Hlavní obsah

Finsko - Kanada 2:3 PPObrovské drama utnul Paul. Kanada po pěti letech opět vládne světovému hokeji!

Riga
Aktualizováno

Dvakrát dotahovali manko, aby nakonec dokonali obrat a po pěti letech opět stanuli na světovém trůnu. Hokejisté Kanady udolali Finy ve finále MS v Rize 3:2 v prodloužení, když mohutnou euforii na střídačce rozpoutala střela Nicka Paula v čase 66:26. Javorové listy se sedmadvacátým titulem v historii dotáhly na Rusko (resp. Rusko a Sovětský svaz).

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Hokejisté Kanady se radují z vítězství na MS v Lotyšsku.

Článek
Fotogalerie

Zápas mohl začít pohádkově pro javorové listy. Přesně šedesát vteřin po úvodním vhazování přišli Finové o puk v útočném pásmu. Comtois si všiml volného Buntinga, jemuž ale nevyšel bekhendový blafák a kotouč skončil vedle. Jinak se však Kanaďané před Olkinuoru v první třetině příliš nedostávali. I kvůli třem dvouminutovým trestům. Jeden z důležitých momentů nastal po necelých sedmi minutách, kdy Paul vysokou holí zasáhl do ramene Anttilu, který se ale nesportovně chytil za obličej.

Přesilovku sice Kanaďané nevyužili, sekundu po jejím vypršení si ovšem Ruohomaa zpracoval před brankou kotouč po pasu Kaskiho od modré, přehodil si ho na forhend a v pádu střelou k pravé tyči rozvlnil síť. Filmování finského kapitána borci ze zámoří těžce nesli, byli podráždění a Bunting vyfasoval dvě minuty za jeho napadení u branky.

Suomi nebyli daleko, aby náskok pojistili, jenže Anttila ani Määttä na Kuempera nevyzráli.

Po přestávce Kanaďané výrazně přidali na obrátkách. Vytvořili si tlak a po hákování Ruotsalainena rozezvučel Comtois bekhendem tyč. Gólu se v tu chvíli sice nedočkali, přesto na vyrovnání dosáhli. Dvanáct sekund dlouhou početní výhodu pět na tři ještě neproměnili, jenže pak vypálil Brown, puk se znovu od tyče odrazil k volnému Comtoisovi, který ho zblízka tentokrát už dotlačil do sítě.

Hra se vyrovnala a šance byly k vidění na obou stranách. Několikrát dobře zasáhl Kuemper, hlavně po střele Kontioly. Další důležitý moment pak přišel ve 37. minutě. Brownovu střílenou přihrávku tečoval Mangiapane, Olkinuora vyrazil kotouč ke zcela volnému Henriquemu, jenž ho poslal do odkryté klece. Kanaďané jásali, jenže Finům se nelíbil předchozí přechod Powera do útočného pásma a vzali si trenérskou výzvu. Rozhodčí jim po přezkoumání celé situace dali za pravdu a gól kvůli ofsajdu neuznali.

Ve třetí části drama gradovalo a rušno bylo před oběma brankami. Nejprve si slabší chvilku vybral Olkinuora, který nezkrotil nahozený puk od zadního mantinelu, ale Pirri jeho zaváhání nepotrestal. Vzápětí udeřilo na opačném pólu. Kotouč se dostal na hůl k obránci Lindbohmovi, jenž ho z pravého kruhu švihem usměrnil přesně k levé tyči a Finové opět vedli!

Kuemper poté dvakrát zachránil tým od třetího zásahu, který by Seveřany už řádně přiblížil zlatým medailím. Jenže stav se neměnil a parta trenéra Gallanta dokázala odpovědět. V přesilovce přiklepl Comtois puk kapitánovi Henriquemu a ten přece jen ve finále jásal z regulérní branky. Vynikající duel chtěl definitivně zlomit na finskou stranu Ojamäki, jenže Kuemper ho ve dvou případech bravurně vychytal.

Napínavá podívaná šla do prodloužení, v němž jako první zahrozil Mangaipane. Jeho průnik však zneškodnil Olkinuora a Brown o chvíli později z prostoru mezi kruhy nezacílil mezi tyče. Na druhé straně ramenem vytěsnil Kuemper tutovku Ruotsalainena.

Při hře tři na tři nechtěl ani jeden z týmů dovolit přečíslení. Jenže v 67. minutě se chyby po vyhraném vhazování v útočném pásmu dopustili Finové, v úniku dva na jednoho si vyměnili Paul s Brownem puk a první jmenovaný zblízka do prázdné branky rozsekl finále pro Kanadu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Mistrovství světa v hokeji v Rize - finále
Finsko - Kanada 2:3 v prodloužení (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Ruohomaa (Kaski), 46. Lindbohm (Nousiainen, Ruohomaa) - 25. Comtois (Connor Brown, Walker), 53. Henrique (Comtois, Connor Brown), 67. N. Paul (Connor Brown). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Romasko - Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 3:5, navíc Danforth a Walker (oba Kan.) oba 10 min. Využití: 0:2.
Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenér: Jukka Jalonen.
Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Stecher, Power, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Connor Brown, Henrique, Mangiapane - Bunting, Vilardi, Comtois - N. Paul, Danforth, Pirri - Foudy, Anderson-Dolan, Hagel - Perfetti. Trenér: Gerard Gallant.
Individuální ocenění hokejového MS v Rize
Nejlepší hráči MS na jednotlivých postech (podle direktoriátu turnaje):
Brankář: Cal Peterson (USA),
obránce: Moritz Seider (Německo),
útočník: Peter Cehlárik (Slovensko).
Nejužitečnější hráč turnaje (podle akreditovaných novinářů): Andrew Mangiapane (Kanada).
All Star tým (podle akreditovaných novinářů): Jussi Olkinuora (Finsko) - Moritz Seider, Korbinian Holzer (oba Německo) - Andrew Mangiapane (Kanada), Conor Garland (USA), Liam Kirk (Velká Británie).

Reklama

Pavouk - MS 2021

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.21      15 : 15
    Spojené státy USA Slovensko Slovensko
    6 : 1
  • 03.06.21      19 : 15
    ROV Rusko Kanada Kanada
    1 : 2
    v prodloužení
  • 03.06.21      19 : 15
    Finsko Finsko Česká republika Česko
    1 : 0
  • 03.06.21      15 : 15
    Švýcarsko Švýcarsko Německo Německo
    2 : 3
    po sam. nájezdech
  • Semifinále

  • 05.06.21      13 : 15
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    2 : 4
  • 05.06.21      17 : 15
    Finsko Finsko Německo Německo
    2 : 1
  • Finále

  • 06.06.21      19 : 15
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    3 : 2
    v prodloužení
  • 06.06.21      14 : 15 O bronz
    Spojené státy USA Německo Německo
    6 : 1

.