Hlavní obsah

GLOSA: To molekuly DNA infikované na Stamford Bridge na Slavii dál blahodárně působí

Po fotbalových zázracích, jaký se udál ve čtvrteční noci v anglickém Leicestru, se obvykle tvrdí, že vítězné mužstvo překročilo svůj stín. Nemyslím, že by tomu tak bylo v případě vítězné a do osmifinále Evropské ligy postupující Slavie. Spíš naplno využila veškerý herní i mentální potenciál, který v sobě její současný hráčský kádr má. V porovnání s týmem, jenž se před dvěma lety dostal až do čtvrtfinále této soutěže, kádr sice zásadně obměněný, a i typologicky jiný, ale s infikovaným molekulami DNA, jež v něm zmiňované vystoupení proti Chelsea zanechalo.

Je to sportovní zázrak, říká o postupu Slavie Jindřich Trpišovský. Teď by se rád podíval na Old TraffordVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Při přestřelce na Stamford Bridge se hráčům Slavie dostalo do krve, a hlavně do hlav poznání, že i s vysoce favorizovanými soupeři jsou schopni hrát a v konfrontacích s nimi uspět. Potřebné sebevědomí a sebedůvěra zrovna tak.

Jedno, zda se jedná protivníky z německé bundesligy, francouzské Ligue 1 nebo dokonce anglické Premier League. Soutěže svými podmínkami, možnostmi a finančními prostředky propastně vzdálené české realitě, což slávistický kouč Jindřich Trpišovský při zastavení na Ostrovech ostatně opakovaně připomínal.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Trenér Jindřich Trpišovský slaví s hráči senzační postup přes Leicester City.

Další zápasy na evropské pohárové scéně s Barcelonou, Dortmundem či třeba v letošní sezoně s Leverkusenem nebo Nice na potřebné šíření oné DNA ve slávistické krvi a mysli působily pochopitelně také blahodárně. A nic na tom neměnilo, že spousta hráčů už předloňský kádr opustila. Spíše naopak, na příkladech Součka či Coufala působících velice úspěšně na scéně Premier League se jejich bývalí spoluhráči, stejně jako nástupci jen utvrdili, že zaseté geny účinkují, a i oni se mohou vydat stejnou cestou, jako na Ostrovech vzývané a velebené akvizice West Hamu.

Zvlášť když trenér Trpišovský očividně ví, jak vyhledat potencionální, a hlavně typově a mentálně vhodné hráče, kteří se stanou nositeli těchto premis. A hlavně jak probudit ony molekuly se zakódovanou touhou po dalším výkonnostním růstu, sebevědomím, sebedůvěrou.

Příklady Zimy hrajícího ještě před rokem a čtvrt na Hané třetí ligu, senegalského objevu Simy, stejně jako Provoda, Kuchty či Mladou Boleslaví odloženého Kúdely o tom svědčí. I o nich ostatně kouč Slavie po postupu přes Leicester mluvil. Záměrně, protože mohou sloužit jako inspirace pro ostatní. Ty, které v kádru má, i pro fotbalisty, které osloví po výprodeji, jemuž se Eden v létě zřejmě neubrání.

To proto, že Slavia představuje na evropském fotbalovém trhu už jiné mužstvo, a tudíž i produkt než před dvěma lety. Už to není pouze tým, který čelí soupeřům pouze propracovaným a zvládnutým taktickým výkonem, ale vyčnívají z něho individuality, jichž si nelze nevšimnout.

Zvlášť, když vyslanci tohoto mužstva Souček s Coufalem potvrdili, že jsou schopni se rychle, bezproblémově a perfektně adaptovat na mnohem náročnější soutěž, jakou je v porovnání s českou ligou Premier League. A k tomu i v ní na sebe svými výkony upozorňovat, čehož jsou podle slávistického kouče schopni i další z jeho svěřenců.

Proto zájem kouč Leicesteru Brendana Rogerse o Simu už po pražském zápase, a ještě větší po odvetě vyšperkované gólem, který Liškám dal. Proto slova o Kuchtovi adresované trenérem Trpišovským případným zájemcům i s dodatkem, že jeho útočníkovi sedí evropský styl fotbalu ještě víc než styl praktikovaný v tuzemsku. Proto interes zacílený na další hráče Slavie.

A i proto konstatování z Ostrovů, že padesát milionů liber za Simu požadovaných Slavií nepředstavuje částku zase až tak přehnanou. Senegalský mladík nastřílel na letošní pohárové scéně zatím čtyři góly a patří k nejlépe hodnoceným teenagerům Evropské ligy. Jeho známka po zápase s Leicesterem to ostatně jen stvrdila. Zatímco hvězdný Vardy si třeba od BBC vysloužil hodnocení 4,78, Evans 4,70 a Barnes 4,29, Sima jako nejlepší hráč utkání dostal na desetibodové stupnici 7,55.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Abdallah Sima slaví svoji trefu v ligovém utkání s Jabloncem.

Slavia určitě v létě na prodej některých hráčů kývne. „Ale už nikoli za šest milionů eur, i když bude samozřejmě záležet na spoustě faktorů. Na letním evropském šampionátu, stejně jako na situaci s covidem," připomněl Trpišovský Coufalův přestup, na kterém vydělala jen jedna strana. West Ham...

I v klubovém managmentu se totiž molekuly DNA uchytily, takže i jeho sebevědomí při jednání o případných transakcích narůstá. Odchody hráčů jsou v tuzemské realitě nutností, ale jak bylo řečeno koučem Trpišovským: „Mělo by k nim docházet za částky, které pomohou Slavii k doplnění kádru."

Samozřejmě adekvátnímu, pochopitelně o fotbalisty, kteří budou nositeli premis, jež mistrovskému klubu poslouží i v budoucnu naplno využít veškerý herní a mentální potenciál skrývající se v jeho hráčském kádru. A příště se postarat o další ze sorty zázraků, jaký se udál ve čtvrteční noci v Leicesteru.

Zdeněk Pavlis pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta, Od Bicana k Lafatovi. Je držitelem Ceny dr. Václava Jíry a Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu.

Reklama

Související témata: