Hlavní obsah

Poborský má soupeře, Fousek oznámil kandidaturu na předsedu FAČR

Praha
Aktualizováno

Internacionál Karel Poborský už není jediným uchazečem. Také Petr Fousek se rozhodl kandidovat na místo předsedy FAČR. V roce 2017 neuspěl, naposledy působil téměř tři roky v Řecku jako nezávislý expert FIFA a UEFA pro Řecký fotbalový svaz. "Jsem s nabídkou kandidovat v Česku oslovován už od října loňského roku, ale mojí profesionální povinností bylo nejdříve dokončit expertní misi pro řecký fotbal. Cením si, že řada z vás obě moje kandidatury z roku 2017 trvale vnímá jako jasný morální profil, nemusím nikoho znovu přesvědčovat, že chci dělat fotbal demokraticky a transparentně," píše ve svém prohlášení na Facebooku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Fousek během mimořádné Valné hromady FAČR.

Článek

Jak se očekávalo, jde do boje.

"Vážení přátelé fotbalu, zástupci klubů, regionů i fotbaloví fanoušci, rozhodl jsem se po zralé úvaze podat kandidaturu na předsedu Fotbalové asociace České republiky," oznámil Petr Fousek dvě hodiny po středečním poledni.

Před čtyřmi lety nejprve sice neuspěl, ale zvolen nebyl ani jeho protikandidát Martin Malík, v prosinci 2017 znovu nezískal potřebný počet hlasů. A současný předseda Malík uspěl.

Fousek se tehdy vymezoval proti Berbrovi, což mu sice přineslo body na Moravě, ale nulovou šanci uspět v Čechách.

„Cítím podporu řady klubů profesionálního a amatérského fotbalu, řady regionů z Čech a Moravy i většiny nezávislých aktivistických iniciativ. Vnímám i ocenění mé neutrality a nezávislosti, nemám žádné postranní zájmy."

Osmapadesátiletý Petr Fousek je druhým známým uchazečem o post předsedy FAČR. Jako první svou kandidaturu oznámil Karel Poborský.

Očekává se, jak se vyjádří Vladimír Šmicer z Fevoluce. Ale vzhledem k Fouskově kandidatuře je možné, že do boje o nejvyšší místo nepůjde.

Zkušený funkcionář Fousek hovoří několika jazyky. "I když se v kruzích FIFA a UEFA v různých funkcích pohybuji více než 25 let, nezapomněl jsem, kde jsem se vrcholnou fotbalovou funkcionařinu naučil, ať už to bylo někdejší působení v pozici generálního sekretáře svazu, jiné funkce nebo šéfování Mistrovství Evropy do 21 let, které jsme doma pořádali v roce 2015," připomíná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kandidáti na předsedu FAČR Petr Fousek (vlevo) a Martin Malík v roce 2017.

"Mám jasnou vizi i program a předpokládám, že jej postupně odprezentuji jak Ligové fotbalové asociaci, tak i krajským a okresním fotbalovým svazům. Český fotbal jednoznačně potřebuje určité strukturální, procesní i personální změny, aby byl opět řízen a vnímán jako silný, fungující a důvěryhodný, jak se na největší sport v zemi sluší a patří," zdůrazňuje Fousek.

Martin Malík před časem oznámil, že pozici předsedy FAČR obhajovat nebude.

PETR FOUSEK (58 let)
Datum a místo narození: 19. listopadu 1962, Praha
Vzdělání: Vysoká škola ekonomická v Praze
Funkcionářská kariéra: předseda futsalové komise ČMFS (1990-2001), tiskový mluvčí a vedoucí mezinárodního oddělení ČMFS (1995-96), generální sekretář ČMFS (2001-07), člen futsalových komisí UEFA (od 1994, byl i místopředsedou a předsedou) a FIFA (1998-2016), člen expertního týmu ČOV (2012-16), poradce předsedy FAČR (2011-17)
Ostatní: dlouholetý funkcionář, delegát a expert FIFA a UEFA, hovoří několika jazyky; do vysokých fotbalových funkcí se dostal díky práci ve futsalu, který sám hrával; na domácím svazu pracoval již několikrát, v roce 2007 byl po šesti letech odvolán z funkce generálního sekretáře, údajně kvůli špatné práci sekretariátu; v roce 2011 zvažoval kandidaturu na předsedu svazu, nakonec ale kvůli nejednotě v domácím fotbalovém hnutí nekandidoval; v roce 2015 byl šéfem organizačního výboru mistrovství Evropy do 21 let na českém území; o dva roky později po rezignaci Miroslava Pelty dvakrát neúspěšně kandidoval na funkci předsedy FAČR (nakonec byl zvolen současný šéf Martin Malík); jako expert FIFA a UEFA absolvoval desítky misí v různých fotbalových svazech v Evropě, Asii i Africe, naposledy působil do loňského prosince dva a půl roku v Řecku.
Zdroj: ČTK

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň