Hlavní obsah

Lotyšsko - Kazachstán 2:3 SNLotyšsko po senzaci s Kanadou na další výhru nedosáhlo

Riga

Hokejisté Lotyšska po páteční senzační výhře 2:0 nad Kanadou na domácím světovém šampionátu v Rize na další výhru nedosáhli. V souboji s Kazachstánem sice dvakrát vedli, ale nakonec se radoval střelecky výrazně aktivnější soupeř po vítězství 3:2 po samostatných nájezdech. V osmé sérii rozhodl drama Jevgenij Rymarev.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Gólová radost hokejistů Kazachstánu.

Článek

Kouč domácí reprezentace Hartley udělal po páteční historické výhře nad Kanadou dvě změny v sestavě a do hry se vedle trojice obránců Freibergs, Cibulskis, Balinskis dostal i čtvrtý extraligový zástupce Bičevskis.

Role favorita jim ale příliš neseděla, v první třetině si připsali jen čtyři střely na branku. Kazaši, kteří se do elitní skupiny vrálili poprvé po sestupu v roce 2016, prověřili gólmana Lotyšů Kivleniekse osmkrát.

Bezbrankový stav se změnil až v 28. minutě, kdy po Daugavinšově přihrávce zpoza branky otevřel skóre Darzinš. Střelecky aktivnějším Kazachům se však 61 sekund před koncem druhé třetiny podařilo vyrovnat, když se v přesilové hře prosadil Šin.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Lotyšský obránce Oskars Cibulskis a brankář Matiss Kivlenieks v akci.

V 45. minutě mohl Kazachy posunout do vedení Rymarev, brejk ale ideálně nezakončil. O minutu později hosté špatně střídali a po Cibulskisově přihrávce se do nájezdu dostal Rihards Bukarts, který vrátil Lotyšům vedení. Radovali se z něj ale jen dvanáct sekund, než pohotově dorážející Blecker opět vyrovnal.

Kazaši byli poté aktivnější a měli i blíže ke vstřelení rozhodující branky, v největší šanci ale Svedberg trefil jen tyč. V prodloužení poté Lotyši přestáli i oslabení a vítěze tak určily až samostatné nájezdy. V základních sérii pěti nájezdů se na každé straně prosadili tři hráči, následně ale kralovali brankáři. Až v osmé sérii zápas ukončil Rymarev.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Lauris Darzinš (vlevo) oslavuje gól proti Kazachstánu se spoluhráči z lotyšského týmu.

Mistrovství světa v hokeji v Rize - skupina B (Arena Riga):
Lotyšsko - Kazachstán 2:3 po sam. náj. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 28. Darzinš (Daugavinš), 46. Rihards Bikarts (Cibulskis) - 39. Šin (Starčenko, Dietz, 46. Blacker (Svedberg, Sagadějev), rozhodující nájezd Rymarev. Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Nord - Yletyinen (oba Švéd.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Bez diváků.
Lotyšsko: Kivlenieks - Rubins, Balinskis, Cibulskis, Jaks, Freibergs, Sotnieks, Zile - Darzinš, Abols, Daugavinš - Rihards Bukarts, Džerinš, Roberts Bukarts - Redlihs, Bičevskis, Indrašis - Dzierkals, Marenis, Keninš - Karsums. Trenér: Bob Hartley.
Kazachstán: Bojarkin - Makljukov, Dietz, Svedberg, Blacker, Šalapov, Stěpaněnko, Danijar - Šin, Starčenko, Rymarev - N. Michajlis, Valk, Savickij - Akolzin, Sagadějev, Ševčenko - Panjukov, Šestakov, Asetov - Petuchov. Trenér: Jurij Michajlis.
Tabulka:
1.Německo2200014:56
2.Lotyšsko210104:34
3.Finsko110002:13
4.Kazachstán101003:22
5.USA100011:20
6.Kanada100010:20
7.Norsko100011:50
8.Itálie100014:90

Reklama

Související témata: