Hlavní obsah

GLOSA: Šmicrovo gesto, které zachránilo cestu za obrodou

Pomohl Fouskovi do předsednického křesla. Svou F-evoluci, jejíž tváří a lídrem po dlouhé měsíce od jejího vzniku až po nymburskou valnou hromadu byl, k alespoň částečnému vítězství ve fotbalových volbách také dovedl, sám však za to zaplatil. Nebo spíš doplatil. Vladimír Šmicer v boji o funkci místopředsedy neuspěl, takže nová strahovská generalita bude zasedat a rozhodovat bez něho.

Zklamáním skončily volby pro Vladimíra Šmicera. Petr Fousek s ním ale dál počítáVideo: Sport.cz

 
Článek

Ani apely nově zvoleného šéfa českého fotbalu nepomohly, protože čeští delegáti stojící svou většinou při „velké" volbě předsedy za neúspěšným kandidátem Karlem Poborským usoudili, že změn by bylo až příliš.

Pro Petra Fouska tím nastala nepříliš příjemná konstelace. O Štístka Šmicera, kterého tentokrát štěstí opustilo, se nebude moci opřít. Přitom měl být v nové strahovské vládě jedním z klíčových mužů.

V Nymburce se tak jen potvrdila Fouskova prognostická slova, že cesta za demokratizací, transparentností, důvěryhodností i lepším image českého fotbalu nebude otázkou týdnů ani měsíců, ale že představuje běh na dlouhou trať. Poutí za obrodou trvající třeba celé roky, neboť dědictví Berbrovy říše ve fotbale stále přetrvává. Pohrobci velkého Náčelníka také.

Delegáti svým ne vysloveným Šmicrovi dali na srozuměnou, že si zase až tak radikální proměnu nepřejí a demokratizace fotbalu v rámci jimi vymezených kolejí jim zcela postačuje.

Šmicer se o tom přesvědčil. Jeho F-evoluce s ním.

O to větší respekt si zaslouží za počin, který udělal, když týden po ohlášení kandidatury vzal své rozhodnutí zpátky a rozhodl se podpořit Fouska. S vědomím, že tříštění sil by nepomohlo jemu, Fouskovi, F-evoluci a hlavně českému fotbalu. Nymburské hlasování potvrdilo, o jak prozíravý počin šlo, protože kdoví, jak by hlasování a další směrování českého fotbalu dopadlo, nebýt Šmicrova gesta označovaného původně za zbabělý útěk z volební scény.

Nejspíš ani částečné vítězství F-evoluce a první vykročení dávající naději na změnu by se na valné hromadě nekonalo.

Zdeněk Pavlis pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta, Od Bicana k Lafatovi. Je držitelem Ceny dr. Václava Jíry a Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice