrýval, že z aktuálního dění je poněkud nervózní. „Je to pro všechny únavné, složité. Někteří kluci už nemoc jednou prodělali a teď ji mají znovu, někomu se vytváří protilátky, někomu ne… Samozřejmě se všichni upínali k tomu, že až se promoříme, doba bude normálnější, ale ono to tak vůbec být nemusí," posteskl si.

„Je to nekonečný příběh a nikdo z nás neví, kdy se to zlepší. Ale je dobře, že fotbal běží a lidé jej mohou sledovat alespoň v televizi," pronesl Trpišovský.

Jeho tým vstoupí do druhé části soutěže sobotním soubojem se Sigmou Olomouc. A poprvé v trenérské kariéře se musí Trpišovský obejít bez poznatků z přípravných duelů. Slavia totiž neabsolvovala během zimní pauzy, byť mimořádně krátké, jediné střetnutí.

Jen v úterý se tým rozdělil na dvě poloviny a sehrál modelové utkání. „Bylo vidět, že kluci jsou hladoví po fotbale a po běžeckých, respektive silových trénincích se na fotbal těší. Úroveň byla dobrá, běžecky přímo skvělá, ale samozřejmě jsem viděl hodně nepřesností, protože někteří museli hrát na netradičních postech," vypočítával Trpišovský.

I přes všechny trable, které úřadujícího ligového lídra během zimy potkaly, však dokázal najít na krátké přípravě i pozitiva. „Je lepší, že jsme si podobnou situací prošli během přestávky než v době, kdy poběží ligová soutěž a budeme hrát poháry. Máme pořád dost hráčů, kteří covid neprodělali. Takže, byť určitě dojde k nějakým odchodům na hostování, chceme mít širší kádr, pro případ, že by třeba vypadlo v rozjeté sezoně deset kluků," naznačil Trpišovský, že k jisté redukci kádru sice dojde, ale zase nepůjde o nic dramatického.

Reklama