Hlavní obsah

Švýcarsko - Švédsko 0:7Severské procitnutí! Řádění Švédů odnesli Švýcaři debaklem

roj, rjm, panSport.cz
Aktualizováno

Hokejisté Švédska deklasovali na mistrovství světa v Rize Švýcarsko 7:0 a připsali si premiérovou výhru na turnaji. Švýcaři naopak poprvé prohráli. Dvěma góly a asistencí se na výhře Seveřanů, kteří budou ve čtvrtek dalším soupeřem českého týmu ve skupině A, podílel debutující útočník Jesper Frödén. Branku a tři asistence zaznamenal obránce Nils Lundkvist. Čisté konto udržel brankář Adam Reideborn, který si připsal 27 zákroků.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Radost švédských hokejistů na mistrovství světa. Jesper Froden oslavuje svůj gól v duelu se Švýcarskem.

Článek
Fotogalerie

"Potřebovali jsme dnes po předešlých dvou porážkách do týmu dostat více energie a myslím si, že se nám to povedlo," řekl útočník Mario Kempe, který poprvé v reprezentaci nastoupil v jedné formaci s mladším bratrem Adrianem. "Vždy jsme o tom snili, takže i díky tomu byl pro nás zápas výjimečný," uvedl hráč Arizony. "Reprezentovat Švédsko je vždy skvělé, ale tohle bylo něco víc. Myslím, že jsme odehráli solidní utkání," doplnil jej Adrian Kempe.

Švédové nastoupili již bez svého dosavadního nejproduktivnějšího hráče Klingberga, pro kterého turnaj kvůli zranění skončil. Místo něj se do sestavy dostal Frödén, který v 9. minutě otevřel skóre. Útočník Skelleftey chytře tečoval střelu Piluta od modré čáry. "Je skvělé dát první gól na mistrovství světa. Vyhrál jsem souboj, snažil se jít před brankáře a podařilo se mi tečovat puk," řekl Frödén. O 85 sekund později Seveřané vedli již 2:0, když brankáře Genoniho překvapila střela Adriana Kempeho ze střední vzdálenosti.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Švýcarský hokejista Christoph Bertschy v akci proti švédské přesile, bojuje o puk s dvojicí Andreas Wingerli, Max Friberg v utkání mistrovství světa.

Další krok k premiérové výhře udělali hráči Tří korunek ve 23. minutě, kdy se v přesilové hře prosadil Olofsson. Když v polovině utkání prostřelil Genoniho podruhé Frödén, bylo o úspěchu švédského týmu prakticky jasno. Pro nejistého švýcarského brankáře zápas skončil, na jeho místo se postavil Nyffeler.

Na začátku třetí části sice Švédové nevyužili přesilovku pět na tři, čtyři sekundy po jejím skončení však v klasické početní výhodě zvýšil na 5:0 Nygren. Seveřané si první vydařený duel na turnaji užívali až do konce a přidali ještě dvě branky.

"Je to docela frustrující. Nehráli jsme svoji hru, jako v předešlých dvou zápasech, a byli jsme za to potrestáni. Zasloužili jsme si takhle prohrát," uznal útočník Andres Ambühl. "Příliš jsme to soupeři usnadnili. Švédsko bylo jednoznačně lepší. Z pohledu šancí to bylo podobné, takže nebylo všechno špatné. Budeme se muset podívat na to, co jsme dělali dobře a co ne," řekl trenér Patrick Fischer.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina A (Olympic Sports Centre):
Švýcarsko - Švédsko 0:7 (0:2, 0:2, 0:3)
Branky a nahrávky: 9. Frödén (Pilut, Nygren), 10. A. Kempe (Tömmernes, Lundkvist), 23. Olofsson (Lundkvist), 31. Frödén (Wingerli, Dahlbeck), 42. Nygren (Rakell, A. Kempe), 48. Lundkvist (A. Kempe, Tömmernes), 51. Tömmernes (Frödén, Lundkvist). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Sidorenko – Goljak, Šalagin (všichni Běl.). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Bez diváků.
Švýcarsko: Genoni (31. Nyffeler) - Untersander, Moser, Diaz, Geisser, Heldner, Alatalo, Müller, Loeffel - Meier, Hischier, Ambühl - Simion, Corvi, Hofmann - Andrighetto, Kurashev, Rod - Praplan, Bertschy, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.
Švédsko: Reideborn - Dahlbeck, Lööv, Tömmernes, Lundkvist, Pilut, Pudas, Nygren - O. Lindberg, P. Lindholm, Rakell - M. Kempe, A. Kempe, Rasmussen - Lundeström, Olofsson, Sörensen - Frödén, Wingerli, Friberg. Trenér: Johan Garpenlöv.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 7 28 : 10 17
2 Švýcarsko 7 27 : 17 15
3 Česko 7 27 : 18 13
4 Slovensko 7 17 : 22 12
5 Švédsko 7 21 : 14 10
6 Dánsko 7 13 : 15 9
7 Velká Británie 7 13 : 31 4
8 Bělorusko 7 10 : 29 4

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 USA 7 21 : 8 18
2 Finsko 7 19 : 10 17
3 Německo 7 22 : 14 12
4 Kanada 7 19 : 18 10
5 Kazachstán 7 22 : 18 10
6 Lotyšsko 7 15 : 16 9
7 Norsko 7 17 : 21 8
8 Itálie 7 11 : 41 0

Reklama