Hlavní obsah

Bělorusko - Švýcarsko 0:6Hráči helvétského kříze jsou krůček od čtvrtfinále

Hokejisté Švýcarska vyhráli na mistrovství světa v Rize nad Běloruskem 6:0 a mají na dosah postup do čtvrtfinále ze skupiny A. Stačí jim k postupu i zisk bodu v úterním závěrečném utkání s Velkou Británií či zaváhání Švédska nebo České republiky. Bělorusové o teoretickou naději na play off definitivně přišli.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Švýcar Timo Meier tvrdě narazil do hradby Bělorusů.

Článek

Švýcaři se ujali vedení hned po 36 sekundách. Využili i toho, že se obránce Kristian Chenkel po předchozím ataku Tristana Scherwey a Fabriceho Herzoga nemohl plně zapojit do hry a Christoph Bertschy po Herzogově přihrávce překonal Konstantina Šostaka. Otřesený Chenkel už do zbytku zápasu nezasáhl.

Vyrovnat mohl v 8. minutě v přesilové hře Michail Stefanovič, kterému nabil Nikita Komarov, ale Leonardo Genoni zasáhl pravým betonem. V závěru úvodní třetiny zvýšil po střele Tima Meiera z dorážky Joël Vermin.

Po 69 sekundách druhého dějství se trefil z levého kruhu Sven Andrighetto a Šostaka vystřídal v brance Alexej Kolosov. Brzy jej prověřil Vincent Praplan a devatenáctiletý gólman Dinama Minsk si poradil i se střelou Andrighetta.

Ve 33. minutě už ale nemohl zasáhnout po spolupráci Enza Corviho s Grégorym Hofmannem, který zamířil do odkryté branky a připsal si pátou branku na turnaji. Další mohl přidat před druhou pauzou v přesilovce, ale tentokrát z úhlu neuspěl.

I v závěrečném dějství měli Švýcaři jasnou převahu a v 53. minutě zvýšil Vermin, který proměnil Meierovu přihrávku a polepšil si v utkání na tři branky a jednu asistenci. Výsledek dovršil v čase 57:43 ve vlastním oslabení po akci Nica Hischiera Fabrice Herzog. Genoni díky 20 úspěšným zákrokům udržel poprvé na turnaji čisté konto.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina A (Olympic Sports Centre):
Bělorusko - Švýcarsko 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 1. Bertschy (Herzog, Scherwey), 19. Vermin (Meier), 22. Andrighetto (Vermin), 33. Hofmann (Corvi), 53. Vermin (Meier), 58. Herzog (Hischier). Rozhodčí: Björk, Nord (oba Švéd.) - Kroyer (Dán.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:4, navíc N. Komarov - Kurashev oba 10 min. Bez využití. V oslabení: 0:1. Bez diváků.
Bělorusko: Šostak (22. Kolosov) - Chenkel, Lisovec, Znacharenko, Antonov, Jerjomenko, Falkovskij, Solovjov, Šinkevič - Protas, Šarangovič, Stefanovič - N. Komarov, Drozd, Lopačuk - Děmkov, Kodola, Platt - S. Kosticyn, Bělevič, Klimovič. Trenér: Michail Zacharov.
Švýcarsko: Genoni - Diaz, Geisser, Siegenthaler, Loeffel, Moser, Untersander, Alatalo - Praplan, Corvi, Hofmann - Kurashev, Hischier, Ambühl - Andrighetto, Vermin, Meier - Scherwey, Bertschy, Herzog - Rod. Trenér: Patrick Fischer.

Reklama

Související témata: