Hlavní obsah

Finsko - Německo 2:1Finové z mála vytěžili všechno, zopakují si boj o zlato proti Kanadě

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Hokejový šampionát v Rize nabídne repete boje o zlato z minulého mistrovství světa, Finové se v neděli večer pokusí o obhajobu titulu proti Kanadě. Tím, že ve čtvrtfinále uspěly celky ze stejné skupiny, zápasy o medaile jsou pro všechny reprezentace už druhým setkáním na turnaji. Finové si v sobotu večer zopakovali skalp Němců se shodným výsledkem 2:1, ale stálo je daleko víc sil než výhra ve skupině.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Finský útočník Iiro Pakarinen (vpravo) přijímá od spoluhráčů gratulace ke gólu proti Německu.

Článek
Fotogalerie

Němci, kteří se dostali do semifinále šampionátu po 11 letech, začali hodně aktivně, ale Olkinuora jim všechno pochytal. Na druhé straně hned první vážnější nebezpečí před Niedebergerem znamenalo změnu stavu. Pakarinen po přihrávce Lundella zakončil brejk střelou na vyrážečku a puk prošel mezi rukou a tělem německého brankáře.

Suomi vyprodukovali pouhých pět střel v první části, přesto ji vyhráli rozdílem dvou gólů. Když německý talent Seider zahodil velkou šanci z přečíslení, přišel okamžitý kontr soupeře v duchu nedáš, dostaneš. Kapitán Antilla bleskově posunul kotouč na Björninena, který střelou mezi betony 65 vteřin před úvodní pauzou zvýšil finský náskok.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Hannes Björninen slaví svůj gól proti Německu ve čtvrtfinále MS.

Pro Německo, které má poslední medaili z MS z roku 1953, bylo dlouho obtížné se prosadit proti pečlivě defenzivně hrajícím obhájcům titulu. Až při Sundově pobytu na trestné lavici za držení dokázali odčarovat kouzlo finského brankáře, který držel v Rize neprůstřelnost 127 minut. Už po 16 vteřinách přesilovky se dostala za jeho záda rána Plachty, útočníka s polskými kořeny.

Finy mohli uklidnit Lundell i Ojamäki, jenže jejich šance se neujaly a herní převahu získávalo Německo, jehož finský kouč Söderholm nacházel docela účinný způsob, jak agresivitou v soubojích o puk dostat krajany do úzkých.

Chyběla tomu z německé strany jen přesnější koncovka, ať už šlo o akce Kahuna či Kühnhackla. Olkinuora předvedl v semifinále celkem 28 úspěšných zákroků, ten nejobtížnější pět minut proti Noebelsovi. Finům nezbývalo než se soustředit na bránění těsného náskoku, ale šlo jim to dobře.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Némecký útočník Lukas Reichel.

Jejich soupeř zkoušel vyrovnat při power play, jako to zvládl ve čtvrtfinále proti Švýcarsku. Němci sáhli k této variantě hry bez brankáře už 108 vteřin před koncem. Hodně blízko gólu na 2:2 byl Eisenschmid, jenž mohl zužitkovat přihrávku Kahuna, ale obránce Määttä na poslední chvíli stihl změnit dráhu letu puku.

MS v hokeji v Rize, semifinále:
Finsko - Německo 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Pakarinen (Lundell, Kaski), 19. Björninen (Anttila) - 32. Plachta (Seider, Kahun). Rozhodčí: Björk, Nord (oba Švéd.) - Hynek, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1.
Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenér: Jukka Jalonen.
Německo: Niederberger - Moritz Müller, Seider, J. Müller, Holzer, Nowak, Gawanke - L. Reichel, Noebels, Pföderl - Plachta, Kahun, Eisenschmid - Kühnhackl, Loibl, Rieder - Kastner, Krämmer, Peterka - Tiffels. Trenér: Toni Söderholm.
USA - Kanada 2:4

Reklama

Pavouk - MS 2021

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.21      15 : 15
    Spojené státy USA Slovensko Slovensko
    6 : 1
  • 03.06.21      19 : 15
    ROV Rusko Kanada Kanada
    1 : 2
    v prodloužení
  • 03.06.21      19 : 15
    Finsko Finsko Česká republika Česko
    1 : 0
  • 03.06.21      15 : 15
    Švýcarsko Švýcarsko Německo Německo
    2 : 3
    po sam. nájezdech
  • Semifinále

  • 05.06.21      13 : 15
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    2 : 4
  • 05.06.21      17 : 15
    Finsko Finsko Německo Německo
    2 : 1
  • Finále

  • 06.06.21      19 : 15
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    3 : 2
    v prodloužení
  • 06.06.21      14 : 15 O bronz
    Spojené státy USA Německo Německo
    6 : 1

.