Hlavní obsah

Česko - Slovensko 2:0Will zářil a Češi v derby nakonec slavili. Slováky srazili v závěru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
54. Červený 1 : 0
55. Tomášek 2 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

I z pátého přípravného zápasu před MS vyšli čeští hokejisté vítězně. V pražské O2 areně měli sice více gólových šancí Slováci, brankář Will ale nepropustil za svá záda ani jeden puk a nakonec se spoluhráči slavil nejen třetí nulu v národním mužstvu, ale i triumf 2:0. Nerozhodný stav rozsekl šest minut před koncem třetí třetiny Červený a výsledek zpečetil o pětačtyřicet sekund později Tomášek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Střelec druhého gólu českého týmu David Tomášek (vlevo) se raduje se svými spoluhráči.

Článek
Fotogalerie

V úvodní periodě se činil hlavně Will, kterému pomohlo i štěstí. Brankář Čeljabinsku nejprve zneškodnil střelu Lišky a poté mu pomohla pravá tyč, kterou orazítkoval tečí Holešinský po křížném pasu Rosandiče. Slováci neskórovali ani v další příležitosti, když Holešinský v pádu posunul puk k volnému Sukeľovi, jenž zblízka přestřelil. Slováci dobře napadali, sršeli pohybem a nepouštěli Čechy, kteří vypálili jen čtyřikrát na bránu, do tlaku.

Domácí se v O2 areně dočkali větších šancí až v prostřední části. Ještě předtím se ale znovu blýskl Will, jenž kryl dva dravé průniky Slafkovského. Češi postupně vyrovnali hru a zvýšili aktivitu. Hlavně čtvrtá formace složená z extraligových finalistů Stránský, Špaček, Lenc. Právě posledně jmenovaný si vypracoval největší možnost českého týmu. Liberecký křídelník si při přečíslení dva na jednoho místo přihrávky vybruslil před branku, jenže puk za Hudáčka nedostal. Slovenský gólman vzápětí kryl i ránu Stránského.

Will se ve svém devátém startu za národní tým zapotil i ve třetí třetině. Hned zkraje na něj podruhé v zápase jel sám Slafkovský, ale proti českému muži s maskou nevyhrál ani druhý souboj. Slováci dychtili po gólu, Cehlárik ani Hrivík se ale neprosadili.

Češi kontrovali, když střelu Blümela vyrazil Hudáček. Na druhé straně Cehlárik znovu ztroskotal na Willovi. Neproměněné šance nakonec Slováky mrzely. Sedm minut před koncem chybovali. Šustr našel Radila, který si v přečíslení dva na jednoho poradil s obráncem a adresoval přesný pas Červenému, jenž ranou do poloodkryté klece rozvlnil síť. Útočník Lahti vsítil v této sezoně svůj první zásah v reprezentačním dresu.

Uběhlo jen 45 vteřin a Češi houževnatému sokovi zasadili druhý úder. Hanzl se snažil protlačit zpoza branky pod Hudáčkovým betonem přihrávku před branku, což se mu nepodařilo. Blümel však u tyče vydoloval kotouč, našel Tomáška, který z úhlu překonal slovenského gólmana podruhé. Náskok domácí výběr už uhlídal a Will udržel čistý štít, když ho v samém závěru neoklamal ani Cehlárik. Odveta se uskuteční v libeňské hale v pátek od 20 hodin.

Euro Hockey Challenge v Praze:
Česká republika - Slovensko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 54. Červený (Radil, Šustr), 55. Tomášek (Blümel). Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Špůr, Ganger (všichni ČR). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Bez diváků.
ČR: Will - Šustr, Vitásek, D. Musil, Mozík, Mašín, Jordán, Ščotka - Radil, R. Hanzl, Tomášek - Blümel, Červený, H. Zohorna - P. Kousal, O. Najman, A. Musil - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Flek. Trenér: Filip Pešán.
Slovensko: J. Hudáček - Jánošík, Nemec, Rosandič, Kňažko, Gernát, Grman, Koch, Gachulinec - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Holešinský, M. Sukeľ, Faško-Rudáš - Liška, Roman, Regenda - Hrehorčák, Kollár, Buc. Trenér: Craig Ramsay.
Jak byste ohodnotili výkon českých hokejistů po výhře 2:0 nad Slovenskem? (známkujte jako ve škole 1 - nejlepší, 5 - nejhorší)
1
6,1 %
2
8,2 %
3
51,8 %
4
22,7 %
5
11,2 %
Celkem hlasovalo 1812 čtenářů.

Reklama