Hlavní obsah

Rozhodnuto! Jak budou vypadat všechny hokejové soutěže od sezony 2022/23?

Seniorská extraliga i Chance liga budou mít od ročníku 2022/23 čtrnáct účastníků. Zúžení čeká po příští sezoně i nejvyšší mládežnické soutěže. V sezoně 2022/23 tak bude v nejvyšší juniorské lize působit 14 týmů, v nejvyšší dorostenecké soutěži 24 mužstev. Podmínkou účasti nebude status Akademie Českého hokeje, přičemž po dosažení cílového stavu bude napříč soutěžemi uplatněn princip přímého postupu a sestupu.

Foto: Sport.cz

Prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Článek

Jak konkrétně ke snižování počtu účastníků dojde?

Model vychází z usnesení výkonného výboru ČSLH z prosince 2019, kterým byla schválena koncepce zúžení soutěží v dospělých a mládežnických kategoriích a z usnesení výkonného výboru ČSLH z června 2020. Jím bylo rozhodnuto, že aktuální ročník seniorské extraligy bude kvůli epidemii koronaviru a jejím dopadům na průběh sezony nesestupový s tím, že po další sezoně se vrátí k původnímu počtu čtrnácti účastníků.

Tipsport extraliga

Z extraligy, která bude mít v příští sezoně – pokud vítěz Chance ligy splní licenční podmínky – 15 účastníků, sestoupí nejhůře umístěný celek přímo a druhý nejhorší tým bude účast obhajovat v baráži s vítězem první ligy.

Chance liga

Z Chance ligy, která bude mít v příští sezoně – pokud vítěz splní licenční podmínky a postoupí do extraligy – 17 účastníků, sestoupí čtyři nejhůře umístěné celky přímo a tým, který skončí na třinácté příčce, čeká baráž s vítězem II. ligy ČR.

Druhá liga

Z II. ligy ČR, která bude mít v příští sezoně 24 účastníků, sestoupí dva nejhorší celky přímo a budou nahrazeny dvěma nejlepšími týmy kvalifikace o II. ligu ČR. Od sezony 2022/23 bude ve II. lize ČR, která se hraje v regionálně uspořádaných skupinách, nastupovat vzhledem k počtu sestupujících z Chance ligy 28 mužstev.

Nejvyšší juniorská soutěž

Z nejvyšší juniorské soutěže, která bude mít v příští sezoně při neúčasti rakouského Salcburku 19 účastníků, sestoupí pět nejhorších celků přímo a tým na čtrnácté příčce bude účast obhajovat v baráži s vítězem druhé nejvyšší soutěže.

Nejvyšší dorostenecká soutěž

Z nejvyšší dorostenecké soutěže, která bude mít v příští sezoně 30 účastníků, sestoupí šest nejhůře umístěných celků přímo, zatímco týmy, které se umístí na třiadvacáté a čtyřiadvacáté příčce, budou účast obhajovat v baráži s nejlepšími družstvy nižší soutěže.

Druhá nejvyšší juniorská soutěž

Z druhé nejvyšší juniorské soutěže, která bude mít v příští sezoně 12 účastníků, sestoupí tři nejhůře umístěné celky přímo a týmy, které se umístí na osmé a deváté příčce, čeká baráž se dvěma nejlepšími z nižší soutěže. Od sezony 2022/23 bude v soutěži nastupovat vzhledem k počtu sestupujících z nejvyšší juniorské soutěže 14 mužstev.

Reklama