Hlavní obsah

Česko - Slovensko 2:1Pumelice rozsekla derby! Kváča při debutu čaroval a Češi slavili i v odvetě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Musil 1 : 0
29. Faško-Rudáš 1 : 1
46. Šustr 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Čeští hokejisté nepoznali v přípravě na mistrovství světa hořkost porážky ani v šestém utkání. Páteční odvetu v pražské O2 areně se Slovenskem rozštípla dělovka obránce Andreje Šustra, který ve 46. minutě změnil do té doby nerozhodný stav 1:1. Po triumfu 2:1 čekají svěřence trenéra Filipa Pešána příští týden ještě poslední tři vystoupení před bitvami v Rize. V rámci Českých hokejových her se od středy do soboty postupně utkají s Finskem, Švédskem a Ruskem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Čeští hokejisté se radují z gólu během Euro Hockey Challenge proti Slovensku.

Článek
Fotogalerie

Celkem šest nových borců zasáhlo do páteční odvety. Reprezentační premiéru si odkroutil brankář Kváča. Do obrany naskočili Šulák, Galvas i Sklenička, v útočných formacích se objevili Šimon Stránský a také Sekáč.

Češi vstoupili do zápasu se zcela odlišným projevem než ve čtvrtečním duelu. Od začátku napadali, byli aktivní a dobře bruslili. Konrád řešil několik ošemetných situací a střel v podání Blümela, Fleka, Galvase nebo Šimona Stránského. Kváča nebyl v první části v takové permanenci, přesto mohl být v zápase prvním, kdo inkasuje. Dělovku Grmana tečoval Cehlárik do levé tyče, od níž se puk odrazil do pravé a poté ven. Slováci sice zvedali ruce nad hlavu, sudí ale po konzultaci s kolegou u videa rozpažil. Skóre bylo dál bezbrankové.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Petr Kváča ve svém prvním reprezentačním zápase zářil.

Aktivita českého týmu pokračovala i po přestávce. Tomáškova teč ještě v síti neskončila, Na konci 24. minuty ale obdržel puk k zadnímu mantinelu Flek, krásně našel před bránou Adama Musila, jenž se nenechal odtlačit a střelou z první procedil kotouč mezi betony slovenského brankáře. „Hezká nahrávka od Flíčka. Snažil jsem se dostat před beka a být co nejsilnější na hokejce," komentoval pro Českou televizi svůj druhý zásah za národní tým liberecký centr.

Jenže radost na domácí střídačce brzy vyprchala. Roman po chybě ve středním pásmu hezky uvolnil Faška-Rudáše a posila Liberce pro příští sezonu žabičkou propasírovala kotouč za svého nového klubového spoluhráče Kváču.

Gól Slováky povzbudil a liberecký gólman se měl co ohánět. Po riskantní zadovce Mašína od zadního mantinelu se puk dostal na hůl Slafkovského, který ale výtečného Kváču nepřekonal stejně jako po dravém průniku Ďaloga. Tutovku pak spálil Holešinský, jenž zblízka přestřelil odkrytou domácí klec. Ve vyrovnané prostřední části se další české šance zrodily až v její druhé polovině. Radil na Konráda nevyzrál a podobně dopadl v přečíslení dva na jednoho také Blümel.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Brankář Slovenska Branislav Konrád během utkání Euro Hockey Challenge.

Češi se radovali až zkraje třetí periody. Šulák v signalizované výhodě nabil Šustrovi a ten tvrdou ranou propálil slovenského gólmana. Náskok mohl být ještě výraznější, Hynek Zohorna nabral rychlost ve středním pásmu, krásně se prosmýkl mezi protihráči a uháněl sám na Konráda. V útočné třetině ale nešťastně zakopl, sice se stihl postavit na nohy a nasadil k bekhendovému blafáku, puk ovšem minul branku.

Dorazit protivníka mohl Flek, jenže třetí gól nepřidal a v závěru bylo k vidění pořádné drama. Slováci nejprve rozezvučeli tyč po ráně Hrivíka, poté to zkusili na ledě v šesti a byli blízko vyrovnání. Jenže Kváča pár sekund před vypršením šedesáté minuty zachránil famózním zákrokem mužstvo po bekhendové střele Slafkovského.

Euro Hockey Challenge v Praze:
Česko - Slovensko 2:1
Branky a nahrávky: 24. A. Musil (Flek, Jordán), 46. Šustr (Šulák) – 29. Faško-Rudáš (Miloš Roman). Rozhodčí: Pešina, Šindel – Špůr, Ganger (všichni ČR). Vyloučení: 6:4. Bez využití. Bez diváků.
ČR: Kváča - Ščotka, Šulák, Jordán, Galvas, Mašín, D. Sklenička, Šustr - Blümel, R. Hanzl, Tomášek - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Radil, Š. Stránský, Sekáč - Flek, A. Musil, H. Zohorna - Červený. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Slovensko: Konrád - Gernát, Rosandič, Nemec, Ďaloga, Jánošík, Grman, Kňažko, Gachulinec, Bučko - Cehlárik, Hrivík, Holešinský - Faško-Rudáš, M. Sukeľ, Slafkovský - Regenda, Miloš Roman, Liška - Fominych, Kollár, Hrehorčák. Trenéři: Craig Ramsay, Michal Handzuš, Ján Pardavý a Boris Žabka.

Reklama