Hlavní obsah

Kanada - Česko 10:3Hrůzný začátek a další potupa! Češi dostali od Kanady ve čtvrtfinále MS nálož

Aktualizováno

Zůstalo jen u snu. Brutální produktivita Kanady rozmetala naděje českých hokejistů na postup do semifinále MS hráčů do osmnácti let. Výběr Javorových listů nasázel z prvních šesti střel na branku čtyři góly, dostal se do klíčového trháku a náskok v závěrečné části ještě navýšil. Parta trenéra Jakuba Petra prohrála s jedním z aspirantů na zlato vysoko 3:10 a na šampionátu v Texasu končí.

Foto: iihf.com

Hokejisté Kanady slaví gól v české síti ve čtvrtfinále MS hráčů do 18 let.

Článek
Fotogalerie

Češi prahli odčinit debakl 1:11 s Ruskem z posledního vystoupení v základní skupině, jenže se nestalo. Malér stihl český tým už před zápasem, když se zafáčovanou rukou usedl jen na tribunu nejlepší nováček letošního ročníku extraligy Jiříček, na jehož místo v elitním obranném páru se posunul kapitán Šedivý.

Češi v sestavě s Marhou, ale i bez dalšího beka Hamary vsadili na aktivní hokej a první dvě minuty takřka nepustili favorita k puku. Jenže pak se začaly dít na ledě věci. Bedard od mantinelu našel zadovkou najetého Johnstona, který poslal puk bleskově k levé tyči. Časomíra ukrajovala čtyři minuty a dvacet sekund a výběr Javorových listů vedl už o dvě branky. Altrichter chyboval ve vlastním obranném pásmu. Roulette mu nadzdvihl hůl, zmocnil se kotouče a švihem pod horní tyč nedal Suchánkovi mezi tyčemi šanci. To nebylo ale všechno. Za další dvě minuty pálil z úhlu Zhilkin a Bedard ztečoval puk do sítě potřetí.

Suchánka v brankovišti nahradil Šatný a národnímu mužstvu svitla naděje poté, co využil svoji první přesilovku. Brabenec naznačil přihrávku na Svozila, místo toho poslal puk na Pajera, který ho ranou z první procedil mezi betony kanadského brankáře. Jenže vysoká efektivita zámořského soka pokračovala. Na konci 11. minuty Bedard bekhendem vyzval Stankovena a ten střelou mezi nohy protlačil kotouč za Šatného záda.

Kanaďané tak z pouhých šesti ran na českou branku vytěžili čtyři góly! Od další pohromy pak tým zachránil Šatný, jenž zneškodnil pokus Pinelliho. Kanaďané se pátého zásahu přesto dočkali. Zkraje prostřední části měli k dispozici početní výhodu. Bedard mířil zblízka jen do tyče, odražený puk ovšem vrátil do sítě Guenther. Petrovi svěřenci ale nic nebalili a Chmelař z dorážky znovu vykřesal jiskru na obrat.

Na české střídačce mohlo být záhy ještě veseleji. Ve dvou přesilovkách zle zatápěli kanadské obraně. V té druhé měl tutovku Pajer. Ocitl se zcela sám mezi kruhy, jenže Gaudreau si povyjel a proti jeho střele vytáhl lapačku! Čeští mladíci předvedli velmi dobrou pasáž, jenže neproměněná příležitost je bolela. Po ztrátě kotouče v obranném pásmu podnikli Kanaďané rychlou akci a po předávce opět Guenther zvýšil na 6:2.

Kanaďané nemilosrdně trestali chyby a ve třetí části ještě zvýraznili svoje vedení. Bedard s Wintertonem během patnácti vteřin zasadili Čechům další dva údery. Szturc ještě snížil na 3:8, ale ve zbytku duelu už pálili pouze hráči zámořského celku.

Devátý gól vstřelil Harrison a jubilejní desátý zaznamenal při přesilovce Wright. Kanada se v boji o finále utká s Ruskem, které zdolalo Bělorusko 5:2.

Češi po výtečných výkonech proti USA a Finsku utrpěli na turnaji druhý debakl a stejně jako před dvěma lety ve Švédsku neprorazili na mistrovství světa brány semifinále. Na medaili čekají od roku 2014, kdy brali stříbro.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let - čtvrtfinále (Frisco/Plano)
Česká republika - Kanada 3:10 (1:4, 1:2, 1:4)
Branky a nahrávky: 9. Pajer (Brabenec), 24. Chmelař (Szturc), 49. Szturc (Marcel) - 3. Johnston (Bedard), 5. Roulette, 7. Bedard (Zhilkin, McTavish), 11. Stankoven (Bedard), 22. Guenther (Bedard, Wright), 37. Guenther (Othmann, Del Mastro). 47. Bedard, 48. Winterton (Roulette), 50. Harrison, 54. Wright. Rozhodčí: Fernandez, Rekucki – Davis (všichni USA), Poljakov (Běl.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:2
ČR: Suchánek (7. Šatný) - Šedivý, D. Moravec, Svozil, Pinkas, Ticháček, Špaček - Szturc, Chmelař, Marcel - Brabenec, Kos, Marha - P. Moravec, Altrichter, Ryšavý - Pajer, Šapovaliv, Slavíček. Trenér: Jakub Petr
Kanada: Gaudreau – Allan, Clarke, Del Mastro, Ceulemans, Zellweger, Richard, Matier – Guenther, Wright, Othmann - Stankoven, McTavish, Bedard - Stillman, Johnston, Pinelli - Winterton, Harrison, Roulette – Zhilkin. Trenér: Dave Barr
Rusko - Bělorusko 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)
Branky: 5. Mičkov, 16. Jurov, 23. Duda, 47. Mirošničenko, 49. Gajdamak - 28. Morozov, 32. Nikolajenja.
Finsko - Švýcarsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky: 40. Salminen, 51. Heimosalmi.
Švédsko - USA 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Branky: 34. a 42. Lysell, 4. M. Hävelid, 55. Moberg, 60. Rosén - 33. Pastujov, 59. Savage.

Reklama

Související témata: