Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:2 SNČeši nezvládli zápas s Finy, prohráli v nájezdech

rjm, likSport.cz
Aktualizováno

Čeští hokejisté v sobotu na Švédských hrách prohráli v Malmö s Finskem 2:3 po samostatných nájezdech. Češi vedli 2:0, ale ve třetí třetině bylo vše jinak. Ve čtvrtek tým trenéra Filipa Pešána prohrál se Švédskem 2:3 po prodloužení. V neděli od 12 hodin zakončí turnaj Euro Hockey Tour s Ruskem.

Foto: Anders Bjuro/TT, ČTK/AP

Čeští hokejisté prohráli s Finskem 2:3 po nájezdech.

Článek

Skvělý úvod předvedl národní tým v utkání s Finy, už po 82 sekundách se poprvé měnilo skóre zápasu. Český tým poslal do vedení Matěj Blümel, který se dostal k puku po vhazování a nedal finskému brankáři Juvonenovi šanci.

V polovině úvodní třetiny Pešánův tým hrál přesilovku dokonce pět na tři, ale tuto i klasickou početní výhodu Finové zvládli, děkovat mohli svému gólmanovi. Naopak mohlo být vyrovnáno, když Turunen jel sám na Bartošáka, skóre se ale nezměnilo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká hokejová reprezentace (@narodnitym)

Čtyři minuty před koncem úvodní dvacetiminutovky dostali šanci s hráčem navíc Finové. Ti ale svou šanci nevyužili a příležitost v poslední minutě měli opět Češi. V samotném závěru měl velkou šanci Matěj Stránský, ale puk neprotlačil za finského brankáře, který si za prvních dvacet minut připsal devatenáct zákroků.

V polovině utkání se hra vyrovnala, český tým, se nedostával už tolik do střeleckých pozic. Svůj díl mělo i třetí vyloučení a další finská početní výhoda. Jenže český tým opět skvěle zvládl oslabení a Finové se trápili.

Pět minut před koncem prostřední části šel severský tým opět do přesilovky. Další šance na zvrat, a to už ve čtvrté přesilové hře. Opět soupeř nenašl recept na brankáře Bartošáka.

Foto: Anders Bjuro/TT, ČTK/AP

Finský gólman Janne Juvonen podržel spoluhráče v utkání s českým týmem.

Na začátku třetí třetiny Bartošáka zachránila tyčka po střele Rantakariho. Naštěstí pro české mužstvo vše dobře dopadlo a za pár sekund mohlo být vše jinak, další početní výhoda pro Pešánův výběr. Česká střídačka se mohla radovat. Ve 44. minutě se Radan Lenc natlačil před finského brankáře a zvýšil na 2:0. Euforie ale dlouho netrvala, ve 47. minutě snížil na 1:2 Turunen, který tečoval nahozený puk od modré čáry.

Finové náhle ožili a dostávali se do tlaku. K tomu jim pomohla i další početní výhoda. A tuto využili, na 2:2 snížil v 52. minutě Saarijärvi, přesnou ranou propálil Bartošáka.

Třetí část české reprezentaci nevycházela, přišlo další vyloučení a soupeř dostal šanci na zvrat utkání. Šest minut před koncem poslední třetiny měli Češi šestého vyloučeného hráče. Tentokrát zachránila českého brankáře tyč v oslabení.

Po šedesáti minutách byl stav 2:2 a utkání šlo do prodloužení. To nerozhodlo, takže přišla na řadu poslední varianta - samostatné nájezdy. Výhru trefil Saarijärvi, žádný z českých hráčů se v dovednostní disciplíně neprosadil.

Švédské hokejové hry v Malmö, součást EHT:
Česko - Finsko 2:3 sn (1:0, 0:0, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Blümel (Kodýtek), 44. Lenc (M. Stránský, M. Špaček) - 47. Turunen (Koivisto, Tiivola), 52. Saarijärvi (Innala, Lundell), rozhodující sam. nájezd Saarijärvi. Rozhodčí: Nord, Öhlund - Malmqvist, Lundgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. Bez diváků.
Bartošák - F. Král, Moravčík, Šulák, Němeček, Klok, Vitásek, Gazda - Lenc, M. Špaček, Birner - Flek, O. Roman, M. Stránský - R. Koblížek, Tomášek, Smejkal - Blümel, Kodýtek, F. Suchý. Trenér: Filip Pešán.
Juvonen - Saarijärvi, Sund, Kemiläinen, R. Salo, Rantakari, Parikka, Rindell, Koivisto - Nurmi, Ruohomaa, M. Aaltonen - Ojamäki, Lundell, Innala - Klemetti, Tiivola, Turunen - Virtanen, Björninen, Björkqvist. Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama

Související témata: