Hlavní obsah

Česko - Itálie 1:1Slibný start! Mladíci vybojovali na ME proti favoritovi cennou remízu

Aktualizováno

Po dramatu remíza! Čeští fotbalisté do 21 let slibně vstoupili do mistrovství Evropy ve Slovinsku a Maďarsku. Proti favorizované Itálii vybojovali remízu 1:1. Soupeř šel v závěru do dvojnásobného oslabení, ale byl to on, kdo měl více šancí. Češi však výsledek se štěstím uhájili a mohli být spokojenější.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Gólová radost českých mladíků v utkání proti Itálii.

Článek
Fotogalerie

Jednoho z favoritů turnaje poslal ve slovinském Celje do vedení v 31. minutě útočník Gianluca Scamacca, ale v 75. minutě Lvíčata díky vlastní brance Giulia Maggioreho vyrovnala. Od 84. minuty dohrávala Itálie bez vyloučeného Sandra Tonaliho, ve čtvrté minutě nastavení uviděl červenou kartu i Riccardo Marchizza.

V sobotu se Češi utkají s domácím Slovinskem, které šampionát hostí s Maďarskem. Skupinu B zakončí o tři dny později soubojem se Španělskem. Obhájce zlata v souběžně hraném zápase zdolal Slovince 3:0. Kvůli pandemii koronaviru se šampionát hraje bez diváků. Dva nejlepší týmy ze čtyř základních skupin projdou do osmičlenného play off, které se uskuteční ve druhé fázi turnaje od 31. května do 6. června.

V české základní sestavě nastoupil na pozici stopera sparťan Vitík, který si odbyl v jednadvacítce debut. Už po necelých dvou minutách vypálil Scamacca z přímého kopu nad branku.

Neberu to tak, že bych kluky podržel, od hašení v brance jsem, říká brankář Martin JedličkaVideo: Sport.cz, FAČR

V 11. minutě po standardní situaci Ladislav Krejčí poslal míč před branku na volného Lingra, jehož vychytal gólman Carnesecchi. Následně si poradil i s Lingrovou střelou zpoza vápna. Na druhé straně zase Jedlička vyrazil Scamaccovu střelu. Po rohovém kopu italský útočník hlavičkoval do Vitíkovy ruky, rozhodčí ale penaltu neodpískal.

V 31. minutě se Italové prosadili. Šulc na půlce u postranní čáry přišel o míč, kapitán Cutrone přihrál za obranu na Scamaccu, který obehrál vyběhnutého Jedličku a otevřel skóre. Následně Jedlička odvrátil Cutroneho střelu na roh.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Ondřej Lingr (vlevo) v souboji s Riccardem Marchizzem z Itálie.

Po hodině hry zakončil Scamacca ve vápně těsně vedle. V 70. minutě se prosadil Lingr, kvůli ofsajdu však gól neplatil. Poté Zappa z úhlu zamířil nad.

V 75. minutě se výběr trenéra Karla Krejčího dočkal vyrovnání. Karabec nacentroval z přímého kopu do vápna a záložník Maggiore hlavou přehodil Carnesecchiho.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Vlastní gól Itala Giulia Maggioreho (střelec není na snímku).

Vzápětí Jedlička vytáhl Tonaliho střelu z přímého kopu a střídající Bellanova se k odraženému míči nedostal. Poté český gólman zastavil Gabbiovu hlavičku.

V 84. minutě Tanoli přímo před zraky asistenta rozhodčího šlápl na ležícího Šašinku a od hlavního sudího uviděl červenou kartu. Italové však v oslabení paradoxně přidali na tempu a hnali se za rozhodujícím gólem, který naštěstí pro Lvíčata nepřišel.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Ondřej Šašinka (vpravo) v úvodním utkání ME do 21 let proti Itálii.

Do rány střídajícího Raspadoriho se vložil Maggiore, vlastní gól ale neodčinil, protože Jedlička pohotově zasáhl. Scamacca zase před vápnem střílel vedle a stejně dopadl i Salův pokus v šestnáctce. Těsně před závěrečným hvizdem uviděl druhou žlutou kartu Marchizza.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Celje (Slovinsko):
Skupina B:
ČR - Itálie 1:1 (0:1)
Branky: 75. vlastní Maggiore - 31. Scamacca. Rozhodčí: Higler - Van Zuilen, Balder (všichni Niz.). ŽK: Vitík, Bucha, Janošek - Zappa, Marchizza, Del Prato. ČK: 84. Tonali, 90.+4 Marchizza (oba Itálie). Bez diváků.
ČR: Jedlička - Vitík, Chaluš, L. Krejčí - Holík (49. Granečný), Bucha, Karabec (78. Drchal), Sadílek, Šulc - Lingr, Šašinka (89. Janošek). Trenér: K. Krejčí.
Itálie: Carnesecchi - Del Prato, Gabbia, Marchizza - Zappa (73. Bellanova), Frattesi (66. Rovella), Tonali, Maggiore (89. Pobega), Sala - Scamacca, Cutrone (73. Raspadori). Trenér: Nicolato.
Výsledky dalších středečních zápasů ME do 21 let najdete ZDE.
Oznámkujte výkon českých fotbalistů proti Itálii v utkání na ME do 21 let (jako ve škole od 1 do 5)
1
9,1 %
2
44,1 %
3
32,5 %
4
7,5 %
5
6,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1727 čtenářů.

Reklama

Související témata: