Hlavní obsah

Moravec se loučí 11. místem, Žemlička zářil při střelbě. Zlato bere norský objev

Pokljuka
Aktualizováno

Poslední individuální start na mistrovství světa v kariéře ozdobil 36letý český biatlonista Ondřej Moravec ve středu v Pokljuce solidním 11. místem, a nebýt ve vytrvalostním závodě na 20 km jediné chyby na střelnici, mohl se dokonce loučit se svou nejúspěšnější disciplínou umístěním mezi šestkou nejlepších. Triumf slaví držitel malého křišťálového glóbu a objev sezony, Nor Sturla Holm Lägreid.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Ondřej Moravec v posledním závodě na MS v kariéře. Obsadil nakonec 11. místo.

Článek
Fotogalerie

Debutující Milan Žemlička se zaskvěl čtyřmi položkami s nulou, což mu i přes slabší běh vyneslo 26. místo, a Michal Krčmář skončil hned za svým krajanem, aby se jako jediný z reprezentantů vešel mezi účastníky nedělního mužského závodu s hromadným startem.

Ve startovní listině 101 závodníků patřil Moravec mezi nejstarší trio a hned při úvodní položce udělal jednu chybu, pak se ale snažil rány pečlivě hlídat a maximálně se vydal i v běhu. „K dokonalosti chyběla jedná rána, ale to vem čert. Radost z povedeného loučení mi to nevezme. Já jsem vážně docela spokojený. Trať byla obecně docela měkká, ale jak jsem jel vzadu, tak mi to už v lese přimrzalo, což docela pomohlo zrychlit lyže," přibližoval.

Krčmář sice začal čistou ležkou, ale při dalších třech zastávkách na střelnici mu pokaždé zůstal nezasažený terč a oproti špičce i trochu zaostával na lyžích. „Možná jsem měl víc tlačit na pilu, sil jsem měl ještě dost. Snažil jsem se o svižnou střelbu, ale vyskákaly mi ty tři jedničky, což úplně radost nedělá.

Žemlička potvrdil, že patří k výborným střelcům, poslal do terče všech dvacet ran. V běhu na špičku nestačil, přesto se zrodil jeho největší kariérní úspěch. „Asi mi to ještě nedochází, co se mi při debutu povedlo, ale ta střelecká nula byla opravdu vypilována. Závod mě děsně bavil," líčil.

Reprezentační nováček se tak zařadil mezi pětici závodníků, která odstřílela závod na 20 km čistě. Vedle něj to už zvládli pouze medailisté Lägreid s Peifferem, v cíli překvapivě šestý Rus íránského původu Chalili a nakonec patnáctý Švéd Femling. „Smekám před Milanem klobouk. Při premiéře na šampionátu dát všechny čtyři položky čistě, to je fakt borec," ocenil o dvanáct let mladšího krajana Moravec.

Jakub Štvrtecký sice rozběhl závod velmi dobře, jenže hned na první položce si připsal trestnou minutu a postupně uvadalo i jeho tempo na lyžích. Po nezvládnuté závěrečné stojce se v závodu dopustil celkem pěti střeleckých chyb, což ho poslalo až do suterénu výsledků.

Norským mužům zatím v Pokljuce individuální vítězství dlouho unikalo. Nedosáhli na něj ve sprintu ani ve stíhačce. Na trati 20 km se ve středu odpoledne už ale přece jen dočkali.

Nezasloužil se o to však lídr SP Johannes Thnignes Boe, jenž byl sice znovu skvělý na lyžích, jenže dvě střelecké chyby ho zase postavily mimo stupně vítězů.

Zastoupil ho však Sturla Holm Lägreid, jenž se celou dobu na dálku přetahoval s exmistrem světa v této disciplíně s Arndem Peifferem. Němec vyčistil všechny terče, Nor o malou chvíli později ale taky a nakonec rozhodla běžecká forma objevu sezony. Poprvé měla důvod k radosti v dějišti šampionátu i německá výprava. Vedle stříbrného Peiffera se do elitní desítky totiž prosadili i jeho krajané, sedmý Doll a desátý Rees.

Mistrovství světa biatlonistů v Pokljuce – 20 km mužů
1. Lägreid (Norsko)49:27,6 (0)
2. Peiffer (Německo)+16,9 (0)
3. Dale (Norsko)+40,9 (1)
4. Fillon-Maillet (Francie)+1:12,9 (2)
5. J. Boe (Norsko)+1:13,5 (2)
6. Chalili (RBU)+1:45,3 (0)
7. Eder (Rakousko)+1:59,7 (1)
8. Doll (Německo)+2:06,9 (2)
...
11. Moravec (ČR)+2:32,8 (1)
26. Žemlička (ČR)+4:12,2 (0)
27. Krčmář (ČR)+4:21,5 (3)
79. Štvrtecký (ČR)+8:05,1 (5)

Reklama

Související témata: