Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 2:5Jde do tuhého! Už po dvou dnech šampionátu... 30 let nezažila reprezentace tak bídný vstup do MS

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Chytil 1 : 0
18. Hofmann 1 : 1
25. Meier 1 : 2
39. Scherwey 1 : 3
51. Meier 1 : 4
55. Smejkal 2 : 4
58. Hofmann 2 : 5
Záznam online reportáže

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Jde do tuhého! Už po druhém zápase... Česká hokejová reprezentace totiž na světovém šampionátu v Rize nestačila po Rusku ani na Švýcarsko, kterému po zásluze podehla 2:5, a na bodovém kontě tak má stále nulu. To se nároďáku na MS po úvodních dvou duelech přihodilo po dlouhých třiceti letech, v historii samostatné republiky vůbec poprvé. Svěřenci kouče Filipa Pešána si komplikují boj vůbec o postup do play off, a raději nedomýšlet, co by následovalo v pondělí, kdyby proti Bělorusku nedokázali potvrdit roli papírového favorita...

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Švýcar Timo Meier dává gól českému brankáři Romanu Willovi, vlevo je David Musil.

Článek
Fotogalerie

Trenéři se oproti úvodnímu zápasu s Rusy rozhodli pro pět změn v sestavě, nově zařazení obránci Lukáš Klok s Andrejem Šustrem i útočníci Matěj Stránský, Radan Lenc a Matěj Blümel tak zažili premiéru na MS. Mimo hru naopak zůstali zadáci Moravčík s Vitáskem a forvardi Sekáč, Radil a Robin Hanzl.

Ve vyrovnané první třetině jako první zahrozili Švýcaři, brankář Hrubec si ale s pokusem Siegenthalera poradil. V 15. minutě se při signalizovaném faulu na Šuláka dostal k dorážce Blümel, na Genoniho si ale nepřišel.

Jenže Čechy to dlouho mrzet nemuselo, protože následnou druhou přesilovku využili. Po kombinaci s Kovářem a Vránou otevřel skóre Chytil. I Švýcaři si ale pomohli svou druhou početní výhodou v zápase a o dvě a půl minuty později Hofmann dělovkou od modré srovnal.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Dominik Kubalík švýcarského brankáře Leonarda Genoniho nepřekonal.

Švýcaři po změně stran uspěli v další své přesilovce znovu. Flek sice nejprve v oslabení pelášil sám na Genoniho, bekhendový blafák ale poslal jen do brankářovy lapačky. V pokračující výhodě mužstva helvétského kříže našel kapitán Hischier pasem přes osu hřiště Maiera, jenž ranou z voleje propálil Hrubce.

A kdyby unikajícího Andrighetta v polovině utkáni nevychytal lapačkou Hrubec, bylo s Čechy ještě hůř. Pešánova družina pak sice převzala iniciativu, soupeře několikrát zmáčkla v jeho obranném pásmu, ovšem bez efektu. V 39. minutě navíc ukázal české obraně záda Scherwey, a přestože byl zezadu faulován Šulákem, dokázal zvýšit na 3:1.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Adam Musil před švýcarským brankářem Leonardem Genonim.

Od třetí třetiny nahradil Hrubce v brance Roman Will a okusil tak v den svých 29. narozenin debut na světovém šampionátu. Kouč Pešán zároveň zamíchal s útoky, zkoušel najít jakýkoliv recept, který by mužstvo probudil z letargie, jenže výrazné zlepšení nepřicházelo.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Zbytečné fauly Skleničky a Chytila navíc naděje alespoň na srovnání ještě víc snižovaly. A když Chytil na trestné lavici nestrávil celé dvě minuty, protože Meier svým druhým gólem a třetí využitou přesilovkou Švýcarů zvýšil už na 4:1, byl s Čechy amen.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Švýcarský brankář Leonardo Genoni několikrát svůj tým podržel, jako v případě šance Jakuba Fleka.

Záblesk sice přišel v 55. minutě po Smejkalově šikovné teči Chytilova nahození. Češi hned zkusili hru bez brankáře, jenže přišel další nedovolený zákrok; tentokrát Kovářův; a už čtvrtá využitá přesilovka soupeře, tentokrát svůj gólový účet zdvojnásobil Hofmann a uzavřel na konečných 5:2.

MS v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum):
Česko - Švýcarsko 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 15. Chytil (Jan Kovář, J. Vrána), 55. Smejkal (Chytil, D. Sklenička) - 18. Hofmann (Ambühl, Simion), 25. Meier (Hischier), 39. Scherwey (Praplan, Bertschy), 51. Meier (Corvi, Kurashev), 58. Hofmann (Simion, Ambühl). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Vikman - Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 7:3. Využití: 1:4. Bez diváků.
Česko: Hrubec (41. Will) - Hronek, D. Musil, Hájek, Klok, D. Sklenička, Šulák, Šustr - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Zadina, T. Zohorna, Chytil - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Flek, A. Musil, Smejkal - Blümel. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Švýcarsko: Genoni - Untersander, Moser, Diaz, Geisser, Loeffel, Siegenthaler, Mirco Müller, Alatalo - Meier, Hischier, Andrighetto - Simion, Hofmann, Corvi - Kurashev, Herzog, Ambühl - Praplan, Bertschy, Scherwey. Trenéři: Patrick Fischer, Tommy Albelin, Marco Bayer a Christian Wohlwend.
Tabulka skupiny A:
1.Rusko2200011:46
2.Slovensko110005:23
Švýcarsko110005:23
4.Dánsko110004:33
5.Švédsko100013:40
6.Bělorusko100012:50
7.Česko200025:90
8.Velká Británie100011:70
Oznámkujte českou hokejovou reprezentaci po porážce se Švýcarskem. (Jako ve škole: 1-nejlepší, 5-nejhorší)
1
2,3 %
2
0,8 %
3
2,5 %
4
10,7 %
5
83,7 %
Celkem hlasovalo 51785 čtenářů.

Reklama

Související témata: