Hlavní obsah

Kazachstán - Německo 3:2Hokejové MS hlásí další překvapení! Němci poprvé prohráli

Hokejisté Kazachstánu vyhráli v úterním utkání skupiny B nad Německem 3:2, když o vítězství rozhodli dvěma trefami ve třetí třetině. Němci na šampionátu poprvé prohráli, Kazaši potřetí zvítězili.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Hokejisté Kazachstánu slaví, Pavel Akolzin vstřelil do německé sítě vítězný gól v utkání mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

"Naším cílem bylo postoupit do čtvrtfinále a vzhledem k tomu, jak hrajeme, jsme nadšení, jak na tom jsme. Věřili jsme, že nějaké zápasy vyhrajeme, a to se nám daří," řekl Akolzin. Kazachstán vedle Německa porazil po nájezdech Lotyšsko a Finsko. "Cítil jsem osobní zodpovědnost, protože jsme dostali gól při mém vyloučení. Když jel Roman trestné střílení, tak jsem ho ani nemohl sledovat, jak jsem byl nervózní," přiznal útočník, který bude nově hrát za Magnitogorsk.

První třetina byla ve znamení střel do tyček. Nejprve orazítkoval brankovou konstrukci Stěpaněnko, poté na druhé straně Jonas Müller. Boční oblouk trefil z dorážky Rieder. Slibnou šanci si vypracoval i Ševčenko, nestihl však ideálně zakončit. Němci byli následně aktivnější, brankáře Bojarkina však překonat nedokázali.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Bezbrankový stav se změnil ve 27. minutě, kdy po rychlém protiútoku prostřelil Niederbergera v německé brance Šin. Němci ale zvýšili aktivitu a Kühnhackl povedenou střelou v polovině utkání vyrovnal.

Poté si slabší chvilku vybral Bojarkin, který podcenil Plachtovo zakončení na bližší tyč, ale dlouho smutnit nemusel. Rozhodčí totiž gól zrušili po takzvané trenérské výzvě, neboť brance útočníka s polskými kořeny předcházel ofsajd. V následné přesilové hře Němce přece jen do vedení posunul Eisenschmid.

Kazaši hrající čtvrtý zápas v pěti dnech ale hned na začátku třetí třetiny vyrovnali. Moritz Müller po 31 sekundách fauloval v gólové šanci Akolzina a kapitán Starčenko nařízené trestné střílení bezpečně proměnil. V 55. minutě mohl dokonat obrat Petuchov, Niederberger byl ale ještě připraven. O minutu později se do brejku dostal Akolzin a premiérovým gólem na MS zajistil svému týmu vítězství.

"Využili jsme šance, což bylo důležité. Je to klíč k našemu úspěchu. Snažíme se hrát dobře, nepouštět soupeře do šancí před brankou, a když se do nějaké příležitosti sami dostaneme, tak ji využít," řekl obránce Viktor Svedberg, který se vrátil do kazašské sestavy po disciplinárním trestu.

Němci nedokázali vyrovnat ani v téměř dvouminutové power play. "Nepodali jsme nejlepší výkon. Ve druhé třetině to bylo docela dobré, měli jsme pohyb, ale nedařilo se nám, jak jsme si přáli. Kazachstán hrál obětavě a my jsme se nedostali do pořádného tempa," uznal finský kouč Německa Toni Söderholm.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina B (Arena Riga):
Kazachstán - Německo 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 27. Šin (Stěpaněnko, Šalapov), 41. Starčenko z trest. střílení, 56. Akolzin (Makljukov) - 30. Kühnhackl (Rieder, Holzer), 35. Eisenschmid (Loibl, Seider). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. Bez diváků.
Kazachstán: Bojarkin - Dietz, Makljukov, Svedberg, Blacker, Šalapov, Stěpaněnko - Ševčenko, Sagadějev, Akolzin - N. Michajlis, Valk, Starčenko - Šin, Šestakov, Rymarev - Panjukov, Lichotnikov, Petuchov - Savickij. Trenér: Jurij Michajlis.
Německo: Niederberger - Seider, M. Müller, Holzer, Brandt. Nowak, Wagner, Gawanke, J. Müller - Rieder, Krämmer, Kühnhackl - Pföderl, Noebels, Reichel - Eisenschmid, Loibl, Plachta - Tiffels, Kastner, Bergmann. Trenér: Toni Söderholm.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice