Hlavní obsah

Toronto - Calgary 2:1 PPSkvělý Rittich ničil střelce Toronta, Faksa pomohl k výhře Dallasu

panČTK
Aktualizováno

Český útočník Radek Faksa zaznamenal v NHL asistenci při výhře Dallasu na ledě Floridy 3:0 a připsal si tak třetí bod v této sezoně NHL. Brankář David Rittich držel Calgary v Torontu ve hře o body dlouho s čistým štítem, ani jeho 37 zásahů však hráčům Flames k vítězství nakonec nestačilo, s Maple Leafs prohráli 1:2 v prodloužení.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

David Rittich předvedl další výborný výkon, na výhru to však nestačilo

Článek

David Rittich nastoupil do druhého zápasu proti Torontu za sebou a navázal na povedený pondělní výkon. Střelcům Maple Leafs nedovolil skórovat až do 59. minuty, kdy poslal zápas do prodloužení po skrumáži v brankovišti Flames při hře domácích bez gólmana William Nylander. Rittich inkasoval po 137 minutách a 35 sekundách. Hosté měli i trochu smůlu, krátce předtím trefil tyčku prázdné branky Elias Lindholm.

"Před brankou to byla pořádná mela. Viděl jsem puk a chtěl ho schovat pod lapačku, ale těsně před ní ho Nylander trefil. Mrzí mě, že jsme prohráli, ale zítra už to bude pryč," popsal Rittich vyrovnávací gól.

Čtyřiadvacetiletý Švéd Nylander ho překonal i v nastavení a rozhodl o vítězství Toronta 2:1. Český brankář byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Přes výborný výkon nenavázal na svou první výhru v ročníku a prohrál počtvrté z pěti utkání, v nichž nastoupil od úvodní minuty.

První brankář Calgary Jocob Markström kvůli zranění nemohl naskočit ani do druhého zápasu v Torontu, Rittich ho však dokázal zastoupit. "Podržel nás vždy, když bylo třeba. Dokázal využít své šance a v Torontu odchytal dva výborné zápasy," chválil rodáka z Jihlavy trenér Geoff Ward.

Hráči Tampy Bay v sérii tří zápasů s Carolinou uspěli podruhé za sebou, ve středu 3:0. Žádný Čech se tentokrát neprosadil. Tampa rozhodla již v první třetině, kdy skórovali Ross Colton a Blake Coleman. Andrej Vasilevskij kryl všech 25 střel a poprvé v sezoně neinkasoval.

Ruského brankáře nepřekonal ani Martin Nečas, který přišel o svou třízápasovou bodovou sérii. "Výborný výkon kluků přede mnou. V prvních dvou třetinách jsem neměl moc práce, ale ve třetí začal soupeř tlačit. Kluci však výborně bránili a moc mi pomohli," chválil Vasilevskij.

Faksa pomohl Dallasu k výhře nad Floridou

Faksa se ve 42. minutě podílel na druhém gólu Dallasu. Sedmadvacetiletý útočník dostal přihrávku do předbrankového prostoru, Chrise Driedgera nepřekonal, ale odražený puk si našel Esa Lindell a střelou z první zařídil Stars dvoubrankový náskok.

"Výhra nám zvedne sebevědomí, zasloužili jsme si ji. Stále tvrdě pracujeme a věříme, že s naším způsobem hry budeme úspěšní. Dnes šlo všechno celkem dobře," řekl finský obránce Lindell.

Dallas utnul sérii šesti proher. Finalista minulé sezony zvítězil poprvé od začátku února, kdy porazil Columbus 6:3. Hlavní podíl na výhře Stars měl Anton Chudobin, který pochytal všech 43 střel. Připsal si desáté čisté konto v základní části NHL.

"Za svou kariéru jsem odehrál dobré i špatné zápasy. Nevím, jestli tohle byl ten nejlepší, důležitá pro mě je výhra týmu," řekl ruský brankář, jenž ve dvou zápasech proti Floridě pochytal 92 střel.

