Hlavní obsah

Norsko - USA 1:2Norové se o další překvapení nepostarali a jsou ze hry o čtvrtfinále

Hokejisté Spojených Států americký zvítězili na mistrovství světa v Rize nad Norskem 2:1 a po čtvrté výhře v pěti zápasech udělali další velký krok k postupu do čtvrtfinále. Norové naopak po čtvrté porážce ze šesti duelů přišli i o teoretickou naději na účast v play off. Američané získali do poloviny zápasu dvoubrankové vedení díky Conoru Garlandovi a Tageu Thompsonovi, v 55. minutě zkorigoval výsledek Ken André Olimb.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Norové proti Američanům bojovali, ale prohru 1:2 neodvrátili

Článek

"Měli jsme za cíl se dostat do play off, což se nám nepovedlo. Ale i dnes jsme o šanci bojovali do konce. Chceme se dál zlepšovat a vyvíjet se jako tým," řekl norský útočník Matthias Trettenes.

Norové potřebovali po pátečním vítězství nad domácím Lotyšskem 4:3 po samostatných nájezdech proti Američanům uspět, ale v polovině úvodní části nabídli soupeři špatným střídáním přesilovou hru a inkasovali. Po střele Zaca Jonese uspěl nadvakrát před Henrikem Haukelandem Garland, k němuž se po prvním nepřesném pokusu odrazil puk zpět od zadního mantinelu.

Zvýšit náskok mohl Kevin Rooney, ale neuspěl. V závěru první třetiny nevyužili Norové přesilovku. Ve 24. minutě dostal při vyloučení Maxe Krogdahla puk do Haukelandovy branky Garland, ale sudí si ověřili u videa, že ho tam posunul rukou. V čase 27:12 se po akci Ryana Donata dostal k puku Thompson a na druhý pokus skóroval.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Hokejisté USA si poradili s Nory a připsali si čtvrtou výhru na turnaji

Ve 24. minutě dostal při vyloučení Maxe Krogdahla puk do Haukelandovy branky Garland, ale sudí si ověřili u videa, že ho tam posunul rukou. V čase 27:12 se po akci Ryana Donata dostal k puku Thompson a na druhý pokus skóroval.

Při trestu Matta Roye mohl ještě před polovinou utkání snížit Mats Rosseli Olsen, ale Oettinger jeho bekhendový pokus dokázal vleže ukrýt v lapačce. V závěru druhé části pomohla po protiútoku Rooneyho Norům levá tyč.

Ve 48. minutě mohl pojistit náskok Američanů Connor Mackey, ale trefil také tyč. V čase 54:57 přišel Jake Oettinger o čisté konto, když se na levém kruhu dostal k puku Ken André Olimb a bekhendem trefil bližší horní roh branky. Těsný náskok ale favorit uhájil.

"V závěru jsme si to zkomplikovali a Norové nás zatlačili. Nic se ale nemění na tom, že jsme přijeli pro zlato a nechceme nic míň," podotkl Thompson.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina B (Arena Riga):
Norsko - USA 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 55. K. A. Olimb (Rosseli Olsen) - 11. Garland (Z. Jones, T. Thompson), 28. T. Thompson (Donato, M. Roy). Rozhodčí: Sternat (Rak.), Tscherrig (Švýc.) - Merten (Něm.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. Bez diváků.
Norsko: Haukeland - Lilleberg, Holös, Lesund, Espeland, Kaasastul, Krogdahl, Björgvik Holm - Pettersen, K. A. Olimb, Rosseli Olsen - Haga, Trettenes, T. Lindström - Solem, M. Olimb, Valkvae Olsen - Röymark, Salsten, Kristiansen - Hoff. Trenér: Petter Thoresen.
USA: Oettinger - Wolanin, M. Roy, Z. Jones, Tennyson, Ch. Wideman, Mackey, Clendening, Hellickson - Robinson, Rooney, Beniers - Donato, Drury, T. Thompson - Robertson, T. Moore, Garland - Abdelkader, Blackwell, Labanc - B. Boyle. Trenér: Jack Capuano.

Reklama

Související témata: