Hlavní obsah

Obdiv pro tátu. Já bych do toho nešel, říká český reprezentant

Praha

Jeho otec je tradičně nejvytíženějším mužem všech vrcholných slalomových akcí v pražské Troji. Krom letité role šéfa organizačního výboru má Jiří Rohan v akci své svěřence v čele se synem Lukášem, který se při víkendovém Světovém poháru představí poprvé v roli olympionika.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Rohan před Světovým pohárem v Praze.

Článek

Už je zvyklý, že na domácí trati na něj trenér nemá tolik času. „Je to komplikovanější, někdy mi vadí, když se snaží dělat hodně věcí najednou a pak nemá čas nic dělat pořádně, ale už jsem natolik zkušený, že toho spoustu zvládnu sám,“ říká Lukáš Rohan.

Svého tatínka, dvojnásobného olympijského medailistu na deblkanoi, přitom obdivuje. Zvlášť v posledním roce a půl, kdy mu do standardních organizátorských starostí přibyly restrikce kvůli koronaviru.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Planet Canoe (@planetcanoe)

„Někdy si to dělá ještě složitější, ale nemá to snadné. Já bych do toho nešel. Málo lidí docení, kolik toho pro náš sport dělá, a nevím, jestli ho někdo dokáže zastoupit,“ přemýšlí kanoista pražského USK. Ostatně jeho otec už chtěl několikrát roli hlavního organizátora šampionátů a Světových pohárů položit, ale nikdy se za něj nenašla náhrada.

V komunitě vodních slalomářů je navíc běžné, že se do organizace zapojují sami závodníci. „Snažím se pomoct třeba se stavěním, dřív jsem působil i v tiskovém středisku. Teď už jsem hlavně závodník, ale kdo v neděli po závodech v Troji zůstane trochu déle, uvidí, že se všichni zapojíme do úklidu. Cizinci se často diví, ale děláme to tak odmala, a styděl bych se, kdybych nepomohl,“ přiznává stříbrný medailista z loňského ME v Praze.

To skončilo nevídanou medailovou sbírkou českých slalomářů, kteří využili výhody domácího prostředí v roce, kdy byl trénink v zahraničí výrazně omezen, a pobrali celkem sedm individuálních medailí.

Foto: Ivana Roháčková

Lukáš Rohan na kanále ve Veltrusech.

„To vypadalo až blbě, jako když v biatlonu pořád vyhrávají Norové. Letos už trávili evropští slalomáři v Troji mnohem víc času, takže nečekám, že na loňský šampionát navážeme, ale nebojím se, že bychom nebyli úspěšní,“ věří Rohan.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články