Hlavní obsah

Brno - Slavia 0:0Slavia v oslabení remizovala v Brně a překonala rekord v neporazitelnosti

Fotbalisté Slavie v dlouhém oslabení remizovali v 25. kole první ligy v Brně bez branek. Pražané hráli od 18. minuty bez vyloučeného brankáře Matyáše Vágnera, i v početní nevýhodě ale udrželi čisté konto a překonali vlastní rekord v počtu utkání nejvyšší soutěže bez porážky. Obhájci titulu v lize bodovali už v 37 zápasech po sobě.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Ondřej Lingr ze Slavie a Zoran Gajič z Brna v hlavičkovém souboji.

Článek

Červenobílí jako jediní v ligové sezoně dál drží neporazitelnost a vedou tabulku o 14 bodů před druhou Spartou, která má dvě utkání k dobru. V příštím kole slávisty čeká s letenským rivalem domácí derby, ještě předtím odehrají ve čtvrtek úvodní duel čtvrtfinále Evropské ligy na půdě Arsenalu.

Brněnský nováček jako první tým v sezoně dokázal červenobílé obrat o body v obou vzájemných zápasech, na podzim remizoval v Edenu 1:1. Zbrojovka ale už osm kol nevyhrála a na první sestupové příčce ztrácí čtyři body na patnáctou Mladou Boleslav.

Slávistický trenér Trpišovský udělal před zápasem v Londýně několik změn v sestavě. Po návratu z reprezentace dostal volno Bořil, chyběl i další obránce Kúdela, který má zraněný nos a vysoké horečky. Disciplinární trest nepustil do utkání Simu a jen na lavičce začal Stanciu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Brankář Slavie Matyáš Wágner (vlevo) fauluje Jana Hladíka z Brna. Po tomto zákroku byl Wágner vyloučen.

Slavia, která s Brnem utrpěla jednu z pouhých čtyř bodových ztrát v předchozím průběhu ligové sezony, měla první velkou šanci v deváté minutě. Bah chtěl přihrát před prázdnou branku Kuchtovi, ale míč odvrátil vracející se Hlavica.

Ve slávistické brance nastoupil při zranění jedničky Koláře potřetí k soutěžnímu utkání osmnáctiletý Vágner, ale mezi tyčemi vydržel jen 18 minut. Mimo pokutové území srazil unikajícího Hladíka a sudí Orel ho po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace vyloučil. Červenobílí stejně jako v minulém kole s Opavou museli už v úvodní části první půle do deseti.

Místo Vágnera se mezi tyče poprvé v sezoně postavil pětatřicetiletý veterán Kovář a v 27. minutě měl štěstí, když Hladík místo odkryté branky trefil jen obránce. Na druhé straně protáhl bývalého slávistického gólmana Berkovce Provod.

V 31. minutě se až před Kováře protáhl Pachlopník, ale hostující brankář mu dobře zmenšil úhel. Domácí záložník byl při zakončení postrčen, ale penalta se nepískala. Sudí Orel nenařídil pokutový kop ani 10 minut po pauze, kdy Hladík upadl po souboji s Kačarabou.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Jan Hladík z Brna a David Zima ze Slavie bojují o míč v utkání 25. kola Fortuna ligy.

V 57. minutě se dostal na trávník uzdravený slávista Ševčík, jenž v lize nastoupil poprvé od prosince. Po necelé hodině hry napřáhl zpoza vápna Čermák a hostující gólman Kovář balon vyškrábl na roh.

V 73. minutě zasáhl domácí Čermák ve vlastním vápně do oblasti obličeje Zimu, ale sudí Orel ani po přezkoumání situace ze záznamu penaltu neodpískal. Pokutový kop nenařídil také v 89. minutě po průniku domácího Fily. Slavia poprvé v ligové sezoně neskórovala, i tak vylepšila rekord v neporazitelnosti z let 2016 až 2017, na který dosáhla ještě pod předchozím trenérem Šilhavým.

25. kolo první fotbalové ligy:
Zbrojovka Brno - Slavia Praha 0:0
Rozhodčí: Orel - Blažej, Dobrovolný - Proske (video). ŽK: Bah, Olayinka. ČK: 18. Vágner (všichni Slavia). Bez diváků
Sestavy:
Brno: Berkovec - Moravec, Hlavica, Pernica, Záhumenský - Pachlopník (80. Reiter), Čermák, Gajič, Texl - Hladík (64. Fousek), Růsek (80. Fila). Trenér: Dostálek
Slavia: Vágner - Bah, Kačaraba, Zima, Masopust - Holeš - Van Buren (57. Ševčík), Hromada (19. Kovář), Provod, Olayinka - Kuchta (57. Lingr). Trenér: Trpišovský

Reklama

Související témata: