Hlavní obsah

Česko - Švédsko 2:3 PPPotřetí už to proti Švédům nevyšlo. Češi však berou alespoň bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Smejkal 1 : 0
17. Lundkvist 1 : 1
36. Holmberg 1 : 2
46. Lenc 2 : 2
63. Johansson 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

V Helsinkách i Moskvě se jim podařilo Švédy porazit, potřetí už to ale svěřencům trenéra Pešána v Malmö nevyšlo. Česká hokejová reprezentace ve svém úvodním duelu Švédských her podlehla domácímu výběru Tří korunek 2:3 v prodloužení. Oba své góly vstřelili Češi v přesilovkách - pro Smejkala šlo dokonce o premiérový zásah v národním týmu. Další duel čeká reprezentaci v sobotu v pravé poledne proti Finům.

Foto: Andreas Hillergren, ČTK/AP

Český brankář Patrik Bartošák bedlivě sleduje Švéda Emila Larssona.

Článek
Fotogalerie

Švédové sice do utkání vstoupili aktivněji, byli to ale Češi i s debutanty v nároďáku Oscarem Flynnem a Filipem Králem, kdo šel velmi brzy do vedení. Na začátku šesté minuty při první přesilovce zápasu Tomáškovu střelu vyrazil brankář Fasth jen před sebe a dorážející Smejkal se ve svém pátém zápase za národní tým dočkal premiérové trefy.

Za dalších šest minut mohlo být vyrovnáno. Bartošák už bezmocně ležel na ledě, před zcela prázdnou brankou zakončujícími Emilu Larssonovi se ale puk svezl po holi a stoprocentní šanci nevyužil. Výběr Tří korunek si ale ještě v první třetině pomohl svou druhou přesilovkou. Při Tomáškově kruhu se na levém křídle opřel z voleje do kotouče Lundkvist a propálil Bartošáka.

A dvacetiletý obránce Luley byl ve 26. minuté blízko druhému zásahu, jenže další dělovku, a opět v početní převaze, namířil jen do horní tyčky. V polovině duelu ale tým v červených dresech přepnul na vyšší rychlostní stupeň. Šulák v nadějném přečíslení ale minul a kapitán Birner vracející se do reprezentace po téměř třech letech pak v přesilovce trefil horní tyčku.

Foto: Andreas Hillergren, ČTK/AP

Emil Pettersson ze Švédska a Matěj Stránský.

Češi pak nezužitkovali dvacetivteřinovou dvojnásobnou přesilovku 5 na 3, i když Matěj Stránský byl gólu velmi blízko, stejně jako pak již v pokračující klasické početní převaze Michael Špaček a Ondřej Roman.

Výběr tří korunek kritický úsek zápasu přečkal a záhy naopak udeřil sám. Kodýtkovi se nepodařilo vyhodit puk z obranné třetiny a Holmberg po pasu od zadního mantinelu poslal Švédy poprvé v zápase do vedení.

Foto: Andreas Hillergren/tt, Reuters

Český brankář Patrik Bartošák s podporou Davida Musila likvidují akci Jonatana Berggrena ze Švédska.

Na začátku třetí třetiny podržel Čechy při Wingerliho úniku v oslabení Bartošáka, na druhé straně se zase proti Tomáškovi vytáhl Fasth, jehož následně opět zachránila horní tyčka, znovu po zakončení Birnera. Ve 45. minutě ale při další přesilovce našel Stránský zpoza branky Lence, jenž zamířil mezi Fasthovy betony a srovnal.

Brankové konstrukce zvonily dál i za stavu 2:2 - nastřelil ji Frödén a pak i Lenc, který tak druhý gól nepřidal. Šlo se tak do prodloužení. V jeho třetí minutě spálil tutovku Tomášek a do sólového úniku naopak ujel A. Johansson, jenž bekhendem mezi Bartošákovy betony rozhodl o extra bodu navíc pro Švédy.

Švédské hokejové hry v Malmö, součást Euro Hockey Tour:
Švédsko - Česko 3:2 v prodl. (1:1, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 17. N. Lundkvist (J. Persson, E. Pettersson), 36. Holmberg (Berggren, A. Lundberg), 63. A. Johansson (Holmberg) - 6. Smejkal (Tomášek, Moravčík), 46. Lenc (M. Stránský, M. Špaček). Rozhodčí: Björk, Öhlund - D. Persson, Lundgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. Bez diváků.
Švédsko: V. Fasth - J. Persson, A. Lundberg, N. Lundkvist, Sellgren, N. Hansson, A. Johansson - Berggren, Wingerli, Frödén - Friberg, Fröberg, E. Pettersson - Viksten, Holmberg, E. Larsson - Zaar, Bengtsson, Hallander. Trenér: Johan Garpenlöv.
Česko: Bartošák - D. Musil, Moravčík, Šulák, Němeček, Klok, Vitásek, od 23. navíc F. Král - Lenc, M. Špaček, Birner - Flek, O. Roman, M. Stránský - R. Koblížek, Tomášek, Smejkal - Ordoš, Lakatoš, Flynn - Kodýtek. Trenér: Filip Pešán.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 43 : 27 27
2 Česko 12 30 : 29 17
3 Švédsko 11 25 : 30 11
4 Finsko 11 21 : 33 11

Reklama

Související témata: