Hlavní obsah

Dánsko - Švýcarsko 0:1Švýcaři po výhře nad českou reprezentací těsně porazili Dány

Riga/Praha

Švýcarští hokejisté po sobotní výhře nad Českou republikou zdolali na mistrovství světa Dány těsně 1:0. Jediný gól dal Timo Meier. Čisté konto vychytal Reto Berra, stačily mu na něj ale pouhé čtyři úspěšné zákroky.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Švýcar Andres Ambühl se prodírá před dásnkého brankáře Sebastiana Dahma.

Článek

Oba týmy šly do vzájemné bitvy s výhrou proti těžkým sokům z úvodních zápasů na turnaji v zádech. Zatímco Švýcaři se vypořádali s českými hokejisty (5:2), Dánové dokázali poprvé v historii světových šampionátů najít recept na Švédsko (4:3).

V brankovišti Švýcarů nahradil oproti sobotě Genoniho, který patřil k hlavním strůjcům úspěchu proti českému výběru, Berra. Nejvíce práce měl během úvodního dějství, kdy na něho z holí dánských hokejistů mířily dvě střely, zatímco ve zbývajících dvou třetinách pouze po jedné.

Švýcaři začali náporem, Praplan však úvodní šance nevyužil. Brzy poté musel jeho tým do oslabení po faulu Alatala. V šesté minutě jel Meier sám na Dahma, ten ho však vychytal. Jeden z ofenzivních tahounů San Jose v NHL si spravil chuť ve 14. minutě, kdy ranou zápěstím z kruhu nechytatelně zavěsil.

O chvilku později slavili Seveřané vyrovnání, jenže se tak stalo už poté, co byla přerušena hra. Skóre už se pak nezměnilo až do konce zápasu. Pět minut před koncem mohl favorizované Švýcary uklidnit Kurashev, ale ze sóla Dahma přelstít nedokázal. Dánové to pak v závěru zkusili bez gólmana, ale na vyrovnání nedosáhli.

"Hráli jsme velmi dobře v obraně," pochvaloval si kouč vítězů Patrick Fischer. "Dali jsme pouze jediný gól, ale výsledkem je i tak naše výhra. Je moc důležité to nastavení mysli, abyste byli připravení a zůstali v klidu. Věděli jsme, že nás čeká vyrovnaný zápas, ale pracovali jsme velmi dobře celých šedesát minut v obraně i útoku," dodal Fischer.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

MS v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum):
Dánsko - Švýcarsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávky: 14. Meier (Hischier, Mirco Müller). Rozhodčí: Šír (ČR), Stano - Synek (oba SR), Ondráček (ČR). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Bez diváků.
Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, O. Larsen, O. Lauridsen, Kristensen, Krogsgaard - Nicklas Jensen, Jakobsen, Boedker - Andersen, Jesper Jensen, Hardt - Bau, True, Meyer - Poulsen, M. Madsen, Olesen - From. Trenér: Heinz Ehlers.
Švýcarsko: Berra - Siegenthaler, Mirco Müller, Untersander, Moser, Diaz, Geisser, Heldner, Alatalo - Praplan, Bertschy, Scherwey - Meier, Hischier, Andrighetto - Simion, Corvi, Hofmann - Vermin, Kurashev, Ambühl. Trenér: Patrick Fischer.
Tabulka:
1.Rusko2200011:46
2.Slovensko220007:36
3Švýcarsko220006:26
4.Dánsko210014:43
5.Bělorusko210013:53
6.Švédsko200023:50
7.Česko200025:90
8.V. Británie200022:90

Reklama