Hlavní obsah

Sparta - Baník 1:0Hancko penaltovým hrdinou, obhájce trofeje je dalším čtvrtfinalistou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
89. Hancko (penalta) 1 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Teprve penalta v samém závěru rozhodla. Fotbalisté pražské Sparty mohou dál snít o obhajobě trofeje, protože v osmifinále MOL Cupu porazili ostravský Baník 1:0. O jediný gól se postaral úspěšnou exekucí pokutového kopu obránce Hancko, který si připsal vítěznou trefu také loni, když Letenští stejného soupeře vyřadili ve čtvrtfinále poháru 5:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista Sparty Dávid Hancko slaví poté, co v osmifinále MOL Cupu proti Baníku Ostrava proměnil penaltu a rozhodl o postupu Letenských.

Článek
Fotogalerie

Mimořádný duel pro letenského kouče. Pavel Vrba za Baník hrával, začal v něm i trenérskou kariéru. Teď poprvé se proti němu v tradičně třaskavém duelu postavil jako trenér Sparty.

Připravil některé změny v sestavě. Poprvé od prosincového duelu s AC Milán se do branky vrátil Heča, poprvé od říjnového zranění se pak v základní sestavě objevil Hložek. V nominaci naopak chyběl Vitík, který je v trestu pro příští ligové kolo, a tak se na jeho místo stopera stáhl Hancko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Pavel Vrba.

První šanci umožnila Čelůstkova chyba na půlce hřiště, po níž rychlý brejk Baníku zakončoval Kaloč a Heča musel domácí podržet. Přímočařejší Baník byl dál nebezpečný, těsně před gólmanem tečoval míč Tetour, což byla další příležitost. Domácí odpověděli až po standardce, Krejčí mladší na malém vápně těsně nedosáhl na Dočkalův přímý kop. Wiesnerova tečovaná střela skončila na boční síti.

Vrbovi se výkon týmu vůbec nelíbil, deset minut před přestávkou dal svou nespokojenost hodně hlasitě najevo. Průběh druhé půle byl nicméně podobný. Sparta se bezcílně pachtila vpřed a otvírala soupeři spoustu místa k řadě rychlých protiútoků.

Hložek se tedy posunul na místo Kozáka, hned se dostal do sóla, jenže nedokázal Laštůvku přehodit. Letenští si postupně přece jen vytvořili územní převahu, většinou však jen kroužili kolem šestnáctky soupeře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský fotbalista Adam Hložek v akci během utkání osmifinále MOL Cupu s Baníkem Ostrava.

Až dvě minuty před koncem vysvobodil Spartu baníkovec Kaloč. V šestnáctce povalil Krejčího, dostal druhou žlutou kartu, a kromě vyloučení se také kopala penalta. Hancko ji jistě proměnil, takže si stejně jako loni připsal v pohárové bitvě s Baníkem vítězný gól. V nastavení sice dostal míč do sítě také Stronati, ovšem díky ofsajdu i faulu, takže gól neplatil.

Sparta doplnila Olomouc, Liberec, Teplice, Plzeň a ligového lídra Slavii na seznamu čtvrtfinalistů MOL Cupu. Zbývající zápasy osmifinále Mladá Boleslav - Slovácko a Vlašim - Jablonec se odehrají až na konci března v reprezentační přestávce.

Osmifinále fotbalového MOL Cupu:
Sparta Praha - Baník Ostrava 1:0
Branka: 89. Hancko. z pen. Rozhodčí: Julínek - Hrabovský, Podaný. ČK: 88. Kaloč (Ostrava).
Sparta: Heča - Wiesner, Čelůstka, Hancko, Hanousek - Plavšič, Pavelka (87. Trávník), Ladislav Krejčí II, Dočkal (75. Karabec), Hložek - Kozák (66. Sáček). Trenér: Vrba
Ostrava: Laštůvka - Sanneh (84. Juroška), Svozil, Stronati, Fleišman - Ndefe, Jánoš, Tetour, Kaloč, De Azevedo (78. Holzer) - Zajíc (66. Šašinka). Trenér: Daněk.

Reklama

Související témata: