Hlavní obsah

Karanténa po příjezdu se týká i sportovců, ohrožuje to akce v ČR

Povinnost pětidenní karantény po příjezdu z velmi rizikových zemí se vztahuje i na profesionální sportovce, kteří cestují do Česka na vrcholné mezinárodní akce. Jejich konání může být ohroženo. Týká se to například Světového poháru v běhu na lyžích, který by měl být za dva týdny v Novém Městě na Moravě, březnového SP biatlonistů rovněž na Vysočině nebo úvodního zápasu 2. kola Evropské ligy mezi fotbalisty Slavie a Leicesteru. Ten má termín 18. února. Pražané žádají o výjimku pro domácí duel, zároveň počítají s tím, že po návratu z venkovní odvety budou muset do karantény.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Těsně za stupni vítězů finišoval v Anterselvě Lukas Hofer.

Článek

Do nové kategorie velmi rizikových zemí patří Slovensko, Británie, Španělsko, Portugalsko, pobaltské státy, Slovinsko nebo Irsko a většina zemí mimo EU. Při příjezdu z těchto destinací je ode dneška povinný PCR test před odjezdem a pětidenní karanténa v Česku ukončená dalším testem. Celkem deset dní po příjezdu musejí lidé nosit ideálně respirátor alespoň třídy FFP2, případně jednorázovou zdravotnickou roušku.

Opatření se týká i cest profesionálů na sportovní akce. "V současné době ministerstvo (zdravotnictví) nevydává žádné výjimky, pravidla se tudíž vztahují i na sportovce, kteří se účastní sportovních utkání v bublině a cestují do ČR," uvedla na facebooku Národní sportovní agentura.

Organizátoři se tím dostávají do velkých problémů. Už 20. února by měl v Novém Městě začít Světový pohár v běhu na lyžích. "Pro nás je to velký zásah. Hrozí tím, že nebudeme moci uspořádat Světový pohár," upozornil v rozhovoru s ČTK prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský.

Připomněl, že SP má schválenou výjimku a má fungovat za mimořádných hygienických opatření. Sportovci i realizační týmy se celou sezonu pravidelně testují a na akcích jsou v izolovaných "bublinách". "Ta schválená výjimka určuje, za jakých pravidel se to může uspořádat. Nerozumíme tomu, že najednou se to nové omezení vztahuje i na sportovce, kteří jedou v úplně jiném režimu," podivoval se Heřmanský.

Kromě severských zemí, které vynechávaly i jiné závody SP, už všechny výpravy potvrdily účast. Hrozí ale, že nový režim všechno zmaří. "Když se mění pravidla v průběhu hry, tak to se nedá. Kdyby byla pět dní karanténa, tak ztrácíme smysl pořádat nějaký Světový pohár," dodal Heřmanský. Plánuje dál usilovat o výjimku minimálně na to, aby sportovci mohli i v karanténě trénovat podobně jako většina tenistů před Australian Open.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Ruský běžec na lyžích Alexandr Bolšunov (druhý zprava) ve Falunu znovu potvrdil svoji extratřídu.

Výjimku vyjednává také prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. V Nové Městě mají být v první polovině března dvě kola SP biatlonistů. "Budu určitě intervenovat jak ministerstvo zdravotnictví, tak případně krizový štáb. Chvílemi mi přijde, že vydáme předpis a pak teprve domýšlíme konsekvence toho předpisu," řekl ČTK.

V biatlonu by se případná povinná karanténa mohla dotknout poloviny startovního pole. "To by byla nerovná soutěž, kdyby půlka biatlonistů mohla před závody trénovat a půlka ne," poznamenal. Češi mají ještě další problém, protože se ve velmi rizikovém Slovinsku koná mistrovství světa. Po příjezdu ze šampionátu naplánovaného na 10. až 21. února by tak kompletní reprezentace musela do karantény.

Karanténu by měli v Česku absolvovat i fotbalisté Leicesteru před zápasem úvodního kola vyřazovací fáze Evropské ligy se Slavií. To je ale vzhledem k programu fotbalových soutěží vyloučené. "Řešíme výjimku pro domácí zapas s Leicesterem tak, aby se utkání mohlo v Praze odehrát," řekl ČTK tiskový mluvčí Slavie Michal Býček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda biatlonového svazu Jiří Hamza uvažuje, v jaké roli by dosavadní šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář mohl v biatlonu pokračovat.

Podobné problémy řeší i Lipsko. Německé úřady nepovolily přicestovat Liverpoolu k úvodnímu osmifinále Ligy mistrů a bundesligový celek možná bude muset uspořádat domácí duel na neutrální půdě.

Do karantény by podle zpřísněných pravidel museli také slávisté po venkovní odvetě v Leicesteru, která je naplánovaná týden po úvodním utkání na 25. února. Už o tři dny později má přitom český šampion hrát ligu na Slovácku.

"S karanténou naší delegace po příletu z Anglie počítáme a je velmi pravděpodobné, že se utkání 21. kola na Slovácku bude muset odložit," uvedl Býček.

Reklama

Související témata: