Hlavní obsah

Jak trestat Berbra a rozhodčí z odposlechů? Fotbalové vedení nesmí nahlédnout do vyšetřovacího spisu

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV doručila Fotbalové asociaci ČR zamítavé stanovisko k návrhu asociace na přiznání postavení poškozené strany v trestním řízení vedeném z důvodu ovlivňování fotbalových soutěží. Podstatné tedy je, že FAČR tak nesmí v trestním řízení nahlížet do spisu, což komplikuje práci jeho komisím.

Propuštění Romana BerbraVideo: Sport.cz/ ČTK

 
Článek

Bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr byl před týdnem po téměř třech měsících propuštěn z vazby.

Šestašedesátiletý vlivný a kontroverzní funkcionář je nejvýše postavenou osobou v kauze údajného ovlivňování výsledků, kterou v říjnu rozpoutal rozsáhlý policejní zásah. Zároveň je obviněn ze zpronevěry. Z 20 obviněných v kauze jsou už všichni na svobodě.

FAČR se přidala k trestnímu řízení proti Romanu Berbrovi.

Sport.cz, FAČR

Pokud jde o tresty pro Berbra a spol. v rámci fotbalové asociace, nebylo asociaci přiznáno postavení poškozené strany v probíhajícím trestním řízení nynější korupční kauzy. FAČR tak nemůže nahlížet do spisu.

„Nepřiznání postavení poškozené strany je policejním orgánem odůvodněno tím, že poškození vnímání FAČR v očích veřejnosti apod., tak jak uvádí FAČR ve svém návrhu, jakožto nemajetkové újmy, nelze podřadit pod znaky skutkové podstaty, které charakterizují trestné činy, pro které jsou obvinění trestně stíháni," vysvětluje právní latinou generální sekretář Jan Pauly.

„Podle odůvodnění je předmětem ochrany v tomto konkrétním případě zájem státu na řádném průběhu fotbalových soutěží, které je nutno vnímat jako záležitost celé společnosti, a nejen záležitost jednoho subjektu, tedy asociace," dodává Pauly.

Zamítavý verdikt pochopitelně komplikuje avizované interní šetření na Strahově i případné další kroky jednotlivých komisí.

Etické, ale i nově ustavené komise rozhodčích vedené Portugalcem Vítorem Pereirou. Ta minulý týden potvrdila, že sudí, o nichž padla zmínka v policejních odposleších nebo se jejich jméno objevilo ve vyšetřovacích spisech tzv. Berbrovy kauzy, nebudou delegováni na zápasy rozbíhající se sezony do doby, než bude znám soudní verdikt, respektive závěry etické komise.

Zatím šlo o rozhodčí Královce, Rejžka a Ardeleanua.

Listina rozhodčích pro ligové jaro měla být proto zveřejněna tento týden v úterý, aby ji 2. února vzal formálně na vědomí výkonný výbor FAČR.

„Každého budeme hodnotit individuálně a pak rozhodneme. Všechna naše opatření budou mít ale jeden cíl - navrátit důvěryhodnost českému fotbalu," oznámil Periera a přidal, že stejně jako v případě zmíněného tria bude asociace postupovat i u dalších rozhodčích, jejichž jména se v odposleších či vyšetřovacích spisech případně objeví.

To vše bylo ovšem podmíněno tím, že etická komise bude moci jednat a rozhodovat promptněji než civilní soud.

Protože se však ukázal jako lichý předpoklad předsedy Fotbalové asociace ČR Martina Malíka, že strahovské vedení bude mít právo nahlédnout do zmíněných vyšetřovacích spisů, aby mohlo následně seznámit s poznatky i příslušné strahovské komise, dojde k dalšímu odkladu.

„Je to komplikace. Zejména pro komisi rozhodčích při její každodenní činnosti. A stejně tak pro etickou komisi, která bude při rozhodování odkázána nyní pouze na veřejně dostupné informace," přiznává první muž českého fotbalu Martin Malík.

Reklama