Hlavní obsah

Sparta - Liberec 1:3Stav série 0:2Sparta létá v pořádném maléru! Liberec veze domů dvě výhry

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Bulíř 0 : 1
52. Musil 0 : 2
59. Bulíř 0 : 3
60. Tomášek 1 : 3
Záznam online reportáže

Praha

Hokejová Sparta létá v pořádném maléru! Nejlepší tým po základní části extraligy totiž prohrál i druhé semifinálové utkání s Libercem a za stavu 0:2 v sérii ho nyní ve středu a čtvrtek čekají dva zápasy na ledě Severočechů. Nedělní duel vyhráli Bílí Tygři 3:1, když dva góly vstřelil v přesilovkách Michal Bulíř.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Liberce se radují z úvodní branky druhého utkání semifinále play off Tipsport extraligy proti Spartě.

Článek

Sparta věděla, že pokud má mít šanci na srovnání série, musí podat mnohem lepší výkon než v sobotním úvodním duelu, a hlavně musí najít recept na libereckou strojově přesnou obranu středního pásma. Trenéři Pražanů se rozhodli nechat mimo sestavu Dvořáčka a do čtvrtého útoku zařadili poprvé v play off Šmerhu.

A domácí nebyli daleko od toho, aby stejně jako o den předtím vstřelili úvodní gól. Po ráně Sobotky se k dorážce dostal Horák, libereckého brankáře Kváču ale zachránila horní tyčka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Pech ze Sparty Praha a Ronald Knot z Liberce během utkání semifinále play off Tipsport extraligy.

To Bílí tygři ze své první vážnější příležitosti v 8. minutě udeřili. Po faulu Jurčiny v úvodní přesilovce zápasu perfektně rozebrali bránící se čtveřice sparťanů a Bulíř už měl v pravém kruhu snadnou práci a odkrytou branku trefil. A hosté mohli záhy vést dokonce o dva góly, jenže puk, který Salákovi vypadl z lapačky po střele Jelínka doklouzal těsně vedle levé tyče.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Alexander Salák sleduje střelu libereckých hokejistů během utkání semifinále play off Tipsport extraligy.

Severočechy každopádně vedoucí trefa uklidnila a do zběsilého útočení se nemuseli hnát. Místo toho se mohli soustředit na pozornou hru ve střední třetině, což jim taky vycházelo. Sparta se do útočného pásma dostávala jen velice obtížně a o vyložených šancích před Kváčou se mluvit nedalo.

Sparta si nedokázala pomoct ani v přesilovkách, v nichž měla v základní části nejlepší bilanci, a ve 44. minutě měla i smůlu, když Horák už podruhé v utkání trefil tyčku. Až ve 46. minutě domácí recept na Kváčů našli, když se na brankovišti nejlépe zorientoval Kudrna. Jenže radost Pražanů z vyrovnání trvala jen chvilku. Střídačka Bílých Tygrů si vzala trenérskou výzvu a video ukázalo, že Tomášek rukou strčil do Kváči, takže gól neplatil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Alexander Salák, Radan Lenc z Liberce a Tomáš Pavelka ze Sparty Praha během utkání semifinále play off Tipsport extraligy.

A domácí jako by tímto momentem upadli do ještě větší agónie. Sólový únik Grígera sice ještě Salák zlikvidoval zákrokem lapačkou, jenže v 52. minutě se už Liberec druhého gólu dočkal. Adam Musil využil chyby Dvořáka a z otočky bekhendovou střelou po ledě nachytal Saláka, který se v té chvíli nacházel daleko před svým brankovištěm.

Sparta už se na jakýkoliv odpor a závěrečný tlak nezmohla, naopak mohla děkovat Salákovi, že lapil tutovku Birnera. A když navíc v 59. minutě při power play domácích fauloval Polášek, bylo definitivně jasné, že Liberečtí se nebudou domů vracet s jednou cennou výhrou, ale dokonce hned se dvěma.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Liberce se radují z druhé branky v utkání semifinále play off Tipsport extraligy proti Spartě.

V čase 58:42 navíc Bulíř svým druhým přesilovkových gólem, a celkově už šestým v play off, zvýšil na 3:0 pro Severočechy. Patnáct vteřin před třetí sirénou uzavřel domácí Tomášek na 1:3 a Sparta tak po více než 100 minutách alespoň našla recept na Kváču. To je pro ni ale jen slabá útěcha.

Semifinále play off hokejové Tipsport extraligy - 2. zápas:
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 60. Tomášek – 8. Bulíř (Lenc, Gríger), 52. A. Musil, 59. Bulíř (Gríger, Lenc). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 5:4, navíc J. Vlach (Liberec) 10 min. Využití: 0:2. Bez diváků. Stav série: 0:2
Sestavy:
Sparta: Salák - Jurčina, Tomáš Dvořák, Košťálek, Polášek, T. Pavelka, Němeček, od 21. navíc M. Jandus - Řepík, R. Horák, Sobotka - M. Forman, Pech, Buchtele - A. Kudrna, Tomášek, Rousek - Zikmund, M. Sukeľ, Šmerha. Trenéři: Hořava a Jandač
Liberec: Kváča - Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandič, T. Hanousek, Derner - Lenc, A. Musil, Birner - Bulíř, Gríger, A. Najman - D. Špaček, P. Jelínek, J. Vlach - R. Pavlík, J. Šír, Rychlovský. Trenér: P. August

Reklama

Související témata: