Hlavní obsah

Manchester United potrestá fanoušky za násilné protesty

Aktualizováno

Manchester United potrestá své fanoušky za násilné protesty proti vlastníkům klubu, kvůli kterým byl odložen nedění zápas anglické fotbalové ligy s Liverpoolem. Chování příznivců odsoudil i britský ministr sportu Nigel Huddleston.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fanoušci Manchesteru United protestují proti majitelům klubu.Video: sntv

 
Článek

Rodina Glazerových koupila United k nelibosti řady fanoušků v roce 2005 a protesty proti americkým vlastníkům nyní znovu rozdmýchal neúspěšný pokus založit spolu s dalšími velkokluby uzavřenou a nezávislou superligu.

Nedělní utkání se kvůli opatřením proti koronaviru mělo hrát bez diváků, ale před stadionem protestovalo proti majiteli Joelu Glazerovi zhruba deset tisíc lidí. Asi 200 z nich vtrhlo na trávník stadionu a došlo také k potyčkám s policisty.

Foto: Carl Recine, Reuters

Fanoušci Manchesteru United se střetli s policií. Příznivci „Rudých ďáblů“ protestují proti majitelům klubu.

„Jsou i takové formy protestů, při kterých dáte najevo názor, ale nikoho neohrozíte,“ citovala Huddlestona agentura Reuters. „Chápu, proč jsou fanoušci naštvaní, ale násilí malé skupinky příznivců na Old Trafford je nepřijatelné,“ uvedl ministr.

Pochopení pro příznivce měl i starosta Manchesteru Andy Burnham, nicméně i on násilnosti odsoudil. „Naprosto chápu obavy fanoušků z chování majitelů, financování klubu i vedení fotbalu jako takového,“ uvedl. „Je také namístě zdůraznit, že většina příznivců protestovala v poklidu. Nicméně pro činy menšiny, která zranila policisty a ohrozila ostatní, neexistuje omluva,“ prohlásil Burnham.

Vedení United oznámilo, že klub bude spolupracovat s policií na identifikaci fanoušků, kteří se násilím dostali přes uzavřená vrata na Old Trafford, a potrestá je. Ti, kteří protestovali v poklidu, se trestu obávat nemusejí. Podle prvních výsledků vyšetřování, které zástupci klubu zveřejnili, se nepotvrdily spekulace, že se fanoušci na hřiště dostali vraty, která některý ze zaměstnanců nechal otevřená.

„Někteří z protestujících přelezli bránu v Mnichovském tunelu, násilím se dostali k bočním dveřím na tribunu a pak otevřeli vnější dveře a pustili ostatní dovnitř a na hřiště. Další výtržník zničil dveře od výtahu pro osoby se zdravotním postižením a umožnil tak další skupině dostat se na tribunu,“ uvedli zástupci United v prohlášení.

Reklama

Související témata: