Hlavní obsah

Liberec - Sparta 3:2 PPStav série 3:0Bílí Tygři po obratu zdolali Pražany i potřetí a mají postupový mečbol

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Zikmund 0 : 1
26. Tomášek 0 : 2
28. Birner 1 : 2
39. Knot 2 : 2
63. Gríger 3 : 2
Záznam online reportáže

Hokejisté Liberce zdolali ve třetím semifinále play off extraligy Spartu 3:2 v prodloužení a v sérii mají za stavu 3:0 na zápasy postupový mečbol. S vítězem základní části sice Bílí Tygři prohrávali už 0:2, ale díky třem přesilovkovým gólům výsledek otočili. V čase 62:53 rozhodl tečí střely Radana Lence slovenský útočník Dávid Gríger.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor druhého gólu Ronald Knot (vlevo) se raduje se spoluhráči z Liberce.

Článek

Gólem a dvěma asistencemi přispěl k úspěchu Severočechů Michal Birner, tři asistence si připsal Lenc. Liberec může dovršit postup do finále už ve čtvrtek, kdy hostí Spartu opět od 17:00.

Sparta dnes výrazně pozměnila sestavu. Místo Saláka, jenž zůstal kvůli porodu po boku manželky, se vrátila přesně po měsíci do brankoviště sezonní jednička Machovský. Poprvé v play off dostal také příležitost zkušený bek Ondřej Němec na úkor Pavelky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký Petr Kolmann sráží na led sparťana Davida Tomáška.

Trenéři Hořava s Jandačem zamíchali složením všech obran i útoků, včetně elitního, kde u Řepíka a Horáka nastoupil místo Sobotky Rousek. Místo Šmerhy se vrátil se sestavy Dvořáček. Liberecký kouč vyměnil jen ve čtvrté formaci Průžka za Pavlíka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Liberce Petr Kváča.

V úvodu utkání zahrozil dvakrát za hosty Sukeľ, Machovský kryl Grígerovu šanci po Najmanově přihrávce při přečíslení. Sparťanský gólman si poradil i s další Grígerovou možností a v čase 10:34 se radovala Sparta. Dvořáček šikovnou zadovkou zpoza branky od mantinelu našel na pravém kruhu Zikmunda a ten otevřel skóre.

Odpovědět mohl Vlach, ale Machovského nepřekonal. V 15. minutě při Kudrnově vyloučení dotlačil puk do branky Musil, jenže Sparta si vzala trenérskou výzvu a gól neplatil, protože liberecký útočník atakoval hokejkou beton sparťanského gólmana. V 18. minutě Horák našel před brankou osamoceného Řepíka, ale kapitán Pražanů ztroskotal na Kváčovi.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Sparty Matěj Machovský v akci.

Liberec se snažil tlačit za vyrovnáním, ale větší šance měli v úvodu druhé třetiny Dvořáček a Řepík. Další možnost sebral Rouskovi faulem Kolmann. Nejdříve mohl v oslabení vyrovnat z úniku Musil, ale bekhendovým zakončením neuspěl. Naopak početní výhodu zužitkoval Tomášek, k němuž se šťastně odrazil puk od Birnera a Kváču překonal blafákem do forhendu.

Za 140 sekund se radovali také Bílí Tygři. Při Poláškově vyloučení se trefil z levého kruhu Birner. Kvaču pak prověřil Sobotka, Machovský si zase poradil s Jelínkovou tečí. V 39. minutě se Liberec znovu prosadil v početní výhodě a při Jandusově trestu se trefil přes stínícího Grígera od modré čáry Knot. Otočit stav mohl ještě před pauzou Musil.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva autor rozhodujícího gólu v prodloužení Dávid Gríger a Michal Bulíř z Liberce se radují.

Sparta se mohla vrátit do vedení ve 45. minutě, kdy Kolmann podrazil unikajícího Formana, ale trestné střílení neproměnil Řepík. Jeho blafák do forhendu vykryl Kváča levým betonem. Šance potom kvůli pevným obranám chyběly a střelecké pokusy oba gólmani spolehlivě likvidovali. Postupně si vytvořili možnosti domácích Bulíř a potom i Musil, který se pokusil skórovat z otočky podobně jako v druhém duelu série.

Liberci se 116 sekund před koncem třetí třetiny naskytla výhoda přesilové hry po Košťálově vyhození puku do hlediště, ale Sparta odolala. V čase 61:22 šel opět pykat Košťálek, tentokrát za faul, a Lencův pokus z pravého kruhu tečoval před Machovským Gríger.

Semifinále play off hokejové Tipsport extraligy - 3. zápas:
Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 3:2 v prodl. (0:1, 2:1, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Birner (Knot, Lenc), 39. Knot (Lenc, Birner), 63. Gríger (Lenc, Birner) - 11. Zikmund (Dvořáček, Polášek), 26. Tomášek. Rozhodčí: Jeřábek, Šindel - Gerát, Hynek. Vyloučení: 3:7, navíc P. Jelínek (Liberec) 10 min. Využití: 3:1. Bez diváků. Stav série: 3:0.
Liberec: Kváča - Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandič, T. Hanousek, Derner, T. Havlín - Lenc, A. Musil, Birner - Bulíř, Gríger, A. Najman - D. Špaček, P. Jelínek, J. Vlach - Průžek, J. Šír, Rychlovský. Trenér: P. Augusta.
Sparta: Machovský - Košťálek, Němeček, M. Jandus, Polášek, O. Neměc,Tomáš Dvořák, Jurčina - Řepík, R. Horák, Rousek - Tomášek, M. Sukeľ, Sobotka - M. Forman, Pech, A. Kudrna - Dvořáček, Zikmund, Buchtele. Trenéři: Hořava a Jandač.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice