Hlavní obsah

Obrovská ztráta pro nároďák! Opora defenzivy si zlomila ruku a na MS nejede! Končí i další dva hráči

Den před generálkou na MS s Ruskem, kterou reprezentace uzavře České hokejové hry, na nichž dosud vítězně zvládla zápasy s Finy a Švédy, provedl hlavní trenér Pešán s asistenty Strakou a Špačkem další škrty v kádru před šampionátem. Do dějiště turnaje v Rize neodcestuje útočník Šimon Stránský a obránci Dominik Mašín s Jakubem Galvasem, jenž ve čtvrtečním duelu se třemi korunkami utrpěl zlomeninu ruky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Galvas během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Absence Galvase na světovém šampionátu může být pro národní tým velmi citelná. Jedenadvacetiletý obránce finského Jukuritu, jenž před týdnem podepsal v NHL dvouletý nováčkovský kontrakt s Chicagem, se v přípravných duelech prezentoval výbornými a sebevědomými výkony, jenže čtvrteční souboj se Švédy kvůli poranění ruky nedohrál a zamířil do nemocnice na rentgenové vyšetření.

To bohužel odhalilo černý scénář. Zlomenina znamená stopku pro MS, na které by jinak určitě jel.

„Chudák Kuba Galvas si naneštěstí zlomil ruku. Je to škoda, ale naneštěstí je to fakt," kaboní se asistent trenéra Martin Straka.

Aktuální složení hokejové reprezentace před MS:
Brankáři:
Petr Kváča (Liberec)
Šimon Hrubec (Omsk/KHL)
Roman Will (Čeljabinsk/KHL)
Obránci:
David Musil (Třinec)
Jan Ščotka (Litvínov)
Ondřej Vitásek (Liberec)
Andrej Šustr (Kunlun/KHL)
David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL)
Libor Šulák (Kärpät Oulu/Fin.)
Michal Moravčík (Tappara Tampere/Fin.)
Libor Hájek (NY Rangers/NHL)
Filip Hronek (Detroit/NHL)
Lukáš Klok (Lukko Rauma/Fin.)
Útočníci:
Matěj Blümel (Pardubice)
Tomáš Zohorna (Pardubice)
Radan Lenc (Liberec)
Adam Musil (Liberec)
Michael Špaček (Třinec)
Matěj Stránský (Třinec)
Robin Hanzl (Spartak Moskva/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Jakub Flek (Karlovy Vary)
Rudolf Červený (Pelicans Lahti/Fin.)
Jiří Sekáč (Omsk/KHL)
Hynek Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Jiří Smejkal (Tappara Tampere/Fin.)
Filip Zadina (Detroit/NHL)
Dominik Kubalík (Chicago/NHL)
Jakub Vrána (Detroit/NHL)
Filip Chytil (NY Rangers/NHL)
Jan Kovář (Zug/Švýc.)

Páteční trénink už s mužstvem absolvovaly útočné posily Jakub Vrána z Detroitu a Filip Chytil z NY Rangers, kterého trenéři nasadí v sobotu proti Rusům. To platí i o dalším forvardovi Janu Kovářovi ze švýcarského Zugu. Otazník visí nad startem obránce Lukáše Kloka z Lukko Rauma, hrát naopak ještě jistě nebude forvard Chicaga Dominik Kubalík, poslední šestá akvizice nároďáku z NHL.

„Lukáš Klok by se k nám měl připojit dneska na hotelu a promluvíme si s ním, jestli do zápasu s Rusy zasáhne. Pokud ne, naskočí místo něj Andy Šustr," plánuje Straka

„Kubalda by měl být dneska nebo nejpozději zítra dopoledne na hotelu. Do zápasu s Rusy ale nepůjde, stejně jako Kuba Vrána z Detroitu, který už s námi absolvoval čtvrteční trénink na ledě," doplnil Straka.

V týmu se tak aktuálně nacházejí tři brankáři, deset obránců a osmnáct útočníků. Po sobotním zápase s Rusy by ještě před večerním odletem do Rigy měl Pešán vyškrtnout nejspíš tři jména mezi forvardy.

Pravděpodobná sestava Česka proti Rusku:
Hrubec (Will) - D. Musil, Hronek, Šulák, Hájek, Sklenička, Vitásek, Klok (Šustr) - H. Zohorna, Jan Kovář, Blümel - Chytil, T. Zohorna, Zadina - Sekáč, R. Hanzl, Radil - Smejkal, A. Musil, Flek - Červený

„Po zápasech s Finy a Švédy máme z týmu velice pozitivní dojem. Jak jsme byli po zápasech s Německem a Slovenskem trošičku negativní, tak poslední dvě utkání nám hodně napověděla a v hodně věcech jsme se zlepšili. Hlavně v pohybu a osobních soubojích. Pocit máme skvělý. Vždycky jsme našli cestu, jak v utkání zvítězit, i když se nevyvíjelo podle představ a tahali jsme za kratší konec. To je hodně pozitivní," těší Straku, jakými výkony se jeho svěřenci v tomto týdnu prezentovali.

Sobotní zápas s Rusy, generálka na MS, začíná v pražské O2 areně v 15:00 hodin. Ve třech vzájemných duelech se sbornou v této sezoně ještě Pešánova družina neuhrála ani bod. Pokud zítra získá alespoň jeden, České hokejové hry vyhraje.

Reklama