Hlavní obsah

Odebrání MS bylo bezdůvodné, je to precedens, tvrdí Bělorusové

Běloruský organizační výbor mistrovství světa v hokeji, které v pondělí vedení IIHF Minsku odebralo, označil tento krok za bezdůvodný. Podle něj toto rozhodnutí vytváří precedens. Šéf běloruského hokeje Dmitrij Baskov ujistil, že národní tým se přesto světového šampionátu zúčastní.

Foto: Profimedia.cz

Hokejová arena v Minsku letos světovou elitu nepřivítá.

Článek

"Sportovní soutěže, jejichž cílem je sjednotit země a národy, podporovat nastolení míru a porozumění v duchu olympijských principů, se takto mohou proměnit v nástroj sváru a nátlaku v zájmu politiků," uvedl organizační výbor v prohlášení na webu běloruské vlády.

"Od svého zvolením organizátorem mistrovství světa v roce 2021 Bělorusko pečlivě plnilo všechny smluvní závazky týkající se organizace turnaje a odvedlo v tomto směru spoustu práce," stojí dále v prohlášení, v němž pořadatelé argumentují, že v posledních letech se Bělorusko etablovalo jako spolehlivý partner mezinárodních federací a sportovních organizací při pořádání významných akcí. "Svědčí o tom pořádání druhých Evropských her v roce 2019, které naše země pohostinně přijala na žádost evropských olympijských výborů."

IIHF čelila dlouhodobě tlaku, aby Bělorusku šampionát odebrala kvůli situaci v zemi. Autoritářský prezident Alexandr Lukašenko po loňském znovuzvolení do funkce ve volbách, jež byly podle opozice zmanipulované, násilně potlačoval masové protesty. Občanské nepokoje v zemi stále trvají.

Hokejový šampionát se v květnu a červnu uskuteční buď jenom v Rize, která měla být druhým dějištěm, nebo IIHF najde nového spolupořadatele.

Běloruská reprezentace na turnaji chybět nebude. "Velice si vážíme práce sportovců a víme, jak ji ocenit. Zřejmě proto nemáme morální právo chovat se jako naši oponenti - sebrat sportovcům jejich sen a fanouškům jejich oblíbený tým," uvedl na webu běloruské hokejové federace Baskov, který je podezřelý z účasti na násilném útoku na aktivistu Romana Bondarenka, jenž zranění hlavy nepřežil.

Reklama

Související témata: