Hlavní obsah

Kazachstán - Kanada 2:4Kanada pokračuje ve stíhací jízdě za čtvrtfinále MS

Riga

Hokejisté Kanady zdolali na mistrovství světa v Rize Kazachstán 4:2 a po teprve druhé výhře z pěti zápasů pokračují ve stíhací jízdě za postupem do čtvrtfinále. Kazaši díky dvěma gólům Nikity Michajlise odpověděli na trefy Andrewa Mangiapaneho a Adama Henriqueho, ale v čase 47:40 rozhodl Cole Perfetti a tři sekundy před koncem při power play dovršil výsledek Connor Brown.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Kanaďan Justin Danforth před brankářem Kazachstánu Andrejem Šutovem.

Článek

Kanada, která po prohrách s Lotyšskem (0:2), USA (1:5) a Německem (1:3) ve středu zdolala Norsko 4:2, se ujala vedení v 7. minutě při vyloučení Ševčenka. Při obléhání Šutovovy branky se prosadil z dorážky Mangiapane. Na potvrzení svého druhého gólu v druhém utkání na turnaji si musel útočník Calgary počkat, protože rozhodčí na ledě odraz puku z vnitřku branky neviděli a změnu skóre uznali až podle videa.

Vzápětí mohl zvýšit Bernard-Docker, ale Šutov jeho vyloženou šanci zmařil. Na druhé straně se vyznamenal také Kuemper při šanci Samata Danijara. V 17. minutě mohl zvýšit po Ferrarově přihrávce Bunting, Šutov ale svůj tým opět podržel.

Po 61 sekundách druhé části Kanaďané už znovu skórovali, poté co Powerovu střelu od modré čáry tečoval Henrique. Kazachstán následně přečkal oslabení při Svedbergově vyloučení a ve 25. minutě snížil. Přečíslení vyřešil individuálně střelou z levého kruhu na bližší tyč Michajlis.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Brankář Kazachstánu Andrej Šutov čelí kanadskému ataku.

Kazachstán potom nevyužil svou jedinou přesilovku v utkání, ale pak třikrát za sebou pykal. Kanada ale neuspěla a po 91 sekundách třetí třetiny střelou z pozice mezi kruhy vyrovnal opět Michajlis.

Šutov potom vychytal Danfortha, ale ve 48. minutě nestačil na střelu Perfettiho do levého horního rohu z pozice mezi kruhy. Kazaši ale drželi těsnou ztrátu a v závěru se snažili při tlaku vyrovnat. To se jim ale nepodařilo a Brown do prázdné branky upravil na konečných 4:2.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Kanadská gólová radost.

"Jsme v situaci, že musíme vyhrávat, takže když vyrovnali, tak jsme věděli, že musíme dát rozhodující gól. Měl jsem štěstí, že jsem dostal dobrou přihrávku a trefil jsem to. Potom jsme to zavřeli, je to pro nás důležité vítězství," řekl Perfetti.

Mistrovství světa v hokeji v Rize - skupina B (Arena Riga):
Kazachstán - Kanada 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 25. N. Michajlis, 42. N. Michajlis (Valk, Savickij) - 7. Mangiapane (Henrique, Connor Brown), 22. Henrique (Power, Mangiapane), 48. Perfetti (Anderson-Dolan), 60. Connor Brown (Henrique). Rozhodčí: Romasko (Rus.), Sidorenko - Goljak (oba Běl.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 5:1. Využití: 0:1. Bez diváků.
Kazachstán: Šutov - Dietz, Makljukov, Svedberg, Blacker, Šalapov, Samat Danijar, Orechov - Ševčenko, Sagadějev, Akolzin - N. Michajlis, Valk, Savickij - Šin, Šestakov, Starčenko - Panjukov, Asetov, Sajan Danijar - Lichotnikov. Trenér: Jurij Michajlis.
Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Power, Stecher, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Mangiapane, Henrique, Connor Brown - Comtois, Vilardi, N. Paul - Hagel, Danforth, Bunting - Perfetti, Anderson-Dolan, Pirri - Foudy. Trenér: Gerard Gallant.
Tabulka:
1.Finsko4301011:510
2.Německo4300119:99
3.USA4300113:59
4.Lotyšsko420119:77
5.Kazachstán5120210:127
6.Kanada5200310:146
7.Norsko410039:153
8.Itálie400045:190

Reklama

Související témata: