Hlavní obsah

V Londýně vyzkouší závody na 10 kilometrů pro tisíce běžců

Organizace, která pořádá slavný Londýnský maraton, vyzkouší, jak by mohly vypadat masové závody v době ustupující koronavirové pandemie. O víkendu 24. a 25. dubna se zapojí do vládního výzkumného programu, který v Británii prověřuje režim při obnovování hromadných akcí. Jako pilotní projekt uspořádá tři závody na 10 kilometrů za účasti až 3000 běžců v každém z nich a možné návštěvy až 3000 diváků na každý závod.

Foto: RunCzech.com

Ilustrační foto.

Článek

Akce s názvem Reunion 10K se uskuteční v parku Hatfield na severu Londýna. Experti při ní získají data od účastníků, fanoušků i organizátorů, která mohou použít při plánování bezpečných podmínek pro restart sportu. Každý ze tří závodů bude z výzkumných důvodů probíhat v trochu jiném režimu. Podmínkou pro všechny účastníky ale bude PCR test na covid-19 před závodem i bezprostředně po něm. V případě pozitivního testu před závodem se nesmí běžec zúčastnit, ale dostane startovné zpět. Bude se zjišťovat, zda jsou účastníci očkováni, ale vakcinace nebude podmínkou pro start.

Británie patří k zemím, kde se nejrychleji očkuje, a tamní vláda připravuje podmínky pro postupný návrat k normálu. V rámci pilotního projektu budou moci fanoušci na některé fotbalové zápasy. To by se mělo týkat například semifinále FA Cupu mezi Leicester a Southamptonem i finále Ligového poháru mezi Manchesterem City a Tottenhamem, která se uskuteční ještě v dubnu na stadionu Wembley. Tam bude možná povolen vstup jen očkovaným.

V dubnu se obvykle koná Londýnský maraton pro zhruba 40 000 běžců. Ten se loni kvůli pandemii koronaviru uskutečnil jen jako závod pro elitu a pro letošek ho pořadatelé už loni na podzim 2020 přesunuli na 3. října, aby zvýšili šanci na jeho konání v obvyklém formátu.

Reklama

Související témata: