Hlavní obsah

Juventus - Porto 3:2 PPRonaldo a spol. v slzách, Juventus v Lize mistrů po obrovském dramatu končí. Dohrála i Vaclíkova Sevilla

Turín/Dortmund
Aktualizováno

Fotbalisté Sevilly s brankářem Tomášem Vaclíkem vypadli v osmifinále Ligy mistrů s Dortmundem. Favorizovaný Juventus Turín nestačil na Porto a ve stejné fázi skončil podruhé za sebou. Španělští úřadující vítězové Evropské ligy na stadionu Borussie remizovali 2:2 a neodčinili úvodní porážku 2:3, český reprezentační gólman zůstal na lavičce náhradníků. Juventus sice ve strhující domácí odvetě zdolal Porto 3:2 po prodloužení, ale portugalský tým slaví díky domácímu vítězství 2:1 a většímu počtu branek na hřišti soupeře.

Sestřih osmifinálového zápasu Ligy mistrů Juventus - PortoVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Vaclík odchytal předchozí dva soutěžní zápasy, ale sevillská jednička Bunú se po uzdravení vrátila do branky. Andaluské mužstvo začalo aktivněji a už ve třetí minutě Ocamposovu střelu vytáhnul domácí gólman Hitz, boční síť poté napálil Suso.

Dortmund hned první větší šanci ve 35. minutě využil. Na konci rychlé akce Reus našel volného Haalanda a nejlepší střelec aktuálního ročníku LM si snadno poradil.

Sestřih osmifinálového duelu Ligy mistrů Dortmund - SevillaVideo: O2 TV Sport

Další gól norského útočníka na začátku druhé půle nebyl uznán kvůli jeho útočnému faulu na Fernanda. Sudí Cakir se ale ve spolupráci s videorozhočím vrátil k předcházející situaci, kdy byl Haaland v šestnáctce nedovoleně zastaven Koundém, a odpískal penaltu.

Z ní Haaland trefil tyčku, tím však drama ještě nekončilo. Cakir nechal pokutový kop opakovat, protože Bunú vystoupil před brankovou čáru. Na druhý pokus už dvacetiletý střelec Dortmundu nezaváhal a zopakoval dva zásahy ze Sevilly.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Erling Braut Haaland se postaral i o druhý gól Dortmundu

Haaland si v Lize mistrů polepšil na 10 gólů v sezoně, celkově v elitní soutěži zaznamenal 20 branek ve 14 zápasech. Stal se také nejlepším norským střelcem v historii LM po bývalém útočníkovi a současném trenérovi Manchesteru United Olem Gunnarovi Solskjaerovi.

Hosty vrátil do hry v 69. minutě En-Nesjrí, jenž proměnil penaltu za faul Cana na střídajícího De Jonga. Marocký útočník v šesté minutě nastavení vyrovnal hlavou po Rakitičově centru, ale víc už Sevilla nestihla. Dortmund postoupil do čtvrtfinále poprvé od ročníku 2016/17.

Naděje Juventusu zhasla v prodloužení

Juventus začal velkým tlakem a už ve třetí minutě mohl otevřít skóre Morata, jenže hlavou nepřekonal brankáře Marchesína. Na druhé straně po chvilce Taremí hlavičkoval do spojnice břevna a tyče.

Porto se v 19. minutě dostalo do vedení. Demiral fauloval Taremího a nařízenou penaltu proměnil Oliveira. Odpověď ještě v první půli odmítnul Morata a zblízka trefil jen gólmana hostů.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Mateus Uribe z Porta pomáhá na nohy Cristiano Ronaldovi

Italští šampioni však skvěle zahájili druhé dějství a ve 49. minutě vyrovnal Chiesa po přiťuknutí do té doby nevýrazného Ronalda. Krátce poté byl vyloučen Taremí z Porta po dvou žlutých kartách v rychlém sledu.

Juventus využil přesilovku v 63. minutě, kdy po Cuadradově centru skóroval znovu Chiesa. Třiadvacetiletý křídelník se prosadil už v Portu. Domácí přes drtivou převahu v normální hrací době další branku nepřidali, Moratův zásah v nastavení neplatil kvůli ofsajdu a Cuadrado zamířil do břevna.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Sergio Oliveira se postaral o vedení Porta na hřišti Juventusu

Turínský tým měl i v obou částech prodloužení nad oslabeným protivníkem převahu, ale ve 115. minutě se trefil znovu Oliveira, tentokrát z přímého kopu. Rabiot rychle vrátil "Staré dámě" vedení, ale kýžený postupový gól už domácí nestihli. Porto je mezi nejlepší osmičkou LM po dvou letech.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Borussia Dortmund - FC Sevilla 2:2 (1:0)
Branky: 35. a 49. z pen. Haaland - 69. z pen. a 90.+6 En-Nesjrí. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Irrati (video, It.). ŽK: Morey, Haaland, Can - Acuňa, Koundé, Jordán, Óscar, Fernando, Diego Carlos. Bez diváků. První zápas: 3:2, postoupil Dortmund.
Dortmund: Hitz - Morey (90.+5 Meunier), Can, Hummels, Schulz (89. Zagadou) - Dahoud, Delaney, Bellingham - Hazard (67. Passlack), Haaland, Reus. Trenér: Terzic.
Sevilla: Bunú - Navas, Koundé, Diego Carlos, Acuňa - Jordán (60. Gómez), Fernando (86. Rakitič), Óscar (79. Torres) - Ocampos (60. De Jong.), En-Nesjrí, Suso (86. Munir). Trenér: Lopetegui.
Juventus Turín - FC Porto 3:2 po prodl. (2:1, 0:1)
Branky: 49. a 63. Chiesa, 117. Rabiot - 19. z pen. a 115. Oliveira. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Chiesa, Cuadrado, Bernardeschi, Rabiot - Otávio, Taremí, Oliveira, Mbemba. ČK: 54. Taremí. Bez diváků. První zápas: 1:2, postoupilo Porto.
Juventus: Szczesny - Cuadrado, Bonucci (75. De Ligt), Demiral, Alex Sandro - Chiesa (102. Bernardeschi), Arthur (102. Kulusevski), Rabiot, Ramsey (75. McKennie) - Morata, Ronaldo. Trenér: Pirlo.
Porto: Marchesín - Manafá, Mbemba, Pepe, Zaidu (71. Díaz) - Corona (118. Leite), Oliveira (118. Loum N'Diaye), Uribe (90. Grujič), Otávio (62. Sarr) - Marega (106. Martínez), Taremí. Trenér: S. Conceicao.

Reklama