Hlavní obsah

Magická noc. Senzační titul Leicesteru přinesl Žralokovi skvělý double. I on stojí proti Slavii

Praha

Psal se 2. květen 2016. Celý Albion se skláněl před pohádkovým příběhem Lišek. Pouze jediný jejich skalní příznivec ovšem během magické pondělní noci oslavil mistrovský double. Mark Selby získal titul mistra světa ve snookeru pouze 13 minut poté, co se jeho rodný a milovaný Leicester stal senzačním šampiónem fotbalové Premier League. Dnes už trojnásobný snookerový šampion stojí při svém milovaném týmu i proti pražské Slavii v bitvě o postup do osmifinále Evropské ligy.

Trénink fotbalistů Leicesteru před odvetou se SlaviíVideo: Leicester City

 
Článek
Fotogalerie

Magická květnová noc. „Nevím, co je pro mě větší šok. Jestli to, že jsem podruhé mistrem světa, nebo že je šampionem Leicester," jásal Mark Selby po vítězné finálové bitvě s Čínanem Ding Junhuiem (18:14).

Zatímco Leicester do své senzační sezony vstupoval s kurzem 5000:1 na zisk mistrovského titulu, Selby ho získal jako světová jednička.

„Doufejme, že v příštích letech fotbalisté znovu vyhrají Premier League a já získám další titul," doufal.

Selby se skutečně hned o rok později stal mistrem světa potřetí. Naopak šokující titul Leicesteru City zůstává jediným v klubové historii.

Šampion se dvěma přezdívkami

Má hned dvě přezdívky. „Mark Žralok" vzhledem k tomu, že jako snookerová hvězda jen těžko hledá soupeře. Uplynulá dekáda patřila právě jemu. Byl opakovaně světovou jedničkou, od února 2015 do března 2019 dokonce nepřetržitě.

A také „Šašek z Leicesteru", kterou si vysloužil kvůli své nátuře bavit. Druhá přezdívka také vystihuje, jak moc je vázaný na své rodné město. Však také po druhém vítězství na Masters bylo jeho jméno v dubnu 2010 při slavnostním ceremoniálu na radnici přidáno na chodník slávy za účasti leicesterského primátora.

A pak během třinácti minut dva tituly najednou! „Nejlepší noc mého života," vyhlásil tehdy Selby v divadle Crucible v Sheffieldu, které je tradičním dějištěm snookerového šampionátu. U mistrovského poháru pózoval s fotbalovou vlajkou svého oblíbeného týmu.

Nemysli teď na fotbal, říkal si

Moc dobře samozřejmě věděl, že zatímco on se blíží k vítězství ve finále, na Stamford Bridge probíhá duel Chelsea s Tottenhamem, který může Leicesteru stvrdit titul.

„Šel jsem ke stolu a uvědomoval si, že důležitý zápas v Londýně začíná. Snažil jsem se však na to moc nemyslet, aby fotbal neodvedl mou pozornost od toho, co jsem musel udělat," vylíčil Selby, jak při závěrečných strcích prožíval hned dvojí nervozitu.

Absence Maddisona? Pro nás spíš komplikace. A penalty jsme nezkoušeli, zní z tábora SlavieVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Když na Stamford Bridge zazněl závěrečný hvizd, Selby teprve potápěl první červenou kouli při svém závěrečném vítězném náběhu.

„Během finále jsem nevěděl, že už je Leicester mistrem. Až po něm. Chlapík, který seděl v hledišti vedle mě, mi zvěstoval, že zápas skončil 2:2. Od něj jsem se skvělou zprávu dozvěděl poprvé..."

První titul spojil s postupem

A ještě jedna paralela se Selbyho oblíbeným mužstvem se nabízí. První titul získal proti legendárnímu Ronniemu O'Sullivanovi ve stejném roce 2014, v němž Leicester postoupil mezi elitu...

Dnes 37letý snookerový šampion si s tágem v ruce vydělal na hebkých zelených stolech již téměř 6 milionů liber, aktuálně je čtvrtý na světovém žebříčku. Tento týden hraje prestižní turnaj Players Championship v Milton Keynes poblíž Londýna. Čtvrtfinále proti Johnu Higginsovi ho čeká v pátek, během čtvrtka má volno.

Může se tedy večer věnovat fotbalu. Proti Slavii tak bude stát i jeden z nejslavnějších leicesterských rodáků.

Postoupí fotbalisté Slavie přes Leicester do osmifinále Evropské ligy?
ano
63,6 %
ne
36,4 %
Celkem hlasovalo 679 čtenářů.

Reklama

Související témata: