Hlavní obsah

Česko - Švédsko 3:2 PPBáječný Zadina odvrátil prohru, Švédy pak v prodloužení po parádě Špačka skolil Matěj Stránský

Aktualizováno

Necelé čtyři minuty je dělilo od toho, aby v osmém přípravném zápase na MS museli skousnout první prohru. Jenže neporazitelnost české hokejové reprezentace trvá dál. Filip Zadina totiž svým druhým gólem v zápase poslal bitvu se Švédy do prodloužení, v němž rozhodl Matěj Stránský o triumfu Pešánovy party 3:2. Národní tým tak na Českých hrách v Praze vyhrál i druhý duel a turnaj zakončí v neděli generálkou na MS proti Rusku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Stránský oslavuje vítězný gól na 3:2 v prodloužení se Švédy.

Článek
Fotogalerie

Filip Pešán už poprvé nasadil do hry trojici ze šesti posil z NHL; útočníka Zadinu a obránce Hronka s Hájkem, který tak zažil debut v národním týmu. Švédové na domácí vlétli a v 7. minutě mohli jít po Sekáčově zbytečné ztrátě puku do vedení, Bergrena ale vychytal Hrubec.

Český tým i díky dvě přesilovkám postupně převzal iniciativu, jenže Lenc pálil v nadějné pozici jen do brankáře Reideborna a Sekáč, jenž mohl potrestat hrubku v rozehrávce výběru Tří korunek, branku při sólovém postupu na Reideborna minul.

A když zkraje druhé třetiny neuspěl ani po levém křídle řítící se Smejkal, byli Češi potrestání. Ve 26. minutě obdržel zpoza branky pas Friberg a v pokleku střelou z voleje překonal Hrubce.

Start třetího dějství přinesl otevřený hokej s rychlými protiútoky na obou stranách, oba gólmani se ale blýskli několika povedenými zásahy, zejména Hrubec tím proti zakončení Piluta.

Ve 44. minutě se Špaček při hře ve čtyřech na obou stranách zbavil parádní stahovačkou svého protivníka, předložil puk před okrytou branku Zadinovi, který nadvakrát nakonec uspěl a srovnal skóre.

Jenže to vydrželo jen devět minut, kdy Švédům vrátil vedení Lindholm. Když už se zdálo, že Čechům se čas rychle krátí, zafungovala skvěle spolupráce parťáků z Detroitu. Hronek našel v pravém kruhu číhajícího Zadinu, jenž svým druhým gólem poslal utkání do prodloužení.

V něm se další krásnou individuální akcí blýskl Špaček, nabil Matěji Stránskému, jenž střelou z první rozhodl o bodu navíc pro Čechy. Ti tak vedou tabulku domácího turnaje s pěti body o dva před Finy a Rusy. V Euro Hockey Tour si Pešánovi svěřenci zajistili konečné druhé místo.

České hokejové hry v Praze, turnaj Euro Hockey Tour:
ČR - Švédsko 3:2 v prodl. (0:0, 0:1, 2:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 44. Zadina (M. Špaček), 57. Zadina (Hronek), 63. M. Stránský (M. Špaček) - 26. Friberg (P. Lindholm), 55. P. Lindholm (Friberg, Frödén). Rozhodčí: Hradil, Kika – Lederer, Špůr (všichni ČR). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 1000 (omezený počet).
ČR: Hrubec - Hronek, D. Sklenička, Moravčík, Hájek, Šustr, Galvas, Mašín - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Zadina, T. Zohorna, H. Zohorna - Červený, Š. Stránský, Sekáč - Flek, A. Musil, Smejkal - Blümel. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Reideborn – Pudas, Pilut, Nygren, P. Holm, Lööv, Dahlbeck – W. Eklund, D. Rasmussen, Hallander – Friberg, P. Lindholm, Wedin - F. Olofsson, Ljungh, Sylvegard - Berggren, Wingerli, Frödén. Trenéři: Johan Garpenlöv, Marcus Ragnarsson a Markus Akerblom.
Tabulka turnaje:
1.ČR211005:35
2.Finsko210015:33
3.Rusko210017:83
4.Švédsko200116:91
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko11730143:2327
2.ČR11412426:2916
3.Švédsko11114425:3012
4.Finsko11310721:3311

Reklama

Související témata: