Hlavní obsah

Česko - Belgie 1:1Češi senzačně vedli nad nejlepším týmem světa! Ke skalpu Rudých ďáblů scházelo málo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
50. Provod 1 : 0
60. Lukaku 1 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Česká reprezentace mašíruje kvalifikací o účast na světovém šampionátu 2022 v  Kataru bez prohry. Po úvodní výhře nad Estonskem (6:2) totiž v  druhém díle březnového trojboje remizovala v  pražském Edenu s  největším favoritem skupiny E Belgií 1:1. A nescházelo dokonce mnoho, aby Rudé ďábly figurující na první příčce světového žebříčku FIFA skalpovala. Vedle nádherného gólu Provoda totiž nastřelila tyč a břevno, v  závěru pak nedokázala využít velkých šancí strhnout výhru na svou stranu. I tak je po dvou odehraných kolech díky lepšímu skóre v  čele skupiny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbalisté dávají gól proti Belgii.

Článek
Fotogalerie

Velšané se v předchozím kvalifikačním díle zmohli na jedinou střelu mířící na Courtoise, čeští fotbalisté pálili na jeho bránu během dvaceti minut hned třikrát. „Určitě budeme střílet častěji než Velšané. Chceme hrát útočně, abychom Belgičany donutili k chybám," sliboval ostatně trenér Šilhavý a jeho svěřenci se jeho slov drželi.

V hustém a vytrvalém dešti sice patřily úvodní minuty a střelecké pokusy Rudým ďáblům, jenže k prvnímu vážnějšímu zákroku byl po Janktově ráně donucen Courtois. A dvě minuty poté se musel natahovat po míči zase. A kdo ví, zda by na střelu Krmenčíka dosáhl, kdyby byla jen o pár centimetrů přesnější.

Takhle orazítkovala tyč a hosté tudíž nebezpečný moment přežili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Michael Krmenčík po nastřelené tyči v kvalifikačním utkání s Belgií.

Po čtyřiadvaceti minutách stejnou úlevu pocítila i domácí jedenáctka. Zásluhou Vaclíka, protože ten předvedl první z výtečných zákroků a na rozdíl od Courtoise na míč vypálený Dendockerem dosáhl a vyrazil ho. Hlavičku Castagneho zkrotil po půlhodině také, i když pravdou je, že ta neměla zase až takovou rasanci a hlavně přesnost.

Prostě zápas naplňující, co trenér Šilhavý slibovali. Český celek, v jehož sestavě nahradili čtyřlístek legionářů z bundesligy Vaclík, Doufal, Holeš a Krmenčík, si to rozdal s favorizovaným soupeřem jako rovný s rovným.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Leander Dendoncker z Belgie a český záložník Tomáš Souček během utkání kvalifikace MS 2022.

Bez respektu, odvážně, aktivně. Koncentrovaný v defenzívě, s rychlým a fungujícím přechodem do útoku, nebezpečný před belgickou šestnáctkou i v ní.

Pět minut po změně stran do ostatně Provod potvrdil. Stačilo pár rychlých přihrávek, které rozhodily rozestavení Belgičanů a nabídly slávistickému záložníkovi prostor k tomu, aby dokázal, že dovede nejen na góly nahrávat, ale i je dávat. Proti jeho přízemní střele mířící přesně k tyči neměl Courtois nárok.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbalisté dávají gól proti Belgii.

Problém ovšem českému celku vyvstal s tím, že už po deseti minutách belgický tank Lukaku vyškolil Čelůstku jako fotbalové učedníka. Po kolmici, kterou po poslal De Bruyne, se s ním šestnáctce pohrál, a i když Vaclík nohou balon trefil, na cestě do sítě ho nezastavil.

A mohlo být ještě hůř, protože deset minut poté vyšachoval českou obranu sám De Bruyne a trefil tyč. Rudí ďáblové přidávali a hnali se za výhrou, jenže do šance už se nedostali a nakonec mohli být rádi, že v Edenu neprohráli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Romelu Lukaku z Belgie oslavuje gól na 1:1 proti Česku.

Závěr kvalifikační partie totiž patřil jasně českému týmu. Provod ovšem deset minut před koncem odmítl nabízející se možnost stát s hrdinou zápasu, neboť velkou šanci prováhal, čtyři minuty po něm trefil Bořil po rohovém kopu břevno, v už nastaveném čase si na Courtoise nepřišel Masopust, míč z hlavy Součka pak vyrážel z brány Alderweireld.

Kvalifikace na fotbalové MS 2022 - skupina E:
Česko - Belgie 1:1 (0:0)
Branky: 50. Provod - 60. Lukaku. Rozhodčí: Collum - Connor, McGeachie (všichni Skotsko). ŽK: Souček - Castagne, Vertonghen.
Česko: Vaclík - Coufal, Kúdela, Čelůstka, Bořil - Souček, Holeš - Provod (90. +4. Pekhat), Barák (78. Pavelka), Jankto (61. Masopust) - Krmenčík (78. Vydra). Trenér: Šilhavý.
Belgie: Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen - Castagne, De Bruyne, Dendoncker, Tielemans, Chadli (56. Foket) - Lukaku, Mertens (56. Trossard). Trenér: Martínez.
Výsledky ostatních sobotních kvalifikačních zápasů ZDE.

Reklama