Hlavní obsah

Sparta - Bohemians 1905 0:1Klokani v derby díky Necidovi senzačně ukončili téměř dvacetiletou černou sérii

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Necid 0 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Každá série jednou končí. Fotbalová Sparta od 17. listopadu 2001 neprohrála v nejvyšší soutěži s Bohemians 25krát za sebou a poslední tři duely vyhrála. Klokani ji ovšem v utkání 17. kola Fortuna ligy zaskočili a díky trefě exslávisty Tomáše Necida na Letné senzačně zvítězili 1:0. Letenští po porážce v derby zůstávají třetí, Bohemka poskočila na dvanáctou příčku tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Bohemians Tomáš Necid překonává v derby sparťanského brankáře Florina Nitu.

Článek

Sparta nastoupila s Dočkalem znovu jen na lavičce, zato po měsíci a půl s navrátilcem Krejčím mladším, jemuž vypršel delší disciplinární trest. Na lavičku pak i s nachystanou maskou usedl po zranění jeho jmenovec Krejčí starším, který v Ostravě utrpěl zlomeninu spodiny očnice. Letenským se konečně vyprazdňuje marodka, na které zůstávají už jen dlouhodobě zranění Štetina a Hložek.

Klokani mají naopak marodku plnou. Seznam absencí rozšířili ještě Bačkovský s Pulkrabem, kteří v Ďolíčku hostují ze Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Bohemians Patrik Le Giang během utkání 17. kola Fortuna ligy proti Spartě.

Domácí začali útočně, dostávali se však jen k obléhání šestnáctky. Klokani byli nebezpečnější. Hned v 11. minutě Hronek oslovil Necida, jehož hlavičku musel krotit Nita. Letenští nevzali varování vážně, a tak už za další dvě minuty prohrávali. Květ na hranici vápna vymáchal Vindheima, přesně odcentroval a Necid zblízka otevřel skóre. Odchovanec Slavie svým druhým gólem od návratu do české ligy ukončil jarní sparťanskou neprůstřelnost. V dospělém fotbale dal Necid odvěkému rivalovi branku vůbec poprvé.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Bohemians Tomáš Necid překonává v derby sparťanského brankáře Florina Nitu.

Defenziva tentokrát týmu v rudých dresech nefungovala, hosté se přes ni dostávali nečekaně často a snadno. Ani dopředu mu to nešlo, až po půlhodině ohrozil branku soupeře Karlsson střelou zdálky. Bohemka byla takticky výborně připravená a domácí záloha bezradná. Le Gianga ohrozila až Krejčího tečovaná střela v nastavení první půle. Po následném Karabcově rohu Hůlka zablokoval Vitíkovu tutovku.

Do druhé půle nastoupil starší Krejčí s maskou, jeho jmenovec trefil tyč. Karlsson sice dostal míč do sítě, gól ale kvůli ofsajdu po rozboru u videa neplatil. VAR byl v akci také na druhé straně, po Nitově pádu pod Necidovy nohy se kopala penalta. Klokani ji však ke zvýšení náskoku nevyužili, rumunský brankář Ljovinovu střelu vyrazil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Florin Nita kryje penaltu Vladislavu Ljovinovi z Bohemians.

Dočkal přišel na hřiště v 68. minutě spolu s Kozákem. Kapitán reprezentace hned založil nebezpečnou akci, kterou nedokázali náležitě zakončit Krejčí starší a posléze Hancko. Na druhé straně zahodil tutovku Hůlka.

Spartě utíkal čas strašně rychle. K dobru dostala ještě pětiminutové nastavení, vyrovnat však nedokázala.

Fotbalová liga - 17. kolo:
Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 0:1 (0:1)
Branka: 13. Necid. Rozhodčí: Hrubeš - Kotalík, Pečenka - Berka (video). ŽK: Hancko - Vaníček, Ljovin, Puškáč. Bez diváků.
Sparta: Nita - Vitík, Čelůstka, Hancko - Vindheim (65. Plavšič), Ladislav Krejčí mladší, Pavelka, Karabec (68. Dočkal), Hanousek (46. Ladislav Krejčí starší) - Juliš, Karlsson (68. Kozák). Trenér: Kotal.
Bohemians: Le Giang - Krch, Hůlka, Bederka - Dostál, Květ (62. Vodháněl, 90.+4 Kosek), Ljovin, Vaníček (62. Vacek), Vondra - Necid (81. Puškáč), Hronek (81. Jindřišek). Trenér: Klusáček.

Reklama

Související témata: