Hlavní obsah

Manchester City - Chelsea 0:1Svatý grál se po devíti letech vrací na Stamford Bridge. Chelsea ve finále porazila Citizens

Aktualizováno

Slastná satisfakce pro německého kouče ve službách Chelsea Thomase Tuchela. Loni ve finále Ligy mistrů na lavičce Paris SG neuspěl, letos si s londýnskými Blues všechno vynahradil. Po devíti letech je dovedl k fotbalovému svatému grálu, neboť ve finále Champions League hraném v Portu vyhrál s Chelsea nad Manchesterem City 1:0 poté, co rozhodl gól druhého nejdražšího hráče v historii klubu Němce Havertze. Mimochodem, vůbec první, který tento hráč v Lize mistrů vstřelil.

Sestřih finále Ligy mistrů Manchester City - ChelseaVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Frenetický začátek.

Nejdřív se chytal za hlavu Guardiola, šest minut po něm Tuchel. Aby ne, když šlo o šance, které mohly dát finálové partii úplně jiný ráz a dimenzi.

Jenže pronikajícího Sterlinga stačil James dostihnout a míč mu ukopnout. Útočník Citizens se k němu sice ještě dostal a zkusil překvapit brankáře Mendyho z úhlu patičkou, trefil však jen boční tyč.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Proto Guardiolova zloba.

Jeho německý kolega se rozčiloval ještě víc, protože jestliže měl Sterlig šanci, pak Wernerovi se na druhé straně nabídla ve 14. minutě příležitost přímo gólová.

Mířil však doprostřed brány, a navíc nedal do rány ani patřičnou rasanci, proto Edersonovi starosti nenadělal. Tuchelovi ovšem ani, protože německý trenér ve službách Chelsea měl tušení, že podobných obrovských šancí se jeho svěřencům v konfrontaci s Citizens příliš nenabídne.

Po až po překvapivě otevřeném a oboustranně ofenzivně laděném úvodu střetnutí jich už skutečně tolik nebylo.

Citizens měli jednu slibnou ještě před naplněním úvodní půlhodiny, jenže muž s maskou Rüdiger stačil Fodenovi skluzem míč vypíchnout.

Blues si tu svou připravili až tři minuty před přestávkou. Mount si povšiml, jak doširoka otevřená obrana soupeře a využil toho.

Poslal Havertzovi skvostnou průnikovou přihrávku, gólman Ederson vybíhající až na hranci šestnáctky dokázal míč jen tečovat, takže německý legionář střílel do prázdné brány.

Jednasedmdesát milionů liber, které za něho Chelsea zaplatila Leverkusenu, v ten moment splatil. A nikdo už mu nebude nikdy předhazovat, že šlo o jeho první gól v Lize mistrů. Vždyť přišel v pravý čas. A hlavně ve finále šlo o gól jediný,

Samozřejmě že Guardiola musel na vývoj zápasu po změně stran reagovat. Vždyť jeho tým v ničem nepřipomínal Citizens, kteří ovládli Premier League a prošli s přehledem až do finále. Vůbec poprvé, o to víc ale lační trofeje.

Jenže fotbalový svatý grál se jim vzdaloval. Zvlášť, když po srážce s Rüdigerem musel ze hřiště jejich zraněný dirigent a špílmachr De Bruyne.

Reklamovanou ruku Jamese v šestnáctce španělský sudí penaltou neocenil, Fodenovu přihrávku na Mahrize zastavil na poslední chvíli kapitán Azpilicueta, narůstající aktivita Citizens se sice měnila ve vytrvalý tlak, ovšem vyrovnání nepřinášela.

Chelsea věděla, jak na protivníka hrát a jaké zbraně volit. V posledních dvou soutěžních zápasech na Ostrovech v dubnu a květnu si je vyzkoušela. Úspěšně, protože obě utkání vyhrála.

A kdyby v 73. minutě střídající Pulišič sám před Edersonem vyloženou šanci proměnil, mohla mít jisté i vítězství ve finále Ligy mistrů. Dloubák amerického legionáře však těsně minul tyč, proto Citizens ještě žili, bojovali a doufali.

Marně, protože několik závarů a slibných příležitostí ani vyrovnání, a tudíž prodloužení nepřineslo.

Tuchel dirigující třicátý zápas na lavičce Chelsea nachystal svůj tým zase perfektně, takže po devíti letech se nejcennější evropská klubová trofej vrací opět na Stamford Bridge.

Guardiola se tak bude muset s Manchesterem City pokoušet o triumf znovu, neboť ke dvěma vítězstvím s Barcelonou třetí s Citizens v sobotní portugalské noci nepřidal.

Finále fotbalové Ligy mistrů v Portu:
Manchester City - Chelsea 0:1 (0:1)
Branka: 42. Havertz. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Gündogan, Jesus - Rüdiger. Diváci: 16 500.
Manchester City: Ederson - Walker, Stones, Dias, Zinčenko - B. Silva (64. Fernandiho), Gündogan, Foden - Mahriz, De Bruyne (60. Jesus), Sterling (77. Agüero). Trenér: Guardiola.
Chelsea: Mendy - Azpilicueta, T. Silva (39. Christensen), Rüdiger - James, Jorginho, Kanté, Chilwell - Havertz, Mount (80. Kovačič) - Werner (66. Pulišič). Trenér: Tuchel.

Reklama

Související témata: