Hlavní obsah

Plzeň - Slavia 0:1Po roční odmlce přidala Slavia k titulu i pohár a slaví double

MinutaMin. Tým Hráč Akce
73. Sima 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Mistrovská Slavia splnila další cíl, který si v  této sezoně dala. Ve finále MOL Cupu porazila v Plzni domácí Viktorii 1:0 gólem střídajícího Simy a po roční odmlce slaví zase vytoužený double. Domácí tým se tentokrát dlouho držel, v první půli měl dokonce evidentně navrch, jenže když přišel v úvodu druhé půle o vyloučeného Havla a pokračoval jen v deseti, neměl už na to, aby Pražany porazil a na trofej dosáhl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávisté po triumfu v domácím poháru.

Článek
Fotogalerie

Co víc si mohl plzeňský Falta přát? Kolem něho široko daleko nikdo, před ním jen slávistický brankář. Prostě stoprocentní gólová příležitost. A navíc už po deseti minutách finálové partie!

Přesto Falta selhal a Koláře nepřekonal.

Domácí Viktoria by si přitom vedení zasloužila, protože navzdory nedávnému výprasku v Edenu začala proti favorizovaným Pražanům bez respektu, napadala je už na jejich polovině, počínala si hodně aktivně a měla tudíž logicky navrch.

Falta však vyhořel, dalekonosná střela Beauguela, figurujícího v základní sestavě navzdory zdravotním problémům, stejně jako se v ní objevil i Brabec, nemohla Koláře ohrozit, se střelou Kalvacha z trestného kopu si slávistický gólman v závěru první půle rovněž poradil.

Zúročení plzeňské iniciativy, která se promítla i do počtu střel mířících mezi tyče, se tudíž nedostavilo.

Slavia se dostala k prvnímu a za celou první půli jedinému ohrožení Staňkovy brány až v 37. minutě, kdy Masopust pálil z voleje nad bránu.

Plzeň totiž umně nabourávala její kombinaci, na vlastní polovině vykrývala křídelní prostory, hrála důrazně, nedopřávala soupeři prostor, vyhrávala osobní souboje a potvrdila si, že s trojnásobným mistrem poslední tří sezon může hrát jako rovný s rovným. Zvlášť když hosté působili až příliš profesorsky a mistrovsky...

Do druhé půle už ale vyrukovala přece jen trochu jiná Slavia. Trpělivá, aktivnější, ofenzivně naladěná, v hustém lijáku a krupobití přebírající aktivitu. Zvlášť poté, co po devíti minutách musel ze hřiště předčasně Havel. Fauloval totiž Deliho, a protože žlutou kartu vyfasoval už v úvodu střetnutí, dostal červenou.

Pro Bílkův tým bylo těžké držet se partitury z první půle, přesto se o to snažil. Šance se však rodily dlouho jen před plzeňskou bránou. Stanciu, Bah a Kuchta ještě neuspěli, střídající Sima však po centru Deliho a parádní přihrávce Oscara gólmana Staňka prostřelil.

Viktorii se vzápětí nabídla možnost skóre srovnat, jenže Čermákova hlavička postrádala potřebnou razanci, Brabec pak v předposlední minutě při hře vabank ve slibné šanci bránu přestřelil, takže Slavia mohla slavit.

Pohárový triumf a double...

Ani neproměněná tisíciprocentní šance Van Burena v posledních vteřinách ji nemusela mrzet.

Finále českého fotbalového poháru MOL Cupu:
Viktoria Plzeň - Slavia Praha 0:1 (0:0)
Branku: 73. Sima. Rozhodčí: Hrubeš - Caletka, Vlček - Orel (video). ŽK: Havel, Ondrášek, Hejda - Masopust, Kolář. ČK: 54. Havel. Diváci:1 167.
Plzeň: Staněk - Hejda, Brabec, Hybš - Havel, Bucha (85. Ba Loua), Kalvach, Čermák (89. Ondrášek), Falta - Šulc (74. Kayamba), Beauguel (85. Miháílik). Trenér: Bílek.
Slavia: Kolář - Masopust (60. Sima), Kúdela, Deli (80. Zima), Bořil - Hromada (60. Traoré) - Bah, Ševčík, Stanciu (80. Lingr), Oscar - Kuchta (80.Van Buen). Trenér: Trpišovský.

Reklama