Panthers poprvé v sezoně vyšli gólově naprázdno. "Nebyl to stejný zápas jako v pondělí, Dallas hrál mnohem lépe a my nepředvedli maximum. Opět je podržel skvělý Chudobin," porovnával útočník domácích Brett Connolly.

V pondělí se jeho tým radoval po výsledku 3:1. Obránce Floridy Radko Gudas strávil na ledě bezmála dvacet minut a připsal si osm hitů, což bylo nejvíce ze všech aktérů.

Flyers slavili i bez Voráčka

Philadelphia bez Jakuba Voráčka, který zůstává součástí covidového protokolu, porazila Rangers 4:3. Newyorskému celku nestačil ani třetí hattrick kariéry Chrise Kreidera. Obránce Libor Hájek odehrál za Rangers 16 minut a připsal si záporný bod.

Tři asistence při návratu po boji s nemocí covid-19 nasbíral kapitán Flyers Claude Giroux. "Po tak dlouhé pauze jsem se necítil nejlíp. Snažil jsem se držet krátké intervaly střídání a hrát jednoduše," popsal návrat na led třiatřicetiletý Kanaďan.

Colorado vyhořelo s Minnesotou

V Západní divizi se odehrály tři zápasy bez české účasti. Colorado, jemuž stále chybí zraněný brankář Pavel Francouz, podlehlo doma Minnesotě 2:6. Los Angeles porazilo v St. Louis domácí Blues 2:1 a připsalo si šestou výhru v řadě.

Zvítězila i Arizona, jež otočila duel s Anaheimem ze stavu 0:3. Coyotes vyhráli 4:3 po samostatných nájezdech.

Výsledky NHL:
Colorado - Minnesota 2:6 (0:1, 1:2, 1:3)
Branky: 28. Compher, 43. Kadri - 53. a 58. Sturm, 10. Zuccarello, 33. Parise, 36. M. Foligno, 52. Hartman. Střely na branku: 31:25. Bez diváků.
Tampa Bay - Carolina 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Branky: 7. Colton, 18. Coleman, 60. Goodrow. Strely na branku: 28:25. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Coleman, 2. Colton, 3. Vasilevskij (všichni Tampa Bay).
Florida - Dallas 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Branky: 1. J. Klingberg, 43. Lindell (Faksa), 57. Kiviranta. Střely na branku: 43:26. Diváci: 3324 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. Chudobin, 2. J. Klingberg (oba Dallas), 3. Barkov (Florida).
Toronto - Calgary 2:1 v prodl. (0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)
Branky: 59. a 62. W. Nylander - 57. Mangiapane. Střely na branku: 39:22. David Rittich odchytal za Calgary 61:06 minuty, inkasoval dvě branky z 39 střel a úspěšnost zásahů měl 94,9 procenta. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. W. Nylander, 2. Hutchinson (oba Toronto), 3. Rittich (Calgary).
Philadelphia - NY Rangers 4:3 (2:1, 2:1, 0:1)
Branky: 8. E. Gustafsson, 16. Gostisbehere, 25. J. van Riemsdyk, 35. K. Hayes - 10., 29. a 44. Kreider. Střely na branku: 39:27. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Giroux (Philadelphia), 2. Kreider (NY Rangers), 3. Gostisbehere (Philadelphia).
St. Louis - Los Angeles 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Branky: 59. Sundqvist - 31. Iafallo, 37. Athanasiou. Střely na branku: 33:21. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Petersen, 2. D. Brown, 3. Doughty (všichni Los Angeles).
Arizona - Anaheim 4:3 po sam. nájezdech (0:1, 0:2, 3:0 - 0:0)
Branky: 51. Pitlick, 52. Chychrun, 57. Kessel, rozhodující sam. nájezd Dvorak - 20. Comtois, 28. Mahura, 36. Jones. Střely na branku: 28:35. Diváci: 2319 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. Dvorak, 2. Kessel, 3. Ekman-Larsson (všichni Arizona).

Reklama

Související témata: