Hlavní obsah

Kanada - Finsko 2:3 SNPohroma pro Kanadu! Prohrála na nájezdy a hrozí jí vyřazení

Riga/Praha
Aktualizováno

Kanadští hokejisté zakončili na MS svoji pouť skupinou B porážkou s Finskem 2:3 po samostatných nájezdech a boj o čtvrtfinále už nemají ve svých rukou. Pokud se bude ve večerním zápase Německa s Lotyšskem prodlužovat, ať už s jakýmkoli výsledkem, zámořský favorit pojede, stejně jako o den dříve Švédové, domů ještě před startem play off.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Zklamaní hráči Kanady po porážce s Finskem.

Článek
Fotogalerie

Výsledek zápasu definitivně dostal z postupové hry Kazachstán, který sice stále figuruje s 10 body na třetí příčce, ale s momentálně čtvrtou Kanadou, která má stejný bodový zisk, prohrál vzájemný zápas.

Kazachy tedy vytlačí z postupových pozic jeden z dvojice Lotyšsko, Německo. Pokud tento zápas (začíná v 19:15 hodin) skončí v prodloužení nebo na nájezdy, postoupí oba týmy a domů pošlou vedle reprezentace Kazachstánu i Kanadu.

Kanada, které hrozí první neúčast ve čtvrtfinále v historii i nejhorší výsledek od 8. místa z roku 1992 v Praze a Bratislavě, dvakrát v utkání ztratila vedení. Autor obou branek Finů Arttu Ruotsalainen si připsal i vítěznou branku v rozstřelu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Kanaďan Maxime Comtois si přijíždí ke střídačce pro gratulace k vedoucímu gólu proti Finsku.

Kanaďané začali skvěle a už po 90 sekundách se ujali vedení. Gabriel Vilardi našel na pravém kruhu Brandona Pirriho, který překonal přesouvajícího se Jussiho Olkinuoru. Gallantův výběr přestřílel soupeře v úvodním dějství 18:5, ale finský gólman odolával. Se štěstím vytěsnil tečovanou střelu Troye Stechera, na druhé straně v sedmé minutě v ojedinělé finské šanci minul Jere Sallinen a při vyloučení finského kapitána Marka Anttily nedovolil Olkinuora zvýšit Connoru Brownovi.

Po 71 sekundách druhé části vyrovnal Ruotsalainen, na jehož pokus Darcy Kuemper nedosáhl a jen lehce ho škrtnul lapačkou. Vzápětí mohl otočit stav střelou z otočky Iiro Pakarinen a možnost měl i Hannes Björninen, jenž se natlačil před gólmana Arizony. Druhé dějství Finové ovládli na střely 16:6, ale z gólu se radovala i Kanada.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Fin Arttu Ruotsalainen oslavuje se spoluhráči gól proti Kanadě.

Ve 29. minutě při vyloučení Antona Lundella se Brownova přihrávka zpoza branky odrazila k od brankové konstrukce a bruslí bránícího Villeho Pokky k Maximovi Comtoisovi a ten překonal bezmocného Olkinuoru.

Vzápětí se naskytla Lundellovi možnost napravit své vyloučení, ale v dobré pozici přestřelil. Kuemper si poradil i s tečí Nika Ojamäkiho. Na kanadské straně měl příležitost pojistit vedení Pirri.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Fin Oliwer Kaski skóruje při penltovém rozstřelu proti Kanadě.

V úvodu třetí třetiny se to nepovedlo ani Brandonu Hagelovi, na druhé straně neuspěl sám před Kuemperem Mikael Ruohomaa a další možnost Finů měl Pokka. Olkinuora vytěsnil maskou a lapačkou ránu Vilardiho. V 54. minutě Kuemper stihl na poslední chvíli zachytit lapačkou po skoku na led nahození Atteho Ohtamay, které mělo letět podél mantinelu, ale čárový sudí Ludvig Lundgren jej ztečoval směrem na branku. Finové se dočkali vyrovnaní přesně čtyři minuty před koncem základní hrací doby, kdy po Lundellově akci zamířil do odkryté branky Ruotsalainen.

V nastavení mohli zajistit Kanadě výhrou potřebnou k jistotě play off Andrew Magniapane a Nick Paul. Neuspěli ani Finové, když únik dvou hráčů na Kuempera neproměnil po přihrávce Ojamäkiho Jere Sallinen.V nájezdech se prosadili za Finsko Oliwer Kaski, Saku Mäenalanen i Ruotsalainen, za Kanadu skórovali jen Pirri a Vilardi.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Arena Riga):
Kanada - Finsko 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Pirri (Vilardi, Ferraro), 29. Comtois (Connor Brown, Mangiapane) - 22. Ruotsalainen, 56. Ruotsalainen (Lundell, Ojamäki), rozhodující sam. nájezd Ruotsalainen. Rozhodčí: Björk, Nord – Lundgren, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Bez diváků.
Kanada: Kuemper - Stecher, Power, S. Walker, Ferraro, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Connor Brown, Henrique, Mangiapane - Bunting, Vilardi, Comtois - Pirri, N. Paul, Hagel - Foudy, Anderson-Dolan, Perfetti. Trenér: Gerard Gallant.
Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenér: Jukka Jalonen.
1.Finsko7421019:1017
2.USA6500117:615
3.Kazachstán7220322:1810
4.Kanada7301319:1810
5.Německo6300320:139
6.Lotyšsko6203114:149
7.Norsko7210417:218
8.Itálie600069:370

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